x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Maia Morgenstern si Balanta vietii ei

Maia Morgenstern si Balanta vietii ei

de Claudia Daboveanu    |    05 Ian 2006   •   00:00
Maia Morgenstern si Balanta vietii ei

Are un nume predestinat. Morgenstern inseamna "steaua diminetii". Pesemne ca Luceafarul i-a stralucit atat de puternic deasupra capului cand s-a nascut, incat acum este cea mai luminoasa stea de pe firmamentul actoriei "made in Romania".

Jurnalul National: Vreau s-o intreb pe Maia Morgenstern care are 40 si ceva de ani...
Maia Morgenstern: 44 aproape!

Multi inainte! S-o intreb, ziceam, ce poate sa joace acum si n-a putut sa joace cand a terminat facultatea? Adica: experientele din viata v-au modelat ca actrita? V-au facut sa va construiti mai bine un anume rol?
Nu stiu! Nu cred ca pot sa raspund in mod obiectiv la aceasta intrebare... As fi tentata sa spun: nu, nici pomeneala. De fapt, pe puterea gandului si a imaginatiei, cea de abstractizare si de transfigurare, pe cultura se bazeaza creatia unui actor. Eu asa cred. Daca ar fi sa va raspund sincer, nu, nu cred ca experientele mele de viata, fericite sau nefericite m-au influentat in cariera.

Daca ar fi sa va dau un exemplu, as alege rolul "mama lui Iisus", din filmul lui Mel Gibson, "Patimile lui Christos". Daca n-ati fi avut copii, ati fi putut juca atat de convingator rolul unei mame indurerate de chinul fiului ei?
Vreau sa cred ca da. Am jucat si Medeea si... nu mi-am omorat copiii. Si nici n-am de gand! Colaborarea mea pentru acest rol cu domnul Andrei Serban, pe scena TNB, a fost unul din marile mele momente de implinire.

Visul oricarui regizor

Ati lucrat cu nume mari de regizori de teatru si film. Cam cat din succesul dvs. de actrita li se datoreaza lor?
Cred foarte tare in comunicare, in schimbul de idei si de impresii si sunt bucuroasa sa fac parte din visul unui regizor, din felul in care stie sa-si creeze un spectacol, sa imagineze o lume, s-o teasa pe scena sau pe ecran. Dar asta nu ma impiedica, ci incurajeaza sa-mi exprim propriile pareri. Si atunci cand vad ca tot ceea ce gandesc, ce cred si ce simt e in concordanta cu ceea ce-si doreste un regizor, ma simt implinita.

In "15’ ", ultimul film al lui Sergiu Nicolaescu, jucati rolul unei ziariste franceze. O mare parte a filmului se petrece in momentul istoric ’89-’90, o rascruce pe care am trait-o cu totii. Credeti ca daca acel moment n-ar fi venit, viata si cariera dvs. ar fi avut alt curs?
Da, evident, cred cu putere asta. Nu stiu daca as fi avut ocazia sa fac atatea lucruri. Eram cunoscuta si inainte, dar in alt fel. A venit momentul ’90 o data cu domnul Andrei Serban, care m-a distribuit in Medeea. Asa m-a descoperit domnul Pintilie care a hotarat sa joc in filmul "Balanta". Ceare Medeea cu Nela, din "Balanta" e o discutie foarte lunga.

Actrita totala

Sunteti o actrita careia ii e exploatata si partea de rezistenta fizica foarte mult. Ma refer la "Turandot" si nu numai... Tin minte ca abia nascuserati al doilea copil si faceati tumbe de campioana pe scena...
Da! Cand mi se cere ceva si simt ca pot sa fac, fac! Din pacate, putini sunt regizorii care cer actritelor sa-si exploateze si sa-si exploreze alte talente nebanuite daca ele nu-i conving ca pot sa stea in cap?!

Propuneri internationale pentru 2006?
Da, dar despre ele voi vorbi numai atunci cand vor fi materializate. M-ati auzit pe mine vorbind despre Mel Gibson inainte de-a vorbi el despre "Patimi..."?

Aici sau acolo?

Filmarile vor fi aici?
Ce inseamna aici? Ce inseamna dincolo? Ce mare, ce munte trebuie sa ne desparta? Iata, Coppola filmeaza aici. Iata, sunt actori romani care, vreau sa cred ca, in sfarsit, vor fi apreciati la justa lor valoare aici si dincolo. S-au filmat aici "Cold Mountain", "Hot Mountain" si multi alti "mountaini"... Au vuit ziarele, foarte bine! S-a scris ce mananca dimineata actrita X, ce apa bea actrita Y. Foarte bine, sa manance si sa bea! Dar mari actori romani, foarte tineri sau foarte in varsta au fost folositi ca "maruntis", nu la adevarata lor valoare...

La teatru, in ce va vedem in actuala stagiune?
La "Bulandra", in "Sase personaje in cautarea unui autor", la TNB in "Chicago" si "Patimile lui Tommaso d’Aquino", la TES in "Tango final", cu fiul meu, Tudor Aaron Istodor, in "Parcheaza-ti masina la Harvard", in "Asta seara Lola Blau", care se joaca de 13 ani, si acum, reluam "Le premier homme".

CREZ
"Am refuzat sa fac ceea ce-mi cerea un regizor pentru un rol atunci cand am considerat ca acel rol era absolut impotriva a tot ceea ce cred eu ca inseamna aceasta profesie. Dar si cand am acceptat un rol, n-am refuzat nimic din ce mi-a sugerat regizorul"

RECUNOSTINTA
"O data cu «Balanta», s-au deschis pentru mine oportunitati si porti catre alte filme, alte spectacole de teatru, alti regizori. Nu e nici un act de mare bravura sa recunosc ca lor, domnilor Andrei Serban si Lucian Pintilie, le datorez ceea ce sunt azi" - Maia Morgenstern, actrita
×
Subiecte în articol: arte cred actrita Maia Morgenstern