x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mass-media - Adevaratul Om Paianjen

Mass-media - Adevaratul Om Paianjen

de Adriana V. Paduraru    |    30 Mar 2006   •   00:00
Mass-media - Adevaratul Om Paianjen

Alain Robert, supranumit "Omul Paianjen", a acordat un interviu Jurnalului National cu o zi inainte de a intra la inchisoare pentru o escalada interzisa la Houston.

In momentul in care dumneavoastra cititi aceste randuri, Alain Robert, supranumit "Omul Paianjen", se afla la inchisoare. Are de ispasit, in Houston (SUA), o pedeapsa de zece zile.

Francezul Alain Robert are o pasiune nebuna pentru catarari. Cu toate ca si-a inceput "cariera" in locuri naturale, se pare ca il atrag mai mult cladirile si de aceea este dispus sa-si asume orice risc. Fie ca este un zgarie-nori, un pod urias sau o coloana-monument egipteana, acest curajos cautator de senzatii tari se avanta, adesea fara nici un echipament de protectie, spre orice obiectiv suficient de inalt. Desi sufera de vertij si nu mai are un singur oscior intreg, nimeni si nimic nu-l poate opri pe temerarul francez. Nici macar politia care l-a arestat in nenumarate randuri. De altfel, in momentul in care dumneavoastra cititi aceste randuri, Omul Paianjen este la inchisoare in Statele Unite, intrucat are de ispasit o pedeapsa de zece zile dupa ce a incercat sa escaladeze o cladire din Houston.

INCEPUTURI. Alain marturiseste ca a inceput catararile pe la 11 ani: "Imi pierdusem cheile si a trebuit sa intru in casa pe fereastra. Insa primul zgarie-nori, in adevaratul sens al cuvantului, l-am «cucerit» in 1999, in Chicago, la cererea unei companii producatoare de ceasuri. Am incercat, am reusit, ba chiar mi-a placut. De fapt sunt atras de toate «inconvenientele» care decurg din escaladarea unei cladiri: dificultatea, inaltimile ametitoare, politistii, inchisoarea, calatoriile. Este pur si simplu fantastic. Iar de cand fac acest lucru am devenit mai receptiv la nou, mai descuiat", ne-a declarat Omul Paianjen al Frantei.

SUPORT. Printre cele mai dificile obiective pe care Alain le-a urcat se numara Sears Tower, din Chicago si Framatome, din Paris. "Framatome nu este nici macar pe jumatate din Sears Tower, insa o cladire foarte inalta nu inseamna ca este neaparat si dificila", a precizat Robert. In toate actiunile sale, francezul se bazeaza pe sprijinul moral al familiei sale. "Ma bucur de sustinere totala din partea sotiei mele Nicole si a baietilor. Cei trei fii ai mei sunt foarte mandri de mine, chiar daca le este frica de faptul ca mi s-ar putea intampla ceva", mai spune Alain.

OLE. Mai are pana sus, insa Alain isi saluta admiratorii

ACCIDENTE. Putem spune ca au si de ce se teme copiii. In urma accidentarilor, 60% din corpul francezului a fost afectat. Primul incident major s-a petrecut in 1982, cand a cazut in cap de la 15 metri. A suferit fracturi multiple (craniu, nas, incheieturile mainii, coate, pelvis, calcaie) si a stat in coma cinci zile. Pronosticul medicilor a fost sumbru: "Acest om nu se va mai putea catara niciodata". Atunci au aparut si problemele cu urechea interna. Dar nu s-a descurajat. Un an mai tarziu, Alain s-a reintors si nu dupa mult timp a devenit din nou cel mai bun catarator. In 1993, Juan Antonio Samaranche i-a inmanat premiul CIO (Comitetul International Olimpic) pentru performantele sale. Aventurile lui Alain Robert, "Adevaratul Omul Paianjen", le puteti urmari sambata, 1 aprilie, la Reality TV, incepand cu ora 19:30.
×
Subiecte în articol: arte alai