x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Million Dollar Oscar

Million Dollar Oscar

28 Feb 2005   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
NOAPTE MAGICA - Filmul regizat de Clint Eastwood a fost la inaltime "Million Dollar Baby", filmul regizat de Clint Eastwood, a luat cele mai importante Oscaruri, in ciuda productiei "The Aviator", care, nominalizata la 11 categorii, a luat 5 premii minore.
SEBASTIAN S. EDUARD

CASTIGATORI. Clint Eastwood si Hilary Swank la Balul Guvernatorilor, cea mai importanta receptie dupa Gala Oscar
Cea de-a 77-a editie a Premiilor Oscar a adus cu sine mai multe recorduri si nu foarte multe surprize. Pentru prima oara in istoria Premiilor Academiei ambele categorii masculine - rol principal si secundar - au fost atribuite unor actori de culoare, Jamie Foxx si Morgan Freeman, intr-o editie prezentata... tot de un negru - Chris Rock. Clint Eastwood a reusit sa castige pentru a doua oara premiul, ca regizor, desi ca actor nu a cucerit niciodata trofeul. Unde mai pui ca, la 74 de ani, Eastwood a fost cel mai batran regizor onorat cu Oscar. Marele invins a fost, din nou, Martin Scorsese. A fost pentru a cincea oara nominalizat si tot pentru a cincea oara a ratat premiul. Nu a fost singurul, au mai patit-o, la vremea lor, Alfred Hitchcock si Robert Altman. O "dubla" a facut si Hilary Swank, ea cucerind pentru a doua oara Premiul Academiei, dupa performanta din 2000 cu "Boys Don’t Cry". Swank se alatura astfel grupului foarte restrans de actrite care au castigat cate doua Oscaruri pentru cea mai buna actrita in rol principal: Elizabeth Taylor, Jane Fonda si Jodie Foster. "Million Dollar Baby", filmul in care joaca Swank, relateaza ascensiunea unei tinere jucatoare de box si a batranului ei antrenor (Eastwood).

CUPLU. Au lipsit rochiile extravagante. Cuplul Banderas - Melanie Griffith a atras insa atentia. El cu ochelari fumurii a la Ray Charles, ea cu baston alb. Cine conducea pe cine?

PREZENTATOR. Ceremonia de decernare a Oscarurilor, care s-a vrut a fi sub semnul umorului, s-a derulat fara incidente si a fost cea mai scurta din ultima vreme (3 ore si 12 minute). Prezentatorul, actorul de culoare Chris Rock, a facut-o pe bufonul, ca si actorul Robin Williams, care a venit pe scena pentru a inmana un premiu avand gura acoperita de un plasture. La inceputul ceremoniei, Rock a subliniat absenta aproape totala din competitie a doua mari succese de box office ale anului trecut, "Fahrenheit 9/11" si "Patimile lui Hristos".

CONSOLARE. Daca la sosirea la Kodak Theatre fiecare dintre nominalizati isi putea permite sa spere ca va castiga, la final numai cativa se bucurau. Academia Americana de Film a incercat sa le ridice moralul invinsilor, coplesindu-i cu daruri in valoare de mai multe zeci de mii de dolari. Actritele au primit cate o pereche de pijamale de casmir in valoare de 500 de dolari, gene false din vizon in valoare de 600 de dolari, pe langa nenumaratele produse cosmetice. Pungile de cadouri mai contineau un sejur de trei nopti pentru doua persoane intr-o statiune de pe litoralul californian (5.900 de dolari) si un sejur de trei nopti intr-o statiune balneara din Carolina de Sud (3.600 de dolari).

LA NOI
Cand vin filmele de Oscar? Este o intrebare fireasca pe care toti ne-o punem. "Million Dollar Baby", cel mai important film al acestei gale, va intra in cinematografe pe 25 martie. "Finding Neverland" va veni in iunie. "Aviatorul", castigatorul a cinci premii, a intrat deja in salile de cinema saptamana trecuta.

Intr-o ipostaza asemanatoare se afla si "Sideways" si "Ray". Ambele filme au intrat in retea la inceputul lunii februarie. Daca ati ratat "Ethernal Sunshine of the Spotless Mind", singura solutie ramane inchirierea sau cumpararea unei casete video/DVD: filmul a avut premiera in octombrie si foarte rar il veti mai vedea in cinematografe. In aceasta situatie se afla si "Spider-Man 2" sau "The Incredibles". "Al Otro Lado Del Rio" va veni si el in cinematografe, insa distribuitorii n-au stabilit data.

CEL MAI RAVNIT CHEL
Statueta nu masoara decat 33 cm, cantareste 3,6 kg si poarta numele bizar de Oscar: acest chel cu alura de culturist, placat in 24 de carate, ramane cea mai dorita recompensa a celei de-a saptea arte. Statueta a fost conceputa de directorul artistic Cedric Gibbons si lucrata de sculptorul George Stanley. Este facuta dintr-un aliaj de cupru si cositor aurit si a fost fabricata la intreprinderea R.S. Owens din Chicago. Valoarea sa este estimata la aproximativ 18.000 de dolari. Legenda spune ca numele Oscar se datoreaza unei secretare a Academiei. Acesteia i s-a parut ca statueta seamana cu unchiul ei, Oscar, si a botezat-o cu acelasi nume. Din 1931, numele a fost preluat de un jurnalist si asa a si ramas. La baza statuetei este gravat un numar si o placuta care avertizeaza: "Statueta nu poate fi vanduta, transmisa sau transferata (…) fara a fi in prealabil oferita Academiei".

MODA LA SUPERLATIV
La Oscar moda conteaza. Grace Kelly a starnit admiratia prin eleganta si gratia cu care a stiut sa fie la moda. Rochia de seara din matase albastra cu franjuri si bluzonul creat de designerul Edith Head pe care Kelly a purtat-o la ceremonia din 1955 ramane un moment de referinta in istoria modei. Sic si elegant: Sharon Stone la Oscarurile din 1996. Un guler colant obisnuit de la GAP, un pulovar din catifea Armani si o fusta lunga au creat o combinatie plina de eleganta si stralucire. Uitati "bibelourile" plictisitoare. Elizabeth Taylor a purtat diamantul Cartier de 69 de carate (cel care mai tarziu a devenit diamantul Taylor-Burton), la editia din 1970. Pe contrasens. Costumul alb John Galliano purtat de-a-ndoaselea de Celine Dion in 1999 a fost mult prea avangardist. Cantecul lebedei. Cantareata Bjork nu a mai fost vazuta la Oscaruri de cand a purtat acea rochie alba "mortala", cu pene, in 2001.
×
Subiecte în articol: arte oscar million dollar