x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeul Relaţiilor Rupte. De la o glumă, la unul dintre cele mai apreciate concepte contemporane

Muzeul Relaţiilor Rupte. De la o glumă, la unul dintre cele mai apreciate concepte contemporane

de Magda Cristina Ursache    |    16 Sep 2011   •   21:00
Muzeul Relaţiilor Rupte. De la o glumă, la unul dintre cele mai apreciate concepte contemporane

Un ursulet de plus ce sta cuminte pe un stand alb. Alaturi de el, pe notita explicativa, fosta proprietara a jucariei isi varsa naduful: 'Au venit impreuna. Ursuletul de plus a ramas, dar prietenul meu a plecat cu o alta fata'. Putin mai in fata, un telefon mobil, vesel colorat, ofera o poveste mai putin vesela: 'Mi-a dat telefonul lui ca sa nu-l mai sun'. Alte sute de obiecte, povesti care de care mai diferite, toate legate insa de acelasi subiect: relatii destramate. Ce fel de loc aduna laolalta asemenea martori ai iubirilor pierdute? Muzeul Relatiilor Rupte din Zagreb, Croatia.

Exponatele, adunate cu sutele din intreaga lume, spun povesti pline de umor, dar si de nostalgie, durere sau chiar ura.

Proiectul l-au pornit acum cinci ani doi oameni dezamagiti in dragoste: designerul Drazen Grubisic si producatoarea de film Olinka Vistica. Dupa ce s-au despartit, dupa o relatie de patru ani, a survenit chestiunea impartirii bunurilor comune. 'Cu boxele si televizorul e mai usor, dar ce faci cu acele mici obiecte si cu amintirile pe care le reprezinta?', se intreaba Vistica. Aceeasi intrebare se pare ca si-a

pus-o si in momentul despartirii. In gluma, fostul ei iubit i-a raspuns: 'Simplu, vom face o expozitie'. Si exact asta au facut. La inceput, era vorba doar de cateva lucruri, reprezentanti ai relatiei lor rupte, dar apoi expozitia a plecat intr-o excursie in jurul lumii, capatand de la oamenii de pretutindeni noi si noi dovezi ca si iubirea care nu dureaza are valoare.

Exponatele, obiecte cat se poate de banale, precum o harta, o bluza, o oglinda de masina, poate ca nu ar insemna nimic fara povestile din spatele lor. Fiecare obiect reprezinta o poveste intima de viata care, desi nu are legatura decat cu persoanele implicate, atinge totusi inimile tutu­ror celor care au iubit vreodata. Iar sentimentele expuse, precum povestile, sunt si ele din cele mai variate. O femeie a donat muzeului un topor pe care l-a fo­lo­sit, cuprinsa de manie, pentru ciopartirea obiectelor par­te­nerei sale, care plecase cu o alta fe­me­ie. O alta fe­me­ie a donat o pereche de sani din ghips, despre care spune cu umor ca obisnuia sa-i poarte pentru a-i stimula apeti­tul sexual al fostului iubit. Un banal deschizator de sticle in forma de cheie spune una dintre cele mai emo­tio­nante povesti ale expo­zitiei. 'Mi-ai vorbit de dra­gos­te, mi-ai dat mici ca­douri in fie­ca­re zi; acesta este doar unul dintr ele. Cheia ini­mii tale. M-ai dat peste cap, dar nu ai vrut sa faci dragoste cu mi­ne. Am realizat cat de mult ma iu­beai doar dupa ce ai murit de SIDA', mar­tu­riseste biletul explicativ.

Muzeul pornit dintr-o gluma intre doi fosti iubiti a ajuns acum unul dintre cele mai apreciate muzee contemporane din lume iar anul aces­ta a cas­tigat chiar premiul Ken­neth Hudson pentru cel mai ino­vativ muzeu la gala Mu­zeului European al anului.

×
Subiecte în articol: arte