x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O jumătate de secol de la primul spectacol al Teatrului de Comedie

O jumătate de secol de la primul spectacol al Teatrului de Comedie

de Maria Sârbu    |    03 Ian 2011   •   19:43
O jumătate de secol de la primul spectacol al Teatrului de Comedie
Sursa foto: Arhiva Teatrului de Comedie/

144861-04-celebrul-702-rozalia-avram-ion-lucian.jpgA apărut în peisajul teatral românesc în toiul iernii, la început de an. Actul de naştere l-a semnat actorul Radu Beligan, după ce adunase în jurul său 26 de actori, doi regizori şi un scenograf. La 5 ianuarie 1961, în ajunul Bobotezei, a avut loc „botezul” unei instituţii menite să aducă în faţa publicului „genul comic în marea sa diversitate”. Teatrul de Comedie din Bucureşti îşi deschisese uşile şi pornea într-o mare aventură, cea de cucerire a spectatorilor.

Începutul a fost marcat de o comedie românească de la acea vre­me: „Celebrul 702” de Alexandru Mi­ro­dan, în regia lui Moni Ghelerter. În prima reprezentaţie au jucat: Radu Be­ligan, Florin Scărlătescu, Sanda To­ma, Mircea Şeptilici, Nicolae Găr­descu, Dem. Savu, Ion Lucian (în alte reprezentaţii şi Costel Constantinescu), Mircea E. Balaban, Rozalia Avram, Nineta Gusti, Gheorghe Dinică (pe acelaşi rol cu Amza Pellea) şi Dumitru Chesa (înlocuit în alte reprezentaţii cu Alexandru Lungu).

Unul dintre interpreţi, şi anume Ion Lucian, a spus pentru Jurnalul Naţional că atunci, la naşterea teatrului, „lumea a fost puţin îngrijorată”, pentru că s-a ales să se intre în viaţa teatrului mare cu o comedie ro­mâ­nească, dar succesul nu s-a lăsat aşteptat. „Chiar de la început, Teatrul de Comedie a făcut, spre surpriza tuturor, carieră ca orice comedie cu caracter mondial (...). În general, Tea­trul de Comedie şi-a menţinut firma. A avut şi momente de strălucire, a avut momente când era solicitat peste graniţă ca o mare vedetă”, afirmă Ion Lucian, amintindu-şi cu mândrie de invitaţia în 1965 la Teatrul Naţiunilor din Paris, unde trupa a participat cu trei spectacole: „Rinocerii”, „Umbra” şi „Troilus şi Cresida”. Succesul a fost răsunător, obţinându-se şi un premiu din partea criticilor francezi. Astfel, încă în primul deceniu de existenţă, „Comedia” a uimit publicul şi cronicarii din lume cu producţii de calitate. În opinia lui Ion Lucian, Teatrul de Comedie s-a menţinut mereu în top: Dacă nu era pe primul loc, locul al treilea îi era „asigurat”.

„Şi acum are o carieră frumoasă. E tot în top. Sigur, un teatru nu poate să facă abonament la locul întâi; mai sunt şi altele care dau lovituri, dar e totuşi în primele trei. De la venirea lui George Mihăiţă, teatrul are un nou traseu victorios. E din nou printre favoriţii publicului, mai ales că are o atmosferă de interior de invidiat”, ne-a spus Ion Lucian.

Radu Beligan a fost în fruntea teatrului timp de şapte ani. În mărtu­risirile sale făcute publicului, maestrul menţionează că şapte dintre cei mai frumoşi ani ai vieţii sale au fost cei de director la Teatrul de Comedie (1961-1968), unde a şi jucat în spectacole precum: „Ucigaş fără simbrie”, „Opinia publică”, „Capul de răţoi”, „Rinocerii”, „Şeful sectorului suflete” sau „Procesul domnului Caragiale”.

În anul de naştere, Teatrul de Comedie a avut cinci premiere. După „Ce­lebrul 702”, au venit „Burghezul Gen­tilom” şi „Jurnal teatral nr. 1 pri­mul om în Cosmos” – spectacole re­gi­zate de Lucian Giurchescu, „Prie­tena mea Pix”, regia Radu Penciulescu, şi „Mi se pare romantic”, regia David Esrig.

Aşa cum se specifică în istoricul ins­tituţiei, „În anii ’60, Teatrul de Comedie a parcurs o perioadă de sincronizare artistică cu mişcarea teatrală mondială”. Au fost punctate succese mari pentru teatrul românesc, datorită turneelor în străinătate. „Comedia” se mândreşte şi cu „turneele din anii 1991-1992 în mai multe oraşe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela şi Canada cu spectacolul «Visul unei nopţi de vară», de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Darie”, care au readus Teatrul de Comedie pe cele mai importante scene internaţionale.

Actuala conducere consideră că a fost un mare succes şi participarea teatrului în august 2007 cu spectacolul „Revizorul”, de Gogol, regizat de Horaţiu Mălăele, la Festivalul Internaţional Fringe Edinburgh, „prestaţia trupei fiind recompensată cu cronici extrem de elogioase (4 stele din 5) în cotidienele britanice The Times, The Independent, The Sunday Herald”. În cei 50 de ani, Teatrul de Comedie a avut şapte directori: Radu Beligan (1961-1969), Lucian Giurchescu (1969-1979 şi 1990-1994), Va­len­tin Plătăreanu (1979-1981), Silviu Stănculescu (1981-1990), Vladimir Găitan (1994-1996), Dan Vasiliu (1996-2002), George Mihăiţă (2002-prezent).

Mâine, „Comedia” e în sărbă­toa­re. E jubileul unei trupe tinere, e ju­bi­leul celor care au jucat în primul spec­tacol şi astăzi mai sunt printre noi, e jubileul lui Radu Beligan, care a semnat certificatul de naştere al tea­trului, e jubileul lui George Mi­hăi­ţă, care continuă „tradiţia”. La mulţi ani, „Comedia”!

×
Subiecte în articol: arte