x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Oameni buni

Oameni buni

08 Ian 2009   •   00:00

Mă omor după bunătatea strigată din televizor. Mă gândesc ce oameni deosebiţi trăiesc primprejurul meu şi eu care. În timp ce, uite, oamenii ăştia deosebiţi sunt oameni cărora le pasă de-adevăratelea. Cea mai tare fază e de-a dreptul frustrantă: că după ce că sunt extraordinari de buni şi de foarte inteligenţi şi "natura a fost generoasă cu ei", sunt şi foarte, dar foarte frumoşi. Mă uit pe stradă şi văd oameni normali. Nu le sclipesc dinţii-n soare şi nici vântul nu li se joacă frumos prin plete. Când intră la metrou li se duce de suflet toată coafura lucrată minuţios o juma' de oră în faţa oglinzii. Mai vine metroul, poc, li se ridică şi fusta-n cap. S-a dus de suflet tot ce-au muncit o dimineaţă întreagă. Şi mai sunt şi proşti pe deasupra. Şi au suflet minuscul. Şi sunt răi. Şi mofluzi. Şi iritaţi. Şi nevrotici. Şi instabili psihic. Şi li se mai varsă şi cafeaua pe tastatură.



Şi sunt şi megaproşti şi nu le vine să facă nici o milostenie, darmite să arunce la bani cu nemiluita pentru cauze nobile aşa cum fac ăştia din televizor. Nu sunt buni de nici o culoare şi nu urează "La mulţi ani" nimănui. Şi nici n-au chef să mimeze veselia. Dar poftim. Voala la oamenii ăştia din televizor. Nu doar că sunt buni şi blânzi, şi curajoşi, dar sunt şi generoşi, iertători, au standarde morale ridicate. Tu? Tu eşti un nesimţit care nu ştie cum să facă s-o tăvălească pe aia de la Marketing, în timp ce în capul tău umblă tot felul de planuri de viitor cu o babă bogată. Băi, deci eşti mic.

Ar trebui să iei şi tu exemplu de la oamenii din televizor. Ai văzut tu pe vreunul că e rău la televizor? Sau că întârzie la serviciu? Sau că bârfeşte pe coridor? Sau că fumează la toaletă în faţa foii A4 lipite de uşă, pe care scrie "Fumatul interzis"? L-ai văzut tu pe vreunul la televizor că nu-i pasă de oameni, de copii, de bătrâni, de pensii, de salarii, de indemnizaţii, de alocaţii, de concedii, de bilete la tratament, de şcoli renovate, de străzi, de autostrăzi? L-ai văzut tu pe vreunul la televizor că stă aşa cum stai tu, ca un prost, cu ochii-n perete? Măi, băiatule, ia şi tu exemplu de la oamenii ăştia buni din televizor. Fii şi tu mai activ în viaţa socială.

Implică-te şi tu mai mult în actele filantropice. Să-ţi pese, ca să ştii pe ce lume-ţi laşi plozii când n-oi mai fi tu. Fii şi tu ca fetele alea. Ca băieţii ăia. Frumos, deştept, bun, cultivat, cu principii, fără slăbiciuni, zâmbitor, implicător (care are calitatea că se implică) şi, în general. Ia şi tu un exemplu. Nu fi mic! Fii mare! Să creşti mare, măi, băiatule!

×
Subiecte în articol: arte televizor