x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Opera ce naşte lumină

Opera ce naşte lumină

de Maria Sârbu    |    29 Mai 2014   •   18:01
Opera ce naşte lumină
Sursa foto: Ciprian Zinca

O frumoasă sculptură a artistului român Giulian Dumitriu (lucrează şi trăieşte în prezent la Milano), intitulată “Higher Together”, a fost expusă joi la sediul companiei care a comandat-o: JTI. Având printre sursele de inspiraţie Coloana Infinitului a lui Brâncuşi, sculptorul, reprezentat de Galeria de artă contemporană Galateca, mărturisea că a ţinut cont de “esenţa” companiei amintite, ilustrând “într-o percepţie personală (…) creşterea continuă, durabilitatea şi spiritul de echipă” ale acesteia. Este un alt gest major legat de investiţii în cultură, care se datorează Gildei Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria. Dacă ar lăsa asemenea urme în cultura noastră şi alte mari companii, am fi mult mai bogaţi spiritual!

Despre această lucrare, executată din inox şi bronz, a vorbit criticul Pavel Şuşară. El a  remarcat de la început că ideal ar fi ca în orice societate comercială mare în care intri să găseşti o operă de artă, dar nu e aşa. Expunând câteva puncte de vedere referitoare la execuţia sculpturii, criticul a spus că aceasta este o lucrare modulară, care se aşază pe verticală, având datele unei coloane, iar modulii sunt aparent aleatorii. Nici un element nu este asemănător cu celălalt. Prin tipul de aşezare se formează un sistem de oglinzi, un sistem de absorbţie între suprafeţele purisate şi lucrarea devine “cumva incandescentă”. E un amestec de lumină caldă şi rece – lumina inoxului (stâlpul) este rece, lumina bronzului (modulii) este caldă. E ca o sursă de lumină, această armonie...

S-a făcut o legătură cu transcendenţa, de aceea a fost invitat şi Grigore Leşe, “un autentic cunoscător al transcendeţei”. Maestrul a însufleţit şi a încântat asistenţa; a văzut prin sculptură, prin elementele ei, “minţile” celor prezenţi. A cântat aşa cum numai dânsul ştie să o facă, fragmente din “semnale pastorale”, vorbind şi despre puritatea sufletului, a minţii:  atât de curat, aidoma luminii pe care o dă frumoasa operă de artă a lui Giulian Dumitriu.


×