La 22 ianuarie anul acesta, o studentă aflată la Metropolitan Museum of Art din New York cădea peste "Actorul" lui Picasso, o pictură veche de 105 ani. Pânza a fost ruptă pe o suprafaţă de 15 centimetri, iar tabloul a fost urgent băgat în reparaţii. Până la sfârşitul lunii aprilie se pare că pictura, a cărei valoare este estimată la 130 de milioane de dolari, va fi numai bună de expus în cadrul unei expoziţii dedicate renumitului pictor. Acest accident este numai unul dintre cele întâmplate de-a lungul timpului, victime fiind opere de artă.
Pornind de la păţania bietei studente, Time Magazine a realizat un top zece al incidentelor care au dus la deteriorarea sau distrugerea unor lucrări, de multe ori extrem de valoroase. Astfel, locul doi este ocupat de englezoaica Tracey Emin, o artistă urmărită de ghinioane. Pentru început, instalaţia "Self Portrait:Bath" expusă de autoare la Galeria de Artă Modernă din Edinburgh (în valoare de 2.000 de euro) "s-a agăţat" de haina unui vizitator şi s-a ales praful de ea. A urmat lucrarea "Feeling Pregnant III". O clipă de neatenţie a fost suficientă pentru ca o parte din stâlpii care compuneau instalaţia să fie puşi la pământ. Apoi, Tracy a expus la National Galleries of Scotland "My Uncle Colin", un omagiu adus unchiului ei mort într-un accident de maşină. Exponatul a fost stricat de unul dintre angajaţi şi reparat ulterior. Punctul culminant a fost atins în mai 2004, când un incendiu a izbucnit în depozitul în care se aflau operele artistei.
ARUNCATE LA GUNOI
Pe locul trei s-a clasat germanul Gustav Metzger. În 2004, o parte din instalaţia intitulată "Recreation of First Public Demonstration of Auto-Destructive Art", expusă la Tate Museum, în Anglia, a fost aruncată la gunoi de un angajat al instituţiei. Omului nu i-a trecut nici o clipă prin minte că "mizeria" era valoroasă. Metzger a recuperat bucata din tomberon, însă era atât de deteriorată încât a trebuit să o refacă. De o întâmplare identică a avut parte şi Damien Hirst, în 2001. Un morman de sticle de bere, câteva scrumiere şi ceşti de cafea (care ar fi trebuit să compună stilul de viaţă al unui artist, tema lucrării lui Hirst) au fost strânse de omul de serviciu şi evacuate. La fel de conştiincioasă a fost şi femeia de serviciu care în anul 1980 a frecat de zor la o cadă cam soioasă, fiind anunţată apoi că i-a distrus opera lui Joseph Beuys.
ÎMPIEDICAŢI, NEMULŢUMIŢI, NEATENŢI
La categoria împiedicaţi se califică un bărbat care s-a călcat pe şireturi în timp ce căsca gura la exponatele din Fitzwilliam Museum, Anglia. Urmarea ? A dărâmat o scară decorativă de mici dimensiuni, aflată în centrul muzeului, peste mai multe vase chinezeşti în valoare de 800.000 de dolari, provenind din dinastia Qing (sec. 17). Omul nu a păţit nimic, dar restaurarea vaselor a durat şase luni. Întâmplarea a fost situată pe locul patru în clasamentul realizat de Time Magazine.
Poziţia a cincea a topului este ocupată de boacăna de 157.000 de dolari făcută în anul 2000 de angajaţii renumitei case de licitaţii Sotheby's din Londra. Aceştia nu şi-au dat seama că în cutia pe care au aruncat-o într-o maşinărie de tocat gunoaie se afla un studiu realizat de pictorul şi graficianul Lucian Freud, nimeni altul decât nepotul psihanalistului Sigmund Freud.
Locul şase i-a revenit lui Claude Monet. La 68 de ani, în 1908, pictorul francez se pregătea să expună o serie de lucrări realizate de-a lungul a trei ani de muncă intensă. Organizatorii s-au dat peste cap să pregătească totul pentru marele eveniment. Au tipărit afişe, zeci de articole apăruseră în ziarele vremii, însă cu puţin înainte ca uşile galeriei să se deschidă publicului, Monet şi-a dat seama că picturile nu-l mulţumesc. Înarmat cu un cuţit şi o pensulă a distrus toate lucrările, care valorau în 1908 aproximativ 100.000 de dolari. Mulţi l-au blamat pe artist pentru gestul făcut. Însă un critic de artă declara într-un interviu publicat în New York Times: "Ar fi mare păcat să nu-i urmeze şi alţi pictori exemplul din când în când."
Poziţia a şaptea găzduieşte mai multe încercări de a distruge una dintre cele mai îndrăgite picturi de către vizitatorii care trec pragul Rijksmuseum din Amsterdam: "The Night Watch" al lui Rembrandt. Primul "atentat" a avut loc în anul 1900, când un bucătar a încercat să-l sfâşie cu un cuţit, aparent fără să aibă şi un motiv serios. Nu a reuşit, din fericire, să facă daune prea mari. În 1975, un tip nervos pe nume William de Rijk a tăiat în zig-zag pânza tabloului. Opera de artă a fost restaurată, dar unii specialişti spun că încă mai pot fi observate urmele atacului. 15 ani mai târziu, un bolnav psihic - al cărui istoric medical semnalează mai multe încercări de a distruge opere de artă - a aruncat cu acid peste tablou. Paznicii muzeului au turnat rapid apă peste pânză şi astfel a fost afectat numai stratul de lac care acoperea suprafaţa picturii. După cea de-a doua restaurare, "The Night Watch" a fost evaluat la 925.999 de dolari.
UN COT PENTRU PICASSO
În primăvara anului 2006, proprietarul de cazinouri Steve Wynn a bătut palma cu Steve Cohen, un înrăit colecţionar de artă, pentru a-i vinde pictura "Le reve" semnată de Pablo Picasso, în schimbul a 139 de milioane de dolari. La două zile după ce au încheiat înţelegerea, Wynn a făcut-o lată. Bogătaşul s-a dus la un cazino împreună cu prietenii şi în timp ce se distra s-a înfipt din greşeală cu cotul în pânza tabloului. Mai contează dacă vă spunem că omul avea probleme cu vederea periferică? Wynn nu a făcut un capăt de ţară din nefericita întâmplare, chiar dacă Steve Cohen a refuzat să mai cumpere tabloul. Problema este că după ce a fost restaurată, pictura a fost evaluată la numai la 85 de milioane de dolari. Incidentul ocupă locul opt în top.
Penultimul loc i-a revenit faimoasei sculpturi Pieta, singura pe care Michelangelo a şi semnat-o. În 1972 geologul Lazslo Toth s-a căţărat pe gardul de protecţie din faţa operei aflate în Bazilica Sf. Petru de la Vatican strigând "Sunt Iisus Hristos!" şi a început să lovească statuia cu ciocanul. A reuşit să-i rupă antebraţul Fecioarei Maria şi să-i ciobească o parte din cap, văl, gât şi pleoapă. Restauratorii au reuşit să recupereze doar vreo 50 de bucăţele din sculptura distrusă şi asta pentru că unii dintre turiştii prezenţi în acel moment în bazilică s-au repezit şi au luat câte o pietricică drept amintire. Vandalul nu a făcut închisoare ci a fost încredinţat unui spital psihiatric timp de doi ani.
Ultima poziţie din clasament prezintă povestea unui accident cu final amuzant, petrecut în 2008 la Academia Regală de Artă din Londra. Un vizitator s-a împiedicat de o sculptură din ceramică, realizată de artista din Costa Rica Tatiana Echeverri Fernandez, pe care a făcut-o ţăndări. La început, a povestit un martor al întâmplării, ceilalţi vizitatori au fost convinşi că sutele de cioburi reprezentau o lucrare de artă în sine şi făceau fotografii încântaţi de viziunea autorului.
Citește pe Antena3.ro