x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiera - "Burghezul gentilom", la TNB

Premiera - "Burghezul gentilom", la TNB

de Claudia Daboveanu    |    30 Sep 2006   •   00:00
Premiera  -  "Burghezul gentilom", la TNB

La Sala Mare a Teatrului National Bucuresti a avut loc o noua premiera: "Burghezul gentilom", dupa Moli"re, in regia lui Petrica Ionescu. In rolul principal (Jourdain-Jurdanescu), Victor Rebengiuc.

Sommet-ul Francofoniei prilejuieste si evenimente culturale. TNB gazduieste o noua premiera cu tenta franceza: spectacolul "Burghezul gentilom", dupa Moli"re, pus in scena de Petrica Ionescu, un regizor traitor la Paris. Doar atat despre urmasii galilor, pentru ca actiunea piesei scrise acum 300 de ani e "transplantata" in Romania zilelor noastre.

RISIPA. Spectacolul, anuntat cu surle si tobe, ca un eveniment major al actualei stagiuni teatrale, se bucura de o distributie de zile mari. Cine nu s-ar duce la un "Burghez gentilom" pe al carui afis apar nume sonore precum Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Costel Constantin, Damian Crasmaru, Cecilia Barbora, Maria Buza, Claudiu Bleont, Medeea Marinescu, Vlad Ivanov, Marius Manole, Dorin Andone etc.? Repetitiile dureaza din primavara, cu o intrerupere pe perioada verii. Montarea se doreste grandioasa, asa cum ne-a obisnuit Petrica Ionescu. Desfasurarea de forte aferenta e impresionanta (pe scena se perinda peste 100 de oameni, dintre care componenti ai corului si baletului Teatrului de Opereta "Ion Dacian"), iar marile nume abunda: Razvan Mazilu (coregrafia), Adrian Enescu (muzica), Dragos Buhagiar (scenografia si costumele). L-am lasat la urma pe Buhagiar, pentru ca, daca textul lui Moli"re, tradus si adaptat de Ruxandra Hagiu si Iustina Croitoru, e de nerecunoscut pe alocuri, scenografia si costumele sunt fabuloase. Fabulos a fost si costul intregii productii: 700.000 de euro. Ceea ce ma face sa ma-ntreb, retoric, precum Lady D’Or (Maia Morgenstern): "Dar de ce? De ce atata risipa?"…

SINGURUL PLUS…
Pentru parodierea persoanelor publice din sfera politicului, mondenului sau a sportului, de la noi sau de aiurea, ancorarea prea evidenta in… meandrele concretului, exagerari de tot soiul care provoaca "buba la cap" gen prea multi bani, prea mult kitsch, prea multa linguseala, prea multa incultura, prin urmare in lipsa metaforei, a fost nevoie de un spirit luminat si talentat care face ca acest spectacol sa merite sa fie vazut. Il numesc din nou pe Dragos Buhagiar, creatorul costumelor si al scenografiei.

×
Subiecte în articol: arte