x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiera - Chicago… Hope

Premiera - Chicago… Hope

de Claudia Daboveanu    |    Sebastian S. Eduard    |    15 Sep 2005   •   00:00
Premiera - Chicago… Hope

Mult asteptatul muzical "Chicago" iese la rampa dupa lungi tergiversari si o investitie de 1,5 milioane de euro. Premiera are loc la TNB, la 25 septembrie.

Dupa lungi tergiversari, spectacolul "Chicago" iese la lumina. O investitie de 1,5 milioane de euro si o distributie de exceptie fac din muzical o promisiune care trebuie onorata.

Maia Morgenstern, Stefan Banica Jr, Ilinca Goia, Monica Davidescu - iata numai cateva din numele care joaca in cel mai ambitios proiect teatral de dupa Revolutie. Practic, "Chicago" este primul proiect "capitalist" din lumea teatrului, atat prin investitiile facute - circa 1,5 milioane de euro - prin obiectivele propuse, cat si prin pretul biletelor: intre 300.000 si 1.300.000 de lei.

MAMA MAIA. Dupa ce a fost mama lui Iisus in filmul "Patimile lui Hristos" de Mel Gibson, Maia Morgenstern va interpreta un rol opus in muzicalul "Chicago", care va avea premiera la Teatrul National Bucuresti la 25 septembrie. In spectacolul de teatru, actrita o va juca pe "matroana" Mama Morton, un personaj controversat, care se ghideaza dupa legea reciprocitatii: "Daca esti bun cu Mama, Mama e buna cu tine". De fapt, acest personaj a iesit mereu in evidenta in montarile sau ecranizarile celebrului muzical, fiind intruchipat de-a lungul timpului de nume ca Patti LaBelle, Carol Woods si Queen Latifah (nominalizata la Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol secundar in 2002). O data cu acest muzical, Maia Morgenstern se intoarce la prima dragoste, ea debutand acum 26 de ani la Teatrul Evreiesc in spectacole de revista. Ion Caramitru, directorul TNB, a spus ca Maia Morgenstern este mereu nelinistita din punct de vedere profesional: "Maia reuseste sa fie mereu altfel cu fiecare rol, se cauta pe sine. Nelinistea cu care ea isi construieste rolurile este o conditie sine qua non a actorului, iar Maia e o nelinistita".

ECHIPA MIXTA. Rolul principal masculin este interpretat alternativ de Stefan Banica Jr si Andrei Duban. Este un rol greu, actorii avand de infruntat imaginea lui Richard Gere, care, in filmul distins cu 6 premii Oscar, a facut din rolul avocatului Billy Flynn un rol memorabil. In muzicalul care presupune o mare desfasurare de forte muzicale si coregrafice mai joaca Silviu Biris si Ioan Andrei Ionescu (Amos - Mr. Celophane), Radu Captari (Mary Sunshine). Anca Turcasiu a fost preferata regizorului in rolul maestrei de ceremonii: "O actrita frumoasa si talentata, care are in plus o voce foarte buna. Anca e perfecta pentru un muzical". Regia si coregrafia sunt semnate de doi artisti spanioli: Ricard Reguant Molinos, respectiv Ana Eva Cruellas. Dupa premiera de peste doua saptamani, reprezentatiile vor fi programate in zilele de marti si duminica.

STARURI SI AVATARURI
Ilinca Goia si Monica Davidescu interpreteaza rolurile feminine principale (Velma Kelly si Roxie Hart). Regizorul catalan Ricard Reguant le-a multumit public amandurora, spunand ca, pe langa faptul ca duc greul spectacolului, au fost cele care au facut presiuni asupra noii conduceri a TNB ca acest spectacol sa fie scos la rampa. Pentru cine nu-si mai aminteste, repetitiile pentru "Chicago" au inceput acum mai bine de un an. Premiera ar fi trebuit sa aiba loc la inceputul acestui an, dar nereguli de ordin contractual intre fosta conducere a TNB si firma producatoare spaniola au facut ca mult-asteptatul proiect "Chicago" sa nu mai fie viabil. Totul a fost temporar, caci a fost semnat un nou contract. "«Chicago» va fi un muzical adaptat scenei romanesti. In Romania nu exista o scoala de muzical ca in alte tari, dar din fericire, talentul actorilor suplineste acest neajuns. Mi-am dorit sa lucrez cu Maia Morgenstern, am vazut-o in «Patimile lui Iisus» si nu-mi puteam lua ochii de la ea", spune Ricard Reguant.

×
Subiecte în articol: arte maia Maia Morgenstern