x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiile vedetelor

Premiile vedetelor

de Maria Sârbu    |    19 Mai 2008   •   00:00

Maia Morgenstern şi Ştefan Iordache au fost onoraţi, sîmbătă seara, la Buzău, cu premiile pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor

Maia Morgenstern şi Ştefan Iordache au fost onoraţi, sîmbătă seara, la Buzău, cu premiile pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor în spectacolele prezentate în secţiunea oficială a Galei “VedeTEatru” – “Jocul regilor” (Teatrul Evreiesc de Stat) şi respectiv “Alex şi Moris” (Teatrul Mic).


Juriul format din critici de specialitate au acordat alte două premii, la secţiunea “Vedeta din umbră”, actorilor Virginia Itta Marcu pentru rolul din spectacolul “La Chunga” (Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov) şi lui Constantin Cojocaru pentru rolul din “Chat” (Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ).


Cel de-al doilea juriu, format din reprezentanţi ai publicului, a optat pentru vedete tinere, cu “amendamentul” că acestea vor fi, peste zece ani, la fel de mari actori, ca şi cei premiaţi de critici. Este vorba de Antoaneta Zaharia, interpretă în producţia “Ionesco – cinci piese scurte” (Teatrul Odeon), şi Adrian Văncică, distribuit în spectacolul “Blues” al Teatrului Nottara.


În acest an, festivalul de la Buzău, organizat de Teatrul “George Ciprian”, a fost axat pe vedeta de teatru, fiind invitate în concurs şi în afara concursului, spectacole în care joacă actori mari şi aşteptaţi de public, printre acestea numărîndu-se Dorina Lazăr, Ştefan Iordache, Mitică Popescu, Mircea Diaconu, Emil Hosu, Constantin Cotimanis, Alexandru Repan, Ion Haiduc, Constantin Cojocaru, Marius Stănescu, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Virgil Ogăşanu.


A avut succes şi secţiunea “Bucuria ochiului din ureche”, fiind organizate audiţii cu spectacole ale Teatrului Radiofonic şi în care interpretează roluri memorabile actori precum Radu Beligan, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Marcel Iureş, Florin Piersic, Emilia Popescu, Dan Puric, Adriana Trandafir, Valentin Uritescu ş.a.


Actorii au ieşit şi în stradă, în pieţe, în parcuri, bucurînd publicul în zilele de odihnă. Astfel, cel supranumit Magicianul, alias Marian Rîlea, i-a adunat pe micii spectatori în jurul său şi al actorilor Teatrului Naţional pentru Copii, care au venit cu spectacole-poveşti.Teatrul Masca, în frunte cu Mihai Mălaimare, a adus buzoienilor spectacolul “La români”. În cadrul festivalului, şi-au încercat puterile în ale teatrului şi elevii, care, timp de trei zile, au organizat festivalul lor intitulat “Cu teatrul… la cap”, fiind parafrazat titlul Galei “Capul de … Regizor”, care a precedat “VedeTEatru”.

 

×
Subiecte în articol: arte teatrul