x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Răzvan Mazilu între oglinzile artei

Răzvan Mazilu între oglinzile artei

de Maria Sârbu    |    21 Oct 2010   •   00:00
Răzvan Mazilu între oglinzile artei
Sursa foto: /Vellant

Un artist cu totul special, ce are ca model perfecţiunea, ne atrage atenţia atât prin arta sa, dansul, cât şi prin grija faţă de noua generaţie de dansatori. Răzvan Mazilu, căci despre el este vorba, a obişnuit publicul cu surprize plăcute.



ntotdeauna a creat spectacole frumoase, rămase în memorie. Cred că pe Mazilu nu-l interesează "ce vrea publicul", ci "de ce are nevoie publicul". Iar publicul adevărat are nevoie de lucruri adevărate, care consolidează o cultură. Mereu s-a raportat la această necesitate.

Mulţi specialişti apreciază că Răzvan Mazilu este "un artist complet care a impus şi a popularizat, în rândul marelui public, pe scenele din România, dansul contemporan şi teatrul-dans". Am citat din albumul de fotografie de dans contemporan "Răzvan Mazilu. Oglinzi/Mirrors" (Editura Vellant), adus în atenţie prin "lansare-spectacol" desfăşurată pe scena Teatrului Odeon.

Nu a fost o simplă prezentare a acestei apariţii editoriale excepţionale, ci o lansare cu momente artistice. Mazilu nu a dansat, Mazilu a lăsat să danseze altcineva - un tânăr pe care pariază - Cristian Preda, elev la "Floria Capsali", liceul de coregrafie pe care l-a absolvit şi el. Cristian va fi primul care va beneficia de bursa de studii oferită de Răzvan Mazilu şi Fundaţia perfoRM prin fondurile obţinute din vânzarea albumului. Artistul crede că vor primi burse câţiva elevi de la şcoala amintită. El este susţinut în această activitate de omul de afaceri Camelia Şucu.

Oana Dumitru de la Editura Vellant ne-a spus că albumul se vinde bine şi va fi organizată o lansare şi la Timişoara, la Teatrul Naţional, sperându-se la vânzări şi mai bune.
Albumul "Răzvan Mazilu. Oglinzi" continuă acţiunile Fundaţiei perfoRM de susţinere a liceelor de coregrafie din România şi a tinerilor dansatori români în cadrul unei campanii "de responsabilitate socială", demarat acum trei ani.

Conţinutul lucrării bucură ochiul. Sunt instantanee din şapte spectacole în care joacă Răzvan Mazilu. Autorii imaginilor - adevăraţi artişti fotografi - ne dau posibilitatea să urmărim un adevărat spectacol, ca o reproducere secvenţială a operei recente a dansatorului, regizorului-coregraf şi chiar scenaristului Răzvan Mazilu. Sunt lucrări realizate de Mihaela Marin, Egyed Ufó Zoltán, Iulian Ignat, Dinu Lazăr şi Cornel Lazia. Curator: Denise Rădulescu. Acest produs artistic de calitate include şi texte, în română şi engleză, ce aparţin unor nume ale culturii noastre şi nu numai.

Iată ce scrie Maia Morgenstern în textul ce îmbogăţeşte lucrarea: "Colaborarea, prietenia, comunicarea mea cu Răzvan, încrederea mea în Răzvan, nevoia mea de Răzvan... toate astea sunt necondiţionate. Iubirea mea pentru Răzvan şi pentru tot ceea ce, ca un Don Quijote, construieşte Răzvan este necondiţionată. El are curajul să încerce neîncercatul (...). De fapt, mi-e dor de Răzvan. De fapt, e o nevoie de Răzvan. Îl aştept pe Răzvan". E un portret de suflet construit de cunoscuta actriţă.

Gigi Căciuleanu, dansatorul şi coregraful a cărui artă e plină de poezie, spune: "Răzvan Mazilu este un frumos nefrumos. Sau poate mai bine zis: un nefrumos frumos. O hiper-fotogenică personalitate în alb şi negru. Plămădit din aluatul din care se fabrică stelele de cinema (...). O fotografie în alb şi negru dansând colorat".

O mărturisire care i-ar plăcea oricui vine din partea marelui coregraf francez Philippe Trehet: "... Răzvan Mazilu este cea mai frumoasă întâlnire cu România şi cred că aş putea afirma, dacă nu s-a mai făcut deja, că este una absolut indispensabilă".

×
Subiecte în articol: arte