x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Reality-show - "Supravietuitorul"

Reality-show - "Supravietuitorul"

de Adriana V. Paduraru    |    23 Iun 2005   •   00:00
Reality-show - "Supravietuitorul"

O insula exotica, 16, 18 sau 20 de concurenti, conditii vitrege de viata, premiu de 1 milion de dolari. Intr-un cuvant: "Supravietuitorul". Show pe care romanii il pot urmari la AXN.

O insula exotica, 16, 18 sau 20 de concurenti, conditii vitrege de viata, premiu de 1 milion de dolari, peste 20 de milioane de telespectatori. Intr-un cuvant: "Supravietuitorul".

Regulile reality-show-ului creat de Mark Burnett in anul 2000 sunt relativ simple: doua echipe formate din 8, 9 sau 10 persoane sunt abandonate in mijlocul unor insule pustii. La fiecare trei zile, cele doua "triburi" de "supravietuitori" trebuie sa elimine cate un membru. Cand au fost scosi din joc sase oameni, cele doua echipe fuzioneaza. Apoi, fiecare persoana trebuie sa treaca diverse probe si numai una singura va capata "imunitate". Ceea ce inseamna ca nici unul dintre ceilalti nu-l poate elimina din "consiliul tribal". Concurentii vor fi eliminati unul cate unul, iar, in final, un singur om va fi declarat "The Survivor" (Supravietuitorul) si va pleca acasa mai bogat cu un milion de dolari. Regula castigatorului unic a fost impusa pentru a se impiedica "blaturile", fiind posibil ca participantii sa coalizeze si sa imparta castigul la sfarsitul competitiei.

SUCCES. In urma cu cinci ani, Burnett a pus bazele acestui reality-show transmis de postul american de televiziune CBS. Primul sezon s-a desfasurat in Marea Chinei de Sud, unde au fost "aruncati" opt femei si opt barbati. Ei trebuiau sa-si gaseasca de mancare, apa si sa-si construiasca adapost. Emisiunea a prins foarte mult la public, peste 20 de milioane de telespectatori, ceea ce a facut ca reality-show-ul sa continue in 2001 cu un urmator sezon: "Survivor: The Australian Outback". In noiembrie 2001, "supravietuitorii" s-au mutat in Africa, in Mother land. Deja premiul de un milion de dolari nu mai era atat de important. Mult mai semnificative erau publicitatea si sansa participantilor de a incepe astfel o cariera in show-biz. La sfarsitul lunii februarie 2002, actiunea s-a mutat in Marquesas, o insula din Tahiti, iar in septembrie - in Thailanda. Aici, organizatorii au intampinat niste mici piedici din partea autoritatilor. In final, thailandezii au acceptat realizarea show-ului pe insula Tarutao, dar numai dupa ce s-a promis ca nu se va vana nici un animal si nu va fi doborat nici un copac. In 2003 concurentii au incercat sa supravietuiasca in Amazon si in Pearl Islands, iar in 2004 "ostilitatile" s-au dus in Vanuatu, o regiune activa din punct de vedere vulcanic din Pacificul de Sud. In prezent este in desfasurare cel de-al 11-lea sezon: "Survivor: Palau".

STATISTICI. Avand in vedere numarul mare de telespectatori, costurile pentru un spot publicitar in timpul reality-show-ului este si el ridicat. Astfel, pentru 30 de secunde de publicitate, firmele scot din buzunar peste 300.000 de dolari, profitul anual al postului CBS in urma difuzarii emisiunii depasind 70 de milioane de dolari. Ca tot am adus vorba despre audienta, trebuie sa adaugam ca "Survivor: Pearl Island" a depasit 22 de milioane de telespectatori. Recordul este detinut de "Survivor All Stars", la premiera caruia s-au uitat nu mai putin de 33,27 de milioane de telespectatori. Si asta in conditiile in care era la concurenta cu finala Super Bowl.

"SURVIVOR", IN ROMANIA
Telespectatorii romani pot urmari aventura celor 16 concurenti "abandonati" in insula Marquesas la postul AXN. Timp de 39 de zile, participantii vor avea de infruntat vicisitudinile vietii in salbaticie, desi insula este un adevarat paradis. Practic, concurentii trebuie sa faca ceea ce au facut stramosii lor: sa-si construiasca singuri un adapost, sa vaneze, sa pescuiasca si sa-si prepare singuri mancarea. Si sanatatea este importanta, asa ca ei trebuie sa-si poarte de grija. Desigur, toate aceste lucruri trebuie facute prin mijloace rudimentare, deoarece "tehnologia moderna" este interzisa.
×
Subiecte în articol: arte