x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Record - Deseneaza cu ac si cerneala tipografica

Record - Deseneaza cu ac si cerneala tipografica

de Adriana V. Paduraru    |    05 Aug 2006   •   00:00
Record - Deseneaza cu ac si  cerneala tipografica

Caricaturistul Neagoe Gogu a primit diverse premii la saloanele internationale de caricatura. A intrat si in Cartea Recordurilor cu 131 de caricaturi telepatice. Iar acum are o noua tentativa de a bate recordurile: caricaturi pe doi kilometri de pelicula cinematografica.

"AUTOPORTRET". Lui Neagoe Gogu ii plac atat de mult caricaturile, incat nu a rezistat sa nu-si faca si siesi una
Caricaturistul Neagoe Gogu a primit diverse premii la saloanele internationale de caricatura. A intrat si in Cartea Recordurilor cu 131 de caricaturi telepatice. Iar acum are o noua tentativa de a bate recordurile: caricaturi pe doi kilometri de pelicula cinematografica.

Neagoe Gogu este un tanar de 30 de ani din Osica de Jos (judetul Olt), a carui pasiune a fost, este si va fi mereu caricatura. A trimis lucrari de pictura, gravura si caricatura la mai multe saloane de specialitate din Belgia, Italia, Franta, Cehia, Statele Unite. Iar desenele sale au fost rasplatite cu diverse distinctii, cea mai importanta fiind Marele Premiu si Trofeul Festivalului International de Caricatura din Belgia. "In ultima vreme mi-a fost foarte greu din punct de vedere financiar sa-mi mai trimit lucrarile prin posta. Dimensiunile unora dintre desene sunt 1x1,20 m, iar costurile unui asemenea colet sunt foarte ridicate", ne-a declarat Neagoe.

DEPOZIT. In ceea ce priveste numarul lucrarilor pe care le are acasa, caricaturistul oltean n-ar putea sa dea un raspuns exact. In orice caz, spune el, face peste 12.000 de caricaturi intr-un an. "Le tin in pod, in beci... Pe unde mai am loc. Unele au inceput sa prinda mucegai", a adaugat Gogu. Pentru a face rost de "materia prima" pentru caricaturi, Neagoe picteaza cate un tablou, pe care mai apoi il vinde: "O trusa pastel costa zece milioane de lei, iar eu nu am nici o sursa stabila de venit".

ANDREEA MARIN. "Zana surprizelor", in viziunea lui Neagoe

RECORD. In anul 2005, tanarul artist a primit prin posta o diploma si un certificat care atestau faptul ca a intrat in Cartea Recordurilor. Totul a inceput in 2000, pe cand se afla la Festivalul Callatis. "Cineva a venit la mine si mi-a sugerat sa fac un desen prin telefon. La inceput mi-am zis ca se tine de glume, dar, in cele din urma, am incercat. Omul mi-a aratat poza persoanei si asemanarea era vizibila. Dupa cativa ani, am participat la o competitie desfasurata intr-un studio de televiziune din Franta. Scopul celor prezenti acolo era sa intre in Cartea Recordurilor. Am facut atunci 131 de caricaturi telepatice, apoi am primit diploma", a marturisit Neagoe.

CU LUPA. Artistul oltean vrea sa intre din nou in Guinness Book. In urma cu patru ani a achizitionat de la niste prieteni o pelicula de film, lunga de 2.000 de metri, si a inceput sa faca desene utilizand o lupa, un ac de cusut si cerneala tipografica. Nu stie exact numarul caricaturilor, cert este ca pelicula cuprinde multe vedete, sportivi, oameni politici. "Cred ca sunt milioane de caricaturi. Ii am pe sotii Monica si Irinel Columbeanu, Gabi Jugaru, Traian Basescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu, Gheorghe Hagi, Ion Tiriac, Gigi Becali... N-am ratat nici Campionatul Mondial de fotbal din Germania", explica Gogu. Dupa ce a muncit cate trei ore pe zi, timp de patru ani, Neagoe a umplut si ultimii milimetri de pelicula. A trimis apoi toata documentatia la sediul Guinness Book din Statele Unite. Acum asteapta nerabdator un raspuns...

LA TELEFON
"Intai vorbesc cu persoana respectiva la telefon, ii pun cateva intrebari despre aspect (forma nasului, a gurii si a ochilor), ca sa imi dau seama ce trebuie sa scot in evidenta, apoi trec la treaba. Rezultatul este foarte apropiat de realitate"
Neagoe Gogu
caricaturist
POLITICA
"Imi place sa fac si caricaturi politice, desi sunt mai greu de realizat. Motivul: nu-i vezi atat de des pe oamenii politici. In schimb, vedetele sunt mai tot timpul prezente la televizor. Te obisnuiesti cu fizionomia lor si e mai usor sa le desenezi"
Neagoe Gogu
caricaturist
×
Subiecte în articol: arte neagoe gogu caricaturi neagoe gogu