x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Restaurare in… reluare

Restaurare in… reluare

de Ramona Draghici    |    22 Aug 2007   •   00:00
Restaurare  in… reluare
Sursa foto: Alex Botuşan/

Procesul de restaurare a Palatului Culturii din Iaşi pare să se mişte "in reluare", de vreme ce banii sunt sublimi, dar lipsesc cu desăvărşire, iar instituţia a rămas şi fără director general, Valeriu Condurache fiind demis de la conducerea Complexului Muzeal Moldova, care cuprinde şi Palatul Culturii.

Palatul Culturii, Iaşi - conflicte, lipsă de bani

Procesul de restaurare a Palatului Culturii din Iaşi pare să se mişte "in reluare", de vreme ce banii sunt sublimi, dar lipsesc cu desăvărşire, iar instituţia a rămas şi fără director general, Valeriu Condurache fiind demis de la conducerea Complexului Muzeal Moldova, care cuprinde şi Palatul Culturii.

Ghinioanele se ţin lanţ la Complexul Naţional Moldova din Iaşi. In urma unui scandal de proporţii, in care au fost implicaţi directorul economic, şeful oficiului juridic de la Palatul Culturii şi Valeriu Condurache, acesta din urmă a fost demis, după ce activitatea sa managerială a fost evaluată negativ de către o comisie a Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC). Astfel că, in data de 28 august a.c., MCC va organiza un concurs pentru ocuparea funcţiei de director general al Complexului Muzeal Moldova. Pănă la acea dată, Valeriu Condurache işi "asigură" singur interimatul.

Â

CONFLICT. La inceputul anului 2007, in luna ianuarie, directorul Condurache a intrat in conflict cu Ministerul Culturii. Valeriu Condurache a fost acuzat că a cumpărat din banii primiţi de la Guvern pentru restaurarea instituţiei culturale ieşene o maşină de teren, folosită ca maşină de serviciu, precum şi laptopuri şi videoproiectoare in valoare totală de un milion de euro. Pentru maşină, Condurache a plătit aproape 40.000 de euro (exceptănd TVA), achiziţia fiind făcută prin Bursa Romănă de Mărfuri. "In august 2006, in prima adresă către Ministerul Culturii şi Cultelor, am cerut, realmente, achiziţia unei maşini de teren. Ulterior, a fost o neatenţie, a apărut «microbuz» in loc de maşină. Imi asum şi ne asumăm cu toţii eroarea, dar microbuzul era inutil pentru noi", a declarat Valeriu Condurache.

Â

ŞEFU’… Povestea demiterii lui Valeriu Condurache este una aproape ilară. După finalizarea anchetei pe care MCC a declanşat-o, oficialii ministerului nu se găndeau atunci la schimbarea din funcţie a directorului general de la Complexul Muzeal Moldova. "Probabil că va fi o sancţiune administrativă, dar nu se va propune demiterea, pentru că nu există temei legal pentru această sancţiune supremă", spunea atunci secretarul general al MCC, Virgil Niţulescu. Astfel că, printr-o evaluare declarată negativă, o notă proastă - cu alte cuvinte - , ministerul a găsit "soluţia" de a-l trece pe tuşă pe Condurache. Căt despre atitudinea celor care "slujesc" Palatul Culturii, aceştia par să ştie foarte bine de respectu’ pentru şefu’ cătă vreme nimeni nu a vrut să discute cu noi detalii despre demisia lui Condurache. "Noi nu ştim nimic, ştiţi cum e… nu ne băgăm in treburile şefilor", ne-a spus "smerită" recepţionera de la Palatul Culturii, căci Biroul de relaţii cu presa era… inchis.

Intărzieri

Deşi la inceputul lui august ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a anunţat că Palatul Culturii din Iaşi va intra in proceduri de reabilitare, modernizare şi consolidare, banii urmănd să fie alocaţi din imprumutul de peste 200 de milioane de euro, accesat de statul romăn de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), conducerea Palatului Culturii spune că procesul de restaurare merge "greu", dat fiind că nu există bani şi se aşteaptă rectificarea. "Prea multe lucrări nu s-au făcut la Palat, pentru că nu sunt bani. Este consolidat turnul de sud-est al Bibliotecii «Gheorghe Asachi»", ne-a declarat Adrian Puişoru, director tehnic la Palatul Culturii din Iaşi. Puişoru a adăugat că s-au cerut bani de la MCC pentru continuarea restaurării, ministerul răspunzănd că "se aşteaptă rectificarea de buget care va fi in jurul datei de 15 septembrie". "Anul trecut, pentru lucrările de reconsolidare s-au cheltuit 4 miliarde de lei", a adăugat directorul tehnic.
Â

"Dotări"

"Este o tămpenie că domnul Valeriu Condurache a fost acuzat că a cheltuit banii destinaţi restaurării. Nu se puteau cheltui pe proiectare aceşti bani, pentru că ar fi fost o deturnare de fonduri. Achiziţiile de la Palatul Culturii s-au făcut din banii care au venit pentru dotări"

Adrian Puişoru director tehnic Palatul Culturii

Â

Eroare

"In august 2006, in prima adresă către Ministerul Culturii, am cerut, realmente, achiziţia unei maşini de teren. Ulterior, a fost o neatenţie, a apărut «microbuz» in loc de maşină. Imi asum şi ne asumăm cu toţii eroarea, dar microbuzul era inutil pentru noi"

Valeriu Condurache fost director Complex Moldova

×