x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Romeo şi Julieta", pe muzică pop-rock

"Romeo şi Julieta", pe muzică pop-rock

de Maria Sârbu    |    28 Apr 2009   •   00:00
 "Romeo şi Julieta", pe muzică pop-rock

Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" invită publicul, la data de 30 aprilie, la premiera pe ţară a musicalului "Romeo şi Julieta", spectacol realizat în parteneriat cu Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta. În luna mai vor avea loc 10 reprezentaţii.



Dacă musicalul "Romeo şi Julieta" a înregistrat mare succes în toate oraşele unde a fost pus în scenă, începând cu luna ianuarie 2001 (premiera absolută la Paris), producătorii montării bucureştene speră că vor reuşi să atragă la fel de tare publicul, cu atât mai mult cu cât regizorul creaţiei ­ Miklós Gábor Kerényi ­ este şi autorul reuşitei variante de la Opereta din Budapesta, care a fost văzută din 2004 şi până la finele lui 2008 de peste 600.000 de spectatori.

Despre succesul în lume al acestui musical compus de francezul Gerard Presgurvic pe textul omonim al lui Shakespeare vorbesc cifrele. În Franţa a bătut toate recordurile: două milioane de spectatori într-un singur an; numeroase discuri de platină, aur şi diamant; vânzări-record de albume şi DVD-uri; peste şase milioane de copii; nr. 1 în topuri timp de 32 de săptămâni, precum şi Premiul pentru cel mai bine vândut album al anului. A fost montat şi în Canada, Belgia, Mexic, China, în centre culturale precum Londra, Amsterdam, Szeged, Moscova, Viena, Seul. În lume, musicalul a fost văzut de peste cinci milioane de oameni, având un record de vânzări de albume de peste şapte milioane de copii.

Miklós Gábor Kerényi, care este director general la Teatrul de Operetă din Budapesta şi director la Opera Maghiară de Stat, ne-a declarat, cu prilejul premierei de la Bucureşti: "Cred că un motiv pentru succesul acestui spectacol este faptul că povestea clasică se împleteşte fericit cu muzica modernă, cu pop-rock-ul. Bucureştiul mi se pare extrem de potrivit pentru a monta acest spectacol şi mă bucur că am avut ocazia să particip la premiera acestuia pe scenele româneşti. «Romeo şi Julieta» este un musical francez şi sunt convins că publicul din România rezonează mai degrabă cu modelul sau cultura franceză decât cu modelul american sau anglo-saxon. Trebuie să amintesc şi faptul că povestea de dragoste a celor doi protagonişti se întâmplă în Italia, iar publicul din România este foarte aproape şi de cultura acestei ţări".

Spectacolele de operetă şi musical ale lui Miklós Gábor Kerényi l-au făcut pe acest artist foarte cunoscut nu numai în Ungaria, ci şi peste hotare. Poate pentru că se remarcă prin viziunea "spectaculoasă şi surprinzătoare pe care o aduce pe scenă cu fiecare montare". Aşa cum au relatat cronicarii, el este "un adevărat maestru al provocărilor". La o reprezentaţie cu "Miss Saigon" de Schönberg, la Teatrul în aer liber din Szeged, a adus în spectacol un elicopter în mărime naturală, care a aterizat "pe scenă". Acei compozitori şi autori de musical cu care el a colaborat i-au acordat încredere de a monta propriile sale versiuni, ceea ce se întâmplă foarte rar în istoria genului. Cu "Romeo şi Julieta", regizorul Miklós Gábor Kerényi îşi face debutul în România.

Varianta sa de la Opereta din Budapesta a făcut adevărate furori, potrivit presei maghiare. A devenit un fenomen: "A lansat vedete, a contribuit la creşterea numărului de spectatori la producţiile după piesele lui Shakespeare, fie ele chiar în teatre dramatice, a stârnit un real interes pentru textele clasice, ceea ce nu este puţin lucru".

La baza musicalului se află povestea de dragoste scrisă de Shakespeare. Potrivit consultantului artistic al Operetei bucureştene, Alina Moldovan, titlul original este "Romeo et Juliette: de la Haine a l'Amour" şi nu se abate de la intriga originală, însă o poziţionează şi o traduce în zilele noastre. Gerard Presgurvic rescrie versurile lui Shakespeare şi introduce pop-ul şi rock-ul într-o adaptare modernă a celebrei piese de teatru.

"Romeo şi Julieta" este primul musical rock prezentat de o instituţie profesionistă de teatru muzical. Este şi prima montare a acestui musical în România. Cu gândul la succes, conducerea Teatrului de Operetă "Ion Dacian", în frunte cu Ioan Răzvan Dincă, a invitat echipa de la Teatrul de Operetă din Budapesta, aceeaşi care a asigurat succesul spectacolului maghiar "Romeo şi Julieta". Alături de Miklós Gábor Kerényi se află dirijorul Balazs Stauroczky, maestrul de cor Laszlo Keringer, coregrafa Eva Duda, scenografii Bela Gotz şi Rita Velich. Distribuţia include numele artiştilor din România: George Papagheorghe, Mihai Moş, Vlad Robu, Simona Nae, Diana Niţu, Georgiana Mototolea, Amelia Antoniu, Adina Sima, Neli Niculae, Stefan Popov, Orest Pâslariu, Victor Bucur, Filip Ristovski, Adrian Nour, George Călin sau Raluca Stoica, Claudia Hanghiuc, Mihai Bisericanu, Andras Demeter, Matei Chioariu, Florin Budnaru, Daniel Iordăchioaie, Cătălin Petrescu. Sunt interpreţi ai Operetei, dar şi artişti distribuiţi special pentru acest musical printr-o audiţie la care au participat foarte multe persoane.

În declaraţia pe care ne-a dat-o, Miklós Gábor Kerényi aprecia, în calitatea sa de manager al Operetei din Budapesta, constituirea Uniunii Teatrelor Muzicale Europene (EMTU) la Bucureşti, în toamna anului trecut, în cadrul Festivalului "Viaţa e frumoasă":

"Am fost entuziasmaţi să avem drept partener în acest dialog internaţional Teatrul Naţional de Operetă «Ion Dacian». De altfel, colaborarea noastră cu Opereta din Bucureşti a început o dată cu montarea spectacolului «Văduva veselă» şi cu această ocazie am realizat cât de benefică poate fi o astfel de experienţă, atât pentru noi ca instituţie, pentru artiştii noştri, cât şi pentru publicul din România.

Dat fiind succesul acestei prime colaborări, precum şi constituirea Uniunii, am crezut de cuviinţă să mergem mai departe. Astfel, la scurt timp a venit din partea noastră propunerea spectacolului «Romeo şi Julieta». Pentru mine, ca regizor, posibilitatea de a monta într-o altă ţară este o provocare, o aventură şi o bucurie. O dată ce am căzut de comun acord asupra acestei propuneri de spectacol, a urmat un casting naţional, la care s-au prezentat peste 300 de participanţi.

Am fost fericit să constat că actorii şi cântăreţii români sunt foarte buni, iar tinerii pe care i-am ales vor asigura succesul acestei producţii. Sunt energici, plini de entuziasm, trăiesc povestea la maximum şi au acea carismă necesară unui rol atât de solicitant", ne-a spus Miklós Gábor Kerényi.

După premiera de la 30 aprilie, spectacolul "Romeo şi Julieta" va putea fi văzut la 2, 3, 8, 9, 10, 16, 17, 21, 22 şi 23 mai, la toate aceste reprezentaţii biletele fiind puse în vânzare. Biletele se vând: Categoria I ­ 52,50 lei; Categoria a II-a­ 39,90 lei; Categoria a III-a ­ 33,60 lei şi la un preţ redus ­ 21,00 lei.

×