x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale S-a deschis Centrul cultural & Restaurantul-muzeu “Vatra neamului”

S-a deschis Centrul cultural & Restaurantul-muzeu “Vatra neamului”

14 Feb 2011   •   18:49
S-a deschis Centrul cultural & Restaurantul-muzeu “Vatra neamului”
Sursa foto: /Agerpres

Pentru că “valorile naţionale şi culturale din România şi Republica Moldova au un fundament istoric, lingvistic şi cultural comun”, nişte oameni de bună-credinţă au venit cu ideea de a inaugura Centrul cultural & Restaurantul-muzeu “Vatra neamului” - definit ca “lăcaş destinat susţinerii, promovării şi perpetuării valorilor naţionale culturale din România şi Republica Moldova”.

În acest demers s-a implicat Uniunea Culturală a Românilor Basarabeni, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România, iar deschiderea în mod solemn a Centrului a avut loc la sfârşitul săptămânii.

“Indiferent de vicisitudinile timpurilor şi ale dramaticelor evenimente pe care le-am trăit, întotdeauna au existat valori şi personalităţi care au ştiut să menţină nealterată comuniunea lingvistică şi culturală dintre cele două maluri ale Prutului. E de datoria noastră comună să avem grijă de promovarea şi perpetuarea valorilor noastre culturale”, a declarat, la inaugurare, ambasadorul Republicii Moldova, Excelenţa Sa Iurie Reniţă.

În acest context, diplomatul a evocat personalitatea poetului Grigore Vieru, care ar fi împlinit, la 14 februarie, 76 de ani. “Grigore Vieru a fost şi va rămâne în conştiinţa noastră comună un simbol al libertăţii de exprimare în limba română”, a afirmat Iurie Reniţă. A fost un moment potrivit ca ambasadorul să puncteze, pentru asistenţa formată din reprezentanţi ai corpului diplomatic, din personalităţi din diferite domenii, că în 2010, anul în care s-au reînnodat legăturile dintre factorii decizionali de la Bucureşti şi Chişinău, s-au semnat 24 de documente bilaterale oficiale în cele mai diverse domenii”.

Totodată, Excelenţa Sa a spus: “Noua orientare europeană a Republicii Moldova, pe care ne-o dorim foarte mult să devină una ireversibilă, oferă un cadru propice pentru consolidarea şi extinderea multiplelor raporturi dintre Chişinău şi Bucureşti. Integrarea europeană a Republicii Moldova trebuie să devină acea mare idee naţională care să ne întoarcă în cadrul familiilor europene. Anume acolo se va produce şi regăsirea noastră. Ne revine obligaţia să valorificăm cât mai plenar această conjunctură extrem de favorabilă”.

 Au luat cuvântul mai multe personalităţi, printre care şi Florin Piersic, preşedintele de onoare al Uniunii Culturale a Românilor Basarabeni, care, din această postură a sa, i-a amuzat pe cei prezenţi.

 S-a pus accent pe adevăratele valori. Gazdele au invitat artişti merituoşi din Basarabia, la acest eveniment. A impresionat atât apreciatul tenor Mihai Munteanu, cât şi interpreţii de muzică Olga Ciolacu şi Cătălin Josan, dar şi Vasile Iovu – un virtuoz al naiului, care a invitat-o alături pe tânăra Cornelia Tihon, cu naiul ei fermecat. Au încântat audienţa şi Trio "Vatra Neamului" – trei fete frumoase, cu voci minunate, mânuind şi diferite instrumente muzicale: mandolina, cobza, vioara. Au cântat şi compozitorul Nicolae Caragea – preşedintele Uniunii Culturale a Românilor Basarabeni, şi fiul său Ionuţ. A fost invitată să cânte şi copila de 12 ani Maria Crăciun, cu vocea ei puternică, amintindu-le celor prezenţi de Grigore Vieru şi de Ion Aldea-Teodorovici, cu piesa “Pentru ea”. Au fost artişti şi de dincoace de Prut. La muzica bună şi vorbele de duh s-au adăugat nişte bucate minunate, gătite de gazde.

Începutul a fost frumos şi promiţător. Chiar dacă Centrul Cultural & Restaurantul-muzeu “Vatra neamului” nu sunt în Capitală, ci în Baloteşti, pe DN1, şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 29, Uniunea Culturală a Românilor Basarabeni contează pe valorile adevărate de aici şi de dincolo de Prut. Cunoaşterea acestora, de ambele părţi, va fi cea mai mare izbândă: vorba fostului preşedinte  Emil Constantinescu, prezent la eveniment, că dacă se va reuşi o redeşteptare culturală pe cele două maluri ale Prutului, proiectele politice comune ale celor două ţări vor avea mai mult succes.
×