x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Să tot fii manipulat de Tudor Gheorghe

Să tot fii manipulat de Tudor Gheorghe

de Oana-Maria Baltoc    |    25 Ian 2010   •   00:00
Să tot fii manipulat de Tudor Gheorghe
Sursa foto: Bogdan Chesaru/INTACT IMAGES

Cu vorba bună şi înţeleaptă, Tudor Gheorghe a mărturisit sâmbătă seara pe scena Sălii Mari a Ateneului Român că îşi pune toate speranţele în generaţia de tineri pentru a schimba în bine tot ceea ce s-a dus de râpă în ţara pe care o iubeşte atât de mult.



"Cred în această generaţie care vine, pentru că noi nu mai avem nici o speranţă. Şi mai cred că vom avea ocazia să ne simţim din nou mândri că suntem români, aşa cum s-a mai întâmplat în două rânduri: în perioada paşoptistă şi cea interbelică", s-a confesat sălii Tudor Gheorghe. Şi ce prilej mai bun de a rosti astfel de vorbe, dacă nu în cadrul celei de-a doua ediţii a galei "România de mâine", prilej cu care cinci copii talentaţi au fost răsplătiţi cu premii în valoare de 8.000 de lei şi li s-au înmânat diplome de "mici ambasadori ai culturii româneşti".

Evenimentul, organizat de Asociaţia Partenerilor Diplomaţilor Români (APDR), condusă de preşedintele Luminiţa Valentina Fătu, i-a avut ca oaspeţi de seamă pe membrii corpului diplomatic străin acreditat la Bucureşti, în faţa cărora micii ambasadori au trecut cu brio testul promovării imaginii României în lume.

Alături le-au fost, în această încercare emoţionantă, artişti consacraţi, la rândul lor promotori ai culturii româneşti.

DRAG DE IARNĂ

Pianistul Nicolae Licareţ a susţinut un minirecital alături de grupul "Pro Arte", iar Tudor Gheorghe le-a deschis celor din sală sufletul şi i-a învăţat să iubească din nou iarna, şi asta pentru că a realizat că bucureştenii au prins prostul obicei să înjure şi să urască anotimpul ăsta pur, când vorbele grele ar trebui să se îndrepte către alţii. "Eu stau la Craiova şi până la intrarea în Bucureşti am făcut vreo două ore şi 20 de minute. De acolo până la Tineretului am făcut încă două ore. Dar mi-am dat seama că nu trebuie să mă enervez. O să vă fac să vedeţi iarna aşa cum trebuie şi să o iubiţi", a avertizat maestrul, nu înainte de a mărturisi că este un mare manipulator, aşa cum i-a spus o doamnă la un concert susţinut pentru diasporă. Şi l-a ghicit din prima. Drept dovadă, cântul "Albă iarnă dunăreană", pe superbele versuri rostite ca nimeni altul de Tudor Gheorghe şi-a atins scopul: zăpezile din Bucureşti şi-au redobândit farmecul de odinioară măcar pentru câteva ceasuri. Iar Tudor Gheorghe i-a manipulat pe toţi cu bună şi îngăduită ştiinţă.

Berti Barbera şi Nicu Patoi, Aurelian Temişan (care a fost şi prezentatorul galei împreună cu Luminiţa Fătu), şi nu în ultimul rând soprana Felicia Filip au susţinut momente muzicale pe scena Ateneului. Regia spectacolului a fost asigurată de Alice Barb. La rândul lor, premianţii au demonstrat în faţa publicului că talentul şi ambiţia nu ţin cont de vârstă. Nemţeanul Ionuţ Cibotariu studiază pianul câte şase ore pe zi, este în clasa a IX-a şi are un CV impresionant, cu participări la zeci de concursuri şi concerte naţionale şi internaţionale. La categoria muzică populară a urcat pe scenă Tatiana Mihai din Borşa, o frumoasă maramureşeancă, elevă în clasa a VIII-a, care a cântat acompaniată de unchiul, tatăl şi vărul ei. La secţiunea muzică uşoară a luat premiul Alina Eremia din Buftea, în vârstă de 17 ani, pregătită de Cornel şi Mirela Fugaru. Ultimii doi premianţi au fost violonista Ioana Cristina Goicea, de 17 ani, care a impresionat publicul cu fragmente din dansuri populare româneşti de Bela Bartok, şi violoncelistul Ştefan Cazacu (16 ani), fericit din cale-afară pentru că de ziua lui de naştere, 23 ianuarie, a cântat pe scena Ateneului alături de tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu. Seara s-a încheiat cu un scurt recital oferit de Felicia Filip, care a interpretat imnul galei, "Over the rainbow", în duet cu Berti Barbera. Din păcate, anul acesta criza economică şi-a arătat colţii. S-au strâns bani numai pentru cinci copii, în vreme ce la prima ediţie a galei s-au găsit sponsori pentru opt mici ambasadori.

×
Subiecte în articol: arte