Vernisajul expoziției “Salutări din Uranus!” a avut loc miercuri, 18 aprilie, cu participarea a peste 100 de iubitori ai celebrei zone din centrul Bucureștiului, care a dispărut la începutul anilor ’80, în urma lucrărilor de modernizare a Capitalei. Au fost prezentate, în premieră, fotografii, picturi și schițe realizate de Traian Bădulescu Sr., artistul care a locuit mai bine de 34 de ani în cartierul din centrul Bucureștiului. Este primul proiect interactiv care își dorește să reproducă atmosfera boemă din cartier, prin imagini reprezentantive, harți exacte ale locurilor care au fost demolate, precum și cu multe detalii și informații din respectiva zonă, colectate de un grup de entuziaști, grupați în jurul proiectului Cartierul Uranus, o comunitate de arheologi urbani, care au reușit să readucă la viață numeroase povești din unul dintre cele mai frumoase și mai pitorești cartiere ale Bucureștiului.
“Proiectul “Salutări din Uranus!” este compus din două zone diferite, menite să transpună vizitatorul în atmosfera cartierului: în primul spațiu, va fi prezentată în detaliu strada Uranus, alături de fotografii și hărți ale zonei, astfel încât să poată fi identificat ușor vechiul amplasament al cartierului în contextul actual. În cea de-a doua zonă, va fi reprodusă o cameră dintr-o locuință tipică a arealului, cu ale sale case în stil neoromânesc, în care vor fi prezentate obiecte personale ale lui Traian Bădulescu Sr., așa cum existau ele în perioada respectivă, alături de o parte dintre fotografiile și desenele semnate de artist”, explică organizatorii.
Expoziția poate fi vizitată zilnic, la hotelul Marriott, The Grand Heritage. Tot din cartierul Uranus făcea parte și locul în care se află, în prezent, clădirea The Grand, în fața căreia se înalță, astăzi, Monumentul Eroilor Pompieri, un simbol al vechiului cartier. În fiecare joi, începând cu ora 18:00, echipa proiectului Cartierul Uranus, alături de reprezentanți ai familiei Bădulescu, precum și alți cunoscători vechiului cartier, îi așteaptă pe toți cei dornici de a împărtăși experiențe, amintiri și povești despre pitorescul unui cartier care a fost, pentru mulți, unul dintre cele mai reprezentative cartiere din Bucureștiul postbelic.
Expoziția “Salutări din Uranus!” a pornit de la nevoia de a oferi publicului larg imagini în premieră. La ideea inițială s-a adăugat colaborarea cu proiectul Cartierul Uranus, o platformă de comunicare online pentru toți cei care apreciază sau se simt atașați de istoria și farmecul boem al vechiului cartier Uranus, demolat pentru a face loc Centrului Civic al lui Nicolae Ceaușescu. Coordonat de Costin Gheorghe și Cristian Văraru, doi arheologi urbani pasionați de istoria Bucureștiului vechi, Cartierul Uranus a devenit, în scurt timp, locul de întâlnire preferat al celor care au locuit sau se simt legați emoțional de această zonă, în special datorită descoperirilor realizate de cei doi, susținuți de foarte mulți locuitori ai vechiului cartier Uranus, oameni care nu își doresc ca istoria uneia dintre cele mai zbuciumate zone a Capitalei să fie dată uitării.