x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Spectacol aniversar Pompeiu Hărăşteanu

Spectacol aniversar Pompeiu Hărăşteanu

17 Ian 2011   •   19:47
Spectacol aniversar Pompeiu Hărăşteanu

146971-pompeiu-harasteanu-1.jpgÎn cadrul evenimentelor închinate lui Giuseppe Verdi, la împlinirea celor 110 ani de la moartea marelui compozitor, Opera Naţională Bucureşti a programat sâmbătă, 22 ianuarie, o reprezentaţie specială: “Nabucco” – spectacol aniversar dedicat basului Pompeiu Hărăşteanu.

Alături de artistul sărbătorit, care va urca pe scenă în rolul lui Zaccaria, vor fi soliştii Ştefan Ignat, Teodor Ilincăi, Silvia Sorina Munteanu, Sidonia Nica ş.a. Îşi vor da concursul balerinii scenei lirice Mădălina Slăteanu, Vicenţiu Popescu şi Raul Oprea. Orchestra, corul (coordonat de maestrul Stelian Olariu) şi artiştii vor evolua sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea.

Artist de talie internaţională, aplaudat pe marile scene din ţară şi străinătate, Pompeiu Hărăşteanu a absolvit Conservatorul din Bucureşti în 1959, formându-se sub îndrumarea unor nume legendare ale teatrului liric românesc. Încă din timpul studenţiei a câştigat mai multe concursuri internaţionale de canto şi s-a făcut remarcat cântând pe scena Conservatorului sau pe cea a Ateneului Român. Debutul la Opera Naţională Bucureşti a avut loc în 1966 cu rolul Ferrando din “Trubadurul” de Verdi.

În 1969, după câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional de Canto “Francisco Vişas” de la Barcelona, Pompeiu Hărăşteanu a fost angajat solist vocal la Stadt Theater Bonn timp de trei stagiuni. A cântat pe numeroase scene din lume, alături de mari personalităţi. Palmaresul său cuprinde aproape 3.000 de spectacole de operă şi circa 2.000 de concerte şi recitaluri.

×
Subiecte în articol: arte