x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Spectacolul din culise

Spectacolul din culise

20 Apr 2005   •   00:00

Daca va imaginati ca veniti in sala de spectacol si, gata, ati venit la teatru, ei bine, chiar asa si e! Dar daca va imaginati ca un spectacol se monteaza intorcand inelul Arabelei...



  • de LUIZA LUPU

  • DE SUS. Sala Mare a TNB, privita de sus, din creier, cu doua ore inainte de spectacol. Se munceste, se tranteste, se striga
    La teatru e ca-ntr-o uzina. Se munceste, se tranteste, se striga, se injura, e frig, uneori e curent, se face ceai la resou si se aduc flori de acasa pentru infrumusetare (de obicei, "Sporul casei"). Bine, dar de unde se apuca un spectacol? Ce faci cand montezi un spectacol? Dar ce faci? De unde incepi?

    "Incepem cu productia, cu scenografia si pe urma se aproba un buget in consiliu. Se propune decorul, dar se vorbeste si cu tehnicul", spune Vlad Stanescu, "sef birou montare spectacol", asa cum scrie in cartea lui de munca, desi omului ii place sa-si spuna mai simplu, "coordonator tehnic".

    DECORURILE. Vlad Stanescu: "Partea tehnica a unui spectacol implica montarea decorului, montarea luminilor, montarea recuzitei..., tapiteria, sunetul...".

    Decorurile se discuta dupa proiectul scenografului. "Trebuie sa luam in calcul si dimensiunile decorurilor. Pentru ca, daca sunt prea mari, avem probleme de depozitare, ca sa nu mai zic de montarea lor, care e greoaie. Trebuie tinut cont si de faptul ca in fiecare seara avem un alt spectacol. Daca ajungem in repetitia generala cu un decor greu, exista riscul sa nu avem cu ce sa montam decorul de seara."

    MASINISTII. Cine sunt masinistii si ce vor ei de la viata? Intr-un teatru, masinistii sunt niste oameni care manuiesc masinile, evident. Ei aprind si sting luminile, ei fac toate chestiile alea pe care unii le taxeaza ca fiind "munca de jos". Multa vreme, meseria asta a fost luata in deradere. De-asta, Vlad Stanescu profita de ocazie ca sa faca o subliniere importanta pentru tara: stimati spectatori, intr-un spectacol, importanta masinistilor este colosala. "Timp de foarte multi ani, masinistii din teatru veneau de la tara, lasau gradina, gainile, veneau in teatru, schimbau decorurile si plecau. Era o vreme cand acestia nu erau priviti cu prea mare respect. De obicei, termenul «masinist» era folosit ca peiorativ. As dori ca spectatorii nostri sa retina faptul ca masinistii au un rol foarte important intr-un teatru. Vor ca munca lor sa fie respectata pentru ca si ei respecta munca celorlalti."

    CEAUSESCU. Ce se intampla in spatele scenei in timpul unui spectacol? E nebunie mare. Sa vedeti figurantii.... Unul vine prea devreme, altul vine prea tarziu, unul i-a luat masca altuia, se cearta, lumina n-a intrat, se strica stangile (stanga = bara de care se atarna decorurile).

    Si acum, intrebarea aia misto, cu intamplarile haioase (scuze, da’ nu ne-am putut abtine). Vlad Stanescu spune ca: "Da. Multe. Multe de tot. De exemplu, in timpul unui spectacol organizat de 23 august 1980. Era acolo o stanga cu portretul lui Ceausescu. La spectacolul asta, colega mea incepe sa strige: «Jos Ceausescu!», vrand sa spuna, de fapt, «coboara-l pe Ceausescu!». Brusc, securistii au navalit din toate partile. A trebuit ceva timp pana ca oamenii sa-nteleaga ca era vorba de stanga cu portretul lui Ceausescu".

    FRUNZA
    Se stabileste bugetul pentru decor, bugetul pentru recuzita. Se stabilesc costumele. Toate astea sunt responsabilitatea doamnei Iordache, doamna cu care am vorbit deja. Devizul facut de doamna Iordache intra spre aprobare la directorul teatrului. Odata devizul aprobat, intra in lucru spectacolul. Domnul Stanescu umbla prin ateliere ca sa vada in ce stadiu se afla lucrul: tamplaria, mecanica, butaforia, tapiteria. "Totul sa fie perfect. Daca ai o fereastra pe care trebuie sa se vada, de exemplu, frunza, trebuie sa asamblezi totul, in asa fel incat frunza aia chiar sa se vada. Trebuie sa se vada partea de decor pe care o montezi, astfel ca fiecare piesa sa para ca acolo e locul ei de cand lumea."
    ×
    Subiecte în articol: arte spectacol