x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Stea - Alina Cojocaru, din nou acasa

Stea - Alina Cojocaru, din nou acasa

de Claudia Daboveanu    |    07 Dec 2005   •   00:00
Stea - Alina Cojocaru, din nou acasa

Prim-balerina Companiei Regale de Balet de la Covent Garden evolueaza asta-seara, de la ora 19:00, la Sala Palatului, alaturi de Jojan Kobborg, in "Don Quijote". Alina Cojocaru danseaza din nou acasa.

Prim-balerina Companiei Regale de Balet de la Covent Garden evolueaza asta-seara, de la ora 19:00, la Sala Palatului, alaturi de Jojan Kobborg, in "Don Quijote". Alina Cojocaru danseaza din nou acasa.

Jurnalul National: Asta-seara dansati in "Don Quijote", baletul in care ati debutat la Kiev acum sapte ani. A evoluat acest rol prin ani?
Alina Cojocaru: Sigur ca da! Orice artist, cu varsta si cu experienta in viata si pe scena, simte cum se dezvolta un rol. Nu-i un rol prea dramatic, in schimb este unul plin de bucuria de a dansa. Gasesti mereu lucruri interesante de adaugat.

Spuneati acelasi lucru anul trecut, cand ati facut rolul Odette-Odile la Sala Palatului.
Da, numai ca "Don Quijote", balet in care dansez pentru prima oara in Romania, are alt specific, e un balet-comedie. De aceea l-am ales, pentru ca e diferit de ceea ce am prezentat pe o scena din Romania, adica "Giselle" sau "Lacul lebedelor".

Care-i raportul actual dintre baletul clasic si cel modern?
Desi imi place foarte mult, m-am intalnit prea putin cu baletul modern. Este un alt gen de miscare a corpului pentru mine, care-s obisnuita sa am o "caligrafie" si reguli stricte ale miscarii, pe cand in dansul modern asa ceva nu exista.

Poate unii isi imagineaza ca viata de prim-balerina e una fericita, lipsita de griji... Ca se imparte intre aplauze, bani si calatorii...
E o imagine foarte gresita. Dimpotriva, e foarte greu. Este vorba despre foarte multa munca. Ziua incepe la 10:30 cu antrenament si studiu si se termina la 18:30. Sunt doar cateva pauze de 10 minute.

In afara de marea bucurie de a fi pe scena, care sunt micile bucurii zilnice?
Le poti gasi oriunde, vorbind cu oamenii, cu prietenii...

Cu Mos Nicolae, care lasa cadouri in ghetute...
A, da! La mine a venit! Cu multe cadouri de la parinti si de la prieteni.

PE 3 ETAJE
O sala imensa, supraincalzita, dar goala. "Populata" doar de cateva perechi de poante roz-somon, ca de papusa. Aflu ca-s ale Alinei. La ora 11:30 reincepe antrenamentul cu Mihai Babuska, singurul coregraf cu care Alina repeta ori de cate ori vine in Romania. O stiu punctuala pe Alina, ma mir ca e deja 11:15 si inca n-a aparut pentru interviul despre care aflasem c-a fost anuntata. Apare la ora 11:20 si ma asigura cu o sinceritate pe care i-o citesc din glas si din privire ca nu i-a spus nimeni nimic despre interviu. O cred. Doar traim in Romania. Vorbele i le-am "smuls" cu acordul ei, pret de trei etaje, spre bufetul cu sucuri.
×
Subiecte în articol: arte