x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Surprize, Surprize”: un an de vacanţă

“Surprize, Surprize”: un an de vacanţă

de Roxana Ioana Ancuta    |    14 Feb 2008   •   00:00
“Surprize, Surprize”: un an de vacanţă

După speculaţii şi speculaţii care s-au creat pe seama subiectului numit “Surprize, Surprize”, emisiune pe care 9 ani a prezentat-o Andreea Marin, iată că producătorul Valeriu Lazarov a încercat să lămurească problemele legate de viitorul acestui program de divertisment.

Ce se va întâmpla cu “Surprize, Surprize”? S-au certat Valeriu Lazarov şi Andreea Marin ori s-au despărţit în condiţii bune? Răspunsurile la aceste întrebări şi la multe altele le-a dat chiar cunoscutul producător tv, într-o conferinţă de presă care a avut loc miercuri. Aşadar, 2008 va fi anul de vacanţă pentru “Surprize, Surprize”, după 18 stagiuni şi 9 ani de activitate la postul naţional. “«Surprize, Surprize» a fost una dintre cele mai vizionate emisiuni de divertisment din România, cu o audienţă importantă. N-a fost un program cu audienţă numai pentru analfabeţi sau pentru publicul în vârstă, ci şi în segmentul tânăr”, a spus Lazarov, sugerând că întreruperea emisiunii ar avea legătură cu noul preşedinte şi directorul general al SRTv, Alexandru Sassu, atrăgând atenţia că până la venirea lui Sassu în televiziune, “Surprizele” sunt una dintre puţinele emisiuni care au supravieţuit multor preşedinţi-directori generali ai SRTv ­ Stere Gulea, Cristian Hadji-Culea, Valentin Nicolau, Tudor Giurgiu ­ şi tot atâtor Consilii de Administraţie, subliniind, în acelaşi timp, că viaţa unei emisiuni depinde nu numai de rezultatele de audienţă, ci şi de “preferinţele pestriţe” ale şefilor Televiziunii Publice. “Şi iată, cu venirea domnului Sassu şi a noului CA, «Surprizele» intră în vacanţă. Vom reveni în 2009 şi eu zic că, până atunci, TVR o să găsească un loc în curtea televiziunii, unde să ridice un monument nu mie, nici Andreei Marin, ci emisiunii «Surprize, Surprize». Eu cred că, în istoria televiziunii, puţine emisiuni au performat aşa ca «Surprizele».” Valeriu Lazarov a explicat că SRTv avea “o clauză de prioritate” pentru continuarea “Surprizelor” şi în 2008, însă nu s-a mai dorit acest lucru. “Nu ne-au comunicat în timpul prevăzut de clauză că doresc în continuare emisia”, a spus el. “Televiziunea Română avea o opţiune pentru «Surprize, Surprize» 2008, pe care nu a exercitat-o. În contractul «Surprizelor» din 2007 exista un articol care prevedea o opţiune pentru anul 2008 şi Televiziunea Română nu a exercitat-o şi nici nu am cerut justificări.” Cu toate acestea, producătorul TV consideră că “Surprizele” au adus pentru TVR beneficii de prestigiu, de audienţă, sociale şi economice. Totuşi, producătorul tv a mai precizat că această decizie de a băga “Surprizele” în vacanţă a fost luată după ce a făcut o analiză a audienţele pe care emisiunea le-a avut de-a lungul celor nouă ani. “Decizia am luat-o când am văzut că «Surprizele» din audienţe denotau o anumită oboseală. Dar nu vorbim doar de oboseala «Surprizelor». Dacă ne uităm pe audienţele tuturor posturilor, s-au înmulţit numărul televiziunilor şi chiar şi cele de nişă mai ronţăie din audienţe. Audienţele de 30-40% sunt un vis. Când am văzut că Televiziunea Română nu şi-a dorit să exercite dreptul la prima opţiune, nu mi s-a părut corect să ne ducem la alte televiziuni şi să încercăm să le vârâm pe gât un format. (...) E bine să se odihnească «Suprizele» un an de zile şi să vedem apoi unde revenim.”

El nu a spus la ce televiziune ar putea fi reluată emisiunea şi nici cu ce prezentator, însă nu a negat faptul că ar accepta-o pe Andreea Marin pe postul care a consacrat-o şi-a făcut-o celebră, dacă ea va fi disponibilă.

Proiectele lui Lazarov

În timp, s-a spus că se pregăteşte terenul pentru Augusta Lazarov, soţia producătorului tv, care ar lua locul Andreei Marin la “Surprize”, imaginaţia mergând până într-acolo încât se credea că Andreea Marin s-a tuns asemeni Augustei pentru a-i face acesteia, încet-încet, intrarea. “Aceasta este o aberaţie”, a spus Lazarov, precizând că niciodată nu s-a pus problema ca Augusta să îi ia locul divei Andreea, iar în ceea ce o priveşte pe Augusta, din momentul în care “a ieşit de pe sticlă”, nu şi-a mai exprimat niciodată dorinţa de a reveni în televiziune ca prezentator.

“Nu ştiu să spun ce o să se întâmple în 2009. Noi continuăm să credem în formatul «Surprizelor», a fost pe ecran în Anglia 18 ani, în Italia aproape 10 ani şi, din punctul nostru de vedere, dacă Andreea o să fie disponibilă, nu am avea nimic împotrivă să continue să prezinte.”

Lazarov a mai vorbit despre revenirea “Ploii Steluţelor” (TVR), reluarea farselor de la “Noaptea Erorilor”, producerea unui sitcom, în ultimele două cazuri fiind în discuţii cu Antena 1, noul sezon al emisiunii prezentate de Mircea Radu, “Din Dragoste” (care intră în al şaptelea an la Antena 1), şi “Iartă-mă” (Romantica), demonstrând, în acest fel, că nu există nici o situaţie “apocaliptică” între casele lui de producţie şi televiziunile de pe piaţa românească, aşa cum se zvonea. “Spre disperarea celor care dau informaţii greşite, trebuie să dezmint ştirea conform căreia nu aş mai fi interesat de România. N-am primit refuzul nici unei televiziuni, colaborarea mea cu Andreea Marin a fost una fructuoasă, dar nu văd cum ruptura de Andreea Marin poate produce efecte devastatoare în casele noastre de producţie, care se bazează, în special, în formatele pe care le produc.”

 

Andreea Marin negociează cu TVR pentru un alt format


Postul public de televiziune şi-a precizat poziţia cu privire la afirmaţiile lui Valeriu Lazarov. Astfel, “Televiziunea Română a decis să nu uzeze de clauza de prioritate din contractul pe
care îl avea cu compania domnului Valeriu Lazarov, fiind de acord cu acesta că
emisiunea denota «o anumită oboseală». În prezent, TVR are negocieri cu Andreea
Marin Bănică pentru un alt format”, se arată într-un comunicat oficial.
De asemenea, Andreea Marin vorbeşte, într-un alt comunicat, despre decizia de a nu prezenta în continuare emisiunea “Surprize, Surprize”: “Între numele Andreea Marin Banică şi Valeriu Lazarov nu poţi pune decât cuvântul respect, nu pentru o zi, un sezon sau un an, ci pentru o viaţă. Regizorul Valeriu Lazarov este mai mult decat mentorul meu, îmi este ca un tată şi e omul căruia îi datorez mult din ceea ce sunt astăzi ca profesionist. Cum nu sunt un om care să se mulţumească a face o viaţă întreagă acelaşi lucru, chiar dacă e un succes neegalat până acum ca durată (9 ani), am luat hotărârea ca, o dată cu naşterea primului meu copil, să fac o mare schimbare şi în plan profesional, nu doar în cel personal. Asta înseamnă un pas înainte şi, dacă veţi avea răbdare, veţi înţelege în câteva luni de ce spun asta. Chiar dacă pe moment am hotărât să-mi pun ideile în practică pe cont propriu (e de altfel un pas firesc în evoluţia mea), nu exclud pe viitor, şi chiar îmi doresc, o colaborare, în paralel, cu domnul Valeriu Lazarov, de la care, negreşit, mai am multe de învăţat.

 

«Surprize, Surprize» este o licenţă care îi aparţine, pentru România, domnului Valeriu Lazarov. Timp de nouă ani am fost moderatorul, apoi şi directorul acestui program. Acum am decis să fiu producătorul propriei licenţe, ceea ce nu înseamnă că domnul Lazarov trebuie să fie împiedicat de alegerea mea să reia proiectul «Surprize, Surprize» când îşi doreşte şi cu cine doreşte.
Dorinţa domniei sale şi a Televiziunii Române a fost să continuăm şi anul acesta, pentru că audienţa şi realizările noastre împreună indicau acest lucru drept unul înţelept, dar faptul că urma să devin mamă m-a făcut să iau hotărârea de a lua o pauză acum de pe micul ecran şi am făcut bine că am ales astfel. E o decizie pe care orice om cu capul pe umeri o poate înţelege, tocmai de aceea relaţia mea atât cu compania domnului Lazarov, cât şi cu TVR este una de susţinere, respect reciproc şi loialitate.
Pentru mine, este momentul unei mari schimbări. Sunt într-o perioadă de pauză pe micul ecran, pentru că-mi doresc să dăruiesc acest timp copilului meu şi familiei. Sunt momente care nu se mai întorc şi nu le poţi suplini cu nimic. Dar lucrez în biroul meu de-acasă şi am deja în lucru proiecte importante, în curs de negociere. Cum nu am vorbit niciodată despre planurile nefinalizate, nu am s-o fac nici acum. O voi face doar când acestea vor fi concrete.”

• Oana-Maria Bâltoc

×