x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tauri si candelabre

Tauri si candelabre

de Eliza Dumitrescu    |    14 Dec 2005   •   00:00
Tauri si candelabre

Expozitia XL - Gheorghe Fikl de la Carturesti reuneste lucrari de mari dimensiuni ale artistului timisorean. Galeria Posibila, organizatoarea evenimentului, isi continua astfel proiectul de expunere a unor picturi dupa criteriul dimensiunii suportului artistic.

Picturile lui sunt asocieri inedite de imagini: tauri si candelabre, bullterrieri si ingeri, fine siluete feminine cu vesminte rafinate insotite de curcani ori cai. Aceste asocieri dau nastere unei atmosfere de un mister cuceritor. Animalele prezente in tablourile sale sunt prezente arhetipale, semne ale unei vitalitati transcendente. Interesul pictorului pentru aceasta zona caracterizata prin misterioase rezerve de vitalitate este relevat si de alte preocupari ale sale.

CONCRET. Artistul si-a imbracat propriul atelier in blana si piele, l-a decorat cu catifea rosie si candelabre vechi. Astfel, spatiul virtual al panzelor sale are o continuitate in concret. Siluetele animaliere sunt de cele mai multe ori proiectate in interioare somptuoase, din care sunt nelipsite candelabrele, lucrate cu o impresionanta grija pentru detaliu. Tusele sale sunt realiste, viziunea artistica fiind cea care inscrie lucrarile in actualitate.

Gheorghe Fikl este unul dintre cei mai activi artisti timisoreni, pictor si grafician, absolvent al Facultatii de Arte Plastice din cadrul Universitatii de Vest. Lucrarile XL ale lui Fikl pot fi vazute la Carturesti, Strada Arthur Verona nr. 13, pana la 20 decembrie.

×
Subiecte în articol: arte