x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale TIFF competitiv, deschis tuturor

TIFF competitiv, deschis tuturor

de Lacrima Andreica    |    05 Iun 2009   •   00:00
TIFF competitiv, deschis tuturor
Sursa foto: /Mediafax

La jumătatea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) filmele sunt la dispoziţia tuturor pentru că exact la mijlocul săptămânii de festival e amplasată Ziua HBO, care în 2009 s-a împletit cu sportul. Echipa actorilor a jucat împotriva oamenilor defavorizaţi, fără locuinţe având ca arbitru de centru pe nimeni altul decât pe Ioan Crăciunescu.



La nivel de proiecţii Ziua HBO a venit cu proiecţii maraton despre "Prăbuşirea Casei Saddam", o mini-serie originală care va fi lansată pe micile ecrane în România abia la jumătatea verii.

Şi tot Ziua HBO a adus şase proiecţii multi-premiate la TIFF, fiind considerată, pe drept cuvânt, ziua highlight. În cinematografele clujene au rulat "Ce se întâmplă documentarule?", "3x3" şi "Figuri politice" şi a fost lansat documentarul "Australia" regizat de Claudiu Mitcu.

Şi în timp ce "Echipe Homeless" şi echipa actorilor se înfruntau pe platoul special amenajat la Iulius Mall, în sălile de cinema a rulat de pildă "Bernad şi Doris" filmul nominalizat la zece Premii Emmy şi trei Globuri de Aur, o poveste de o sensibilitate aparte, controversată, relaţia de prietenie dintre o multimilionară şi valetul său homosexual, peliculă ce abordează fapte reale.

"Mă tot întreb dacă festivalul din acest an e mai mult sau mai puţin un festival cu mesaj să zicem gay.
De la imaginea de afiş cu cei doi ciobani şi până la temele abordate.
Sunt poveşti frumoase, dar mă întreb care este ideea din spatele acestor alegeri", se întreba la intrarea în sala de cinematograf Ioana Bălăban, studentă la ASE, Cluj.

Organizatorii au precizat chiar de la început că festivalul nu şi-a propus să ţintească această tematică. Alegerea filmelor a ţinut de calitatea, notorietatea, valoarea lor artistică.

TIFF CU CAMPANII
În 2009, TIFF a venit pe lângă petrecerile deja devenite de notorietate din fiecare seară, cu campanii sociale. În acest an organizatorii şi-au propus să dea o mână de ajutor Clujului în a-şi salva două puncte de patrimoniu cultural considerate "vitale": cinematograful Republica şi Muzeul de Artă, fostul Palat Banffy.

Amândouă au nevoie disperată de fonduri, primul pentru a fi salvat de la faliment, al doilea pentru a-şi termina lucrările de renovare. TIFF-ul din 2009 n-a ratat nici un eveniment important din viaţa cetăţii, astfel prima proiecţie a sa a "deschis" Autostrada Transilvania publicului larg, pentru a se continua marţi cu o expoziţie fotografică realizată de studenţii Universităţii de Artă şi Design în care viaţa oamenilor care trăiesc şi muncesc în şantierele acestui proiect este descrisă în imagini.

Anul 2009 deşi un an de criză nu s-a resimţit astfel la TIFF, organizatorii precizând încă de la început că festivalul nu are de suferit la nivel de buget din acest punct de vedere.

Au fost zilele cinematografiei maghiare, Ziua HBO, urmează Zilele Filmului Românesc. Au fost ambasadorul Coreei şi Maia Morgernstern, a fost "Il Divo", care a bătut toate recordurile de audienţă nu doar la prima prezentare, ci şi la proiecţia în reluare şi "Focus Moldova" sau "Roma Day". Printre cele mai iubite momente la a opta ediţie a TIFF s-au numărat şi proiecţiile de film mut de la care n-au lipsit acompaniamentele live şi proiecţia în premieră destinată nevăzătorilor.

×
Subiecte în articol: arte