Bine aţi venit la Tîrgul de Carte de la Frankfurt! Lăsaţi orice speranţă cei care intraţi aici, pentru că nu seamănă cu nici o altă experienţă similară.
Bine aţi venit la Tîrgul de Carte de la Frankfurt! Lăsaţi orice speranţă cei care intraţi aici, pentru că nu seamănă cu nici o altă experienţă similară.
Poate că paralela cu Turnul Babel, unde s-au amestecat toate limbile ar fi cea mai apropiată de adevăr. Cîteva zeci de mii de expozanţi participă zilele acestea la Tîrgul de Carte de la Frankfurt (ediţia "rotundă” cu numărul 60), cel mai mare din lume. Tîrgul, în esenţa lui este un mic oraş. Opt pavilioane structurate pe două sau trei etaje (fiecare de mărimea magazinului Unirea, dacă este să găsim o asemănare), un centru de conferinţe sub forma unui bloc turn, o piaţă enormă în centru şi chiar autobuze între pavilioane întregesc imaginea celui mai mare centru expoziţional din Europa.
STATISTICI
Dacă este să dăm cîteva statistici de la ediţia trecută în 2007, 4.448 de expozanţi din 108 ţări şi-au prezentat produsele, pe o suprafaţă totală de 172.000 metri pătraţi, în cadrul târgului. Frankfurt Book Fair este cel mai important centru comercial în materie de drepturi de autori şi licenţe. În cadrul manifestării sunt ofertate cărţi, dar şi CD-uri, DVD-uri, audiobook-uri, reviste şi calendare. Profesioniştii din această industrie folosesc târgul ca pe un prilej de perfecţionare, o ocazie de a stabili contacte importante şi de a face afaceri.
INVITAT DE ONOARE
Invitatul de onoare din acest an a fost Turcia. Prezenţa lui Orhan Pamuk, cîştigător al Nobelului pentru Literatură în 2005, dar şi a preşedintelui turc Abdullah Gul a făcut ca atît lumea literară cît şi cea politică să fie în gardă. Măsurile de securitate au avut efect, nu s-a întîmplat nimic notabil, însă discursul lui Pamuk a avut amplitudinea unei "bombe”. Pamuk a ţinut să profite de discursul său pentru a acuza opresiunea la care sunt supuşi scriitorii turci. Imaginea desenată de Pamuk a fost una apocaliptică, a unui secol de interdicţii şi de cărţi arse, a unui secol în care scriitori au fost aruncaţi în închisoare sau au fost acuzaţI de trădare şi siliţi să plece în exil, a unui secol în care presa a fost în permanenţă denigrată. Pentru ca imaginea să fie completă şi pentru a înţelege reacţia lui, trebuie să amintim că în august 2005 Pamuk a fost acuzat de "denigrare publică a identităţii statului turc” după ce a denunţat, într-un interviu apărut într-un ziar elveţian genocidul la care au fost supuşi 30.000 de kurzi şi armeni.
Cărţile controversatului Orhan Pamuk sunt acum şi în Romînia, apărute la Editura Curtea Veche: "Fortăreaţa albă”, "Zăpada”, "Viaţa cea nouă” şi, bineînţeles, "Mă numesc Roşu”.
BACKGROUND
Lumea literară nu este nicidecum una calmă, iar acesta nu este singurul scandal. Anul trecut, de exemplu, invitatul de onoare al tîrgului a fost Catalunia. Scriitori importanţi spanioli au refuzat să participe la Frankfurt după luni întregi de certuri legate de cine ar trebui să reprezinte regiunea de nord-est a Spaniei, care ţine mult la autonomia sa. Tensiunile naţionaliste au apărut când autorităţile din capitala regională Barcelona au decis că numai autorii care scriu în limba catalană pot participa. Acuzată că ia decizi politice, Barcelona, un pol foarte puternic în industria editorială a Spaniei, s-a răzgândit în iunie şi a spus că toţi scriitorii din regiune sunt bineveniţi să o reprezinte la târg. Schimbarea de atitudine i-a deranjat însă pe unii autori catalani, care au decis decis să boicoteze târgul de la Frankfurt.
ALTE CIFRE
Invitaţia făcută Turciei are o semnificaţie specială, având în vedere faptul că în Germania locuiesc 2,4 milioane de persoane de naţionalitate turcă. De asemenea, Turcia este o naţiune care urmează să intre în Uniunea Europeană.
Aproximativ 300 de autori turci şi-au anunţat prezenţa la Târgul de Carte de la Frankfurt. O altă delegaţie importantă după cea a Turciei este cea a Chinei, care trimite anul acesta 108 edituri, cu un an înainte de a fi ţara invitată a evenimentului.
La ediţia de anul acesta a Târgului de Carte de la Frankfurt, polemica ar putea veni din partea revistei satirice germane Titanic, ce o să organizeze mîine un "Concurs al sosiilor lui Mahomed". Preşedintele turc este invitat să participe la acest concurs.
NOUTĂŢI
Un alt eveniment special la Târgul de la Frankfurt este şi prezentarea noilor media pentru cuvântul scris. Anul acesta doar 42 la sută dintre volumele prezente la Târg vor avea format "clasic", restul fiind prezentate ca înregistrări audio, video sau dispozitive educative pentru copii. La ediţia de anul acesta a Târgului de la Frankfurt, vedete vor fi cărţile electronice, care permit cititorilor să descarce cărţi de pe internet şi să le citească prin intermediul dispozitivului de buzunar. Deja faimoase în Statele Unite şi Japonia, dispozitivele sunt puţin cunoscute în Europa. Astfel, producătorii de prim rang implicaţi în acest domeniu, precum Amazon şi Sony, îşi vor putea etala produsele, informează Mediafax..
COELHO, RECORDMANUL
Ziua de joi a tîrgului ar putea fi caracterizată drept mai puţin zbuciumată. A fost ziua lui Paolo Coelho. Scriitorul brazilian a venit la Frankfurt pentru a-şi sărbători cele 100 de milioane de cărţi vîndute pînă acum şi care au fost traduse în 60 de limbi. De departe, recordul cel mai mare îi aparţine romanului Alchimistul, care s-a vîndut în aproape 30.000.000 de exemplare. Dealtfel, pentru performanţă Alchimistului Coelho a intrat cu această ocazie în Cartea Recordurilor.
PREZENŢA ROMÂNIEI
Standul Romîniei de la Frankfurt este unul dintre cele mai mari din ultima perioadă. Are nu mai puţin de 140 de mp şi include 28 de edituri la care se mai adaugă cîteva reprezentanţe ale unor tipografii. Nu mai puţin de 35.000 de mii de euro a cheltuit Ministerul Culturii pentru a plăti chiria pentru cele şase zile – sumă care poate fi considerată aproape simbolică dat fiind valoarea tîrgului şi oportunităţile de expunere. Printre editurile romîneşti prezente aici putem aminti Curtea Veche, Humanitas, Polirom, Rao, Grupul Editorial Corint, All, Tritonic. Printre cele aproximativ 2.500 de evenimente şi lansări care se desfăşoară în aceste zile există şi cîteva romîneşti: momente de lectură semnate Horia Gîrbea şi Gabriela Adameşteanu sau o masă rotundă pe tema "Literatură şi exil” moderată de jurnalista Deutche Welle Rodica Binder la care participă Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Carmen Muşat.
Citește pe Antena3.ro