x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tradiţii în Cişmigiu

Tradiţii în Cişmigiu

de Carmen Dragan    |    24 Iun 2008   •   00:00
Tradiţii în Cişmigiu

Festivalul Naţional de Folclor, ajuns la cea de a II-a ediţie, a adunat în Cişmigiu numeroşi bucureşteni, iubitori de tradiţii şi obiceiuri populare româneşti.



Festivalul Naţional de Folclor, ajuns la cea de a II-a ediţie, a adunat în Cişmigiu numeroşi bucureşteni, iubitori de tradiţii şi obiceiuri populare româneşti.

În perioada 20-22 iunie, parcul Cişmigiu din Capitală a fost gazda Festivalului Naţional de Folclor. Pe aleile parcului au răsunat fanfare şi lăutari, pe scenele special amenajate s-a putut vedea teatru cu animaţie şi poveşti, iar seara, la cinematograf, s-au vizionat filme etnografice. Peliculele au surprins ritualuri de trecere, meşteşuguri tradiţionale, costumul popular românesc, valori pe cale de dispariţie.

ALEEA MEŞTEŞUGARILOR. 40 de meşteri din Teleorman, Vîlcea, Bistriţa, Maramureş, Vrancea, Mureş, Sibiu, Argeş, Dîmboviţa, Harghita, Covasna şi Rădăuţi au reconstituit tradiţiile centrelor vechi de artă ţărănească. Broderii şi ţesături, icoane pe lemn şi pe sticlă, oale din lut, obiecte pentru bucătărie, cioplite în lemn, măşti şi mobilier pictat, bijuterii şi obiecte de ornament, haine populare, nimic din ce înseamnă folclor românesc nu a lipsit de la festival. Şi cozonacul a fost prezent, datorită doamnei Mioara Stochiţă, venită din Videle de Teleorman. Ea i-a mai încîntat pe bucureşteni cu ciocolată de casă, chec cu şerbet, rahat şi stafide, picromigdale cu miere şi nucă, pandişpan cu brînză şi cu fructe, plăcintă cu mere şi cu brînză. Nu au lipsit nici căsuţele, inimioarele, iepuraşii şi ursuleţii din turtă dulce, spre deliciul copiilor.

NATURAL. Un produs 100% natural, pe care cu siguranţă nu l-a ratat nici un vizitator ­ poate şi din cauza căldurii ­ a fost sucul de mere. Cu doar 4 lei, puteai să te răcoreşti cu o jumătate de litru. Şancu Ştefan, producător din Sighişoara, ne-a asigurat de calitatea sucului : “Din anul 2003, livada de la Mălîncrav este ecologică. Tratamentele aplicate în livadă sînt doar cele aprobate în agricultura ecologică, fără substanţe sau îngrăşăminte chimice. Merele sînt stoarse, iar mustul este sterilizat şi îmbuteliat fără nici un fel de coloranţi, conservanţi sau arome, fără adaos de zahăr sau apă”. Şancu Ştefan a participat şi anul trecut la festival, dar ediţia a doua i s-a părut mai bine organizată şi cu mai mulţi cumpărători.

×
Subiecte în articol: arte