x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Trofeul a plecat în Mexic

Trofeul a plecat în Mexic

de Maria Sârbu    |    18 Aug 2008   •   00:00
Trofeul a plecat în Mexic
Sursa foto: Mihaela Marin/

ANONIMUL ● PREMII, ARTIFICII. ÎNCHIS PÎNĂ LA ANUL
Festivalul Anonimul s-a încheiat sîmbătă cu ceremonia de decernare a premiilor. Apoi s-a încins focul de artificii. A cîntat Hanno Hofer cu ai săi din trupă. A venit în Satul Filmului toată lumea din Sfîntu Gheorghe – localnici şi turişti. Au fost şi proiecţii cu filmele premiate. Pînă spre dimineaţă.



ANONIMUL ● PREMII, ARTIFICII. ÎNCHIS PÎNĂ LA ANUL
Festivalul Anonimul s-a încheiat sîmbătă cu ceremonia de decernare a premiilor. Apoi s-a încins focul de artificii. A cîntat Hanno Hofer cu ai săi din trupă. A venit în Satul Filmului toată lumea din Sfîntu Gheorghe – localnici şi turişti. Au fost şi proiecţii cu filmele premiate. Pînă spre dimineaţă.

Trofeul Anonimul a fost cîştigat la această ediţie de "Lumina tăcută" – o peliculă de aproape trei ore, regizată de mexicanul Carlos Reygadas. Este un film despre o familie dintr-o comunitate de menoniţi din nordul Mexicului, cu actori menoniţi. Juriului de la secţiunea Lungmetraje i-a plăcut şi l-a declarat cel mai bun din festival. Publicul însă a considerat că cea mai bună producţie de lungmetraj este "Valul" al cineastului german Dennis Gansel, în care este abordat un caz real ce a avut loc într-un liceu din Statele Unite, în anii ’60 – o poveste despre cum începe fascismul. Autorul filmului aduce subiectul în Germania de astăzi.
Premiul Anonimul pentru imagine a revenit lui Ozgur Eken, cu filmul "Oul", în regia lui Semih Kaplanoglu (Turcia). Juriul de la aceeaşi secţiune Lungmetraje a acordat un premiu special actorului Ali Suliman pentru rolul său din "Livada de lămîi", regia Eran Riklis (Israel). Interpretul s-a aflat în Deltă, primindu-şi cu bucurie această distincţie.
Premiile au fost hotărîte la secţiunea Lungmetraje de regizorul polonez Krzyzstof Zanussi (preşedinte al juriului), actriţa Laura Vasiliu, producătorul german Joachim von Vietinghoff, criticul bulgar de film Bojidar Manov şi scenaristul Lucian Georgescu.

ROMĂNI PREMIAŢI. Premiul de regie a revenit lui Radu Muntean, autorul filmului "Boogie". Cineastul a urcat pe scena festivalului în aplauzele publicului numeros, mulţumind tuturor. Cel de-al treilea film al său a fost produs de Multimedia Est şi Antena 1, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Filmul care şi-a început calea la Cannes, trecînd şi pe la alt festival de grupa A, cel de la Karlovy Vary, va fi lansat pe marile ecrane din România în toamnă.
La secţiunea Scurtmetraje, gustul în materie de film al juriului şi al publicului a fost acelaşi. Premiul pentru cel mai bun film la această categorie l-a obţinut pelicula "La drumul mare" de Gabriel Sîrbu. Tînărul regizor a urcat de două ori pe scenă, învrednicindu-se şi de Premiul publicului.

CONCERTUL DE FINAL. Nightlosers a învins publicul. Concertul de o oră şi jumătate, care a început la miezul nopţii, i-a uns la suflet pe cei veniţi cu miile în camping. Hanno Hofer şi echipa sa de instrumentişti au fost ca întotdeauna la înălţime. Muzica lor a priit atmosferei: o eclipsă de lună (Luna a fost eclipsată de Anonimul, vorba lui Marius Stănescu), artificii ce colorau cerul deasupra Deltei şi apoi proiecţia peliculelor premiate.
Satul Filmului rămîne să-şi aştepte la anul invitaţii. Pînă atunci forfota va fi departe de locul magic din inima acestui frumos petic de pămînt de lîngă vărsarea Dunării în mare.

Cîştigătorii sînt...

Secţiunea Lungmetraje: Trofeul Anonimul 2008 (10.000 $) – "Silent light / Lumina tăcută" – Carlos Reygadas (Mexic); Premiul pentru regie (5.000 $) – Radu Muntean pentru  filmul "Boogie" (România); Premiul pentru imagine (2.000 $) – Ozgur Eken pentru "Egg / Oul", regia Semih Kaplanoglu (Turcia); Premiul special al juriului – Ali Suliman pentru rolul din "Lemon Tree / Livada cu lămîi" regia Eran Riklis (Israel).

Secţiunea Scurtmetraje:
Cel mai bun scurtmetraj (2.000 $) – "La drumul mare" de Gabriel Sîrbu (România); Premiul "Ovidiu Bose Paştina" (1.000 $) – "Alumbramiento / Lightborne" – Eduardo Chapero – Jackson (Spania); Premiul special al juriului – "Styri / Four" – Ivana Sebestova (Slovacia); Premiul special al juriului – "True Colors" – Barney Elliott (Marea Britanie).

Premiul publicului pentru lungmetraj "Valul / Die Welle" (Germania), în regia lui Dennis Gansel şi Premiul publicului pentru scurtmetraj "La drumul mare" (România).

×
Subiecte în articol: arte premiul