x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Urmaşa lui Stephen King

Urmaşa lui Stephen King

de Sebastian S. Eduard    |    24 Mai 2007   •   00:00
Urmaşa lui Stephen King

Volumul "Obiecte ascuţite" a scriitoarei americane Gillian Flynn i-a atras imediat atenţia maestrul Stephen King, care a elogiat-o. Cum cartea a apărut in Romănia, noi am prins-o pe Gillian Flynn pentru căteva intrebări.


THRILLER 100%/ Gillian Flynn, o maestră horrr in devenire
Volumul "Obiecte ascuţite" a scriitoarei americane Gillian Flynn i-a atras imediat atenţia maestrul Stephen King, care a elogiat-o. Cum cartea a apărut in Romănia, noi am prins-o pe Gillian Flynn pentru căteva intrebări.



  • Cine sau ce vă influenţează modul in care scrieţi? Un anume autor, film sau poate starea de spirit din ziua respectivă?


Am o pasiune pentru fotografii, iar Amma mă duce cu găndul mereu la o fotografie de Frederick Sommer intitulată Livia - o minunată fetiţă blondă cu un zămbet ciudat de maliţios.

  • In SUA zilelor noastre succesul este visul oricărui copil. Dumneavoastră ce visaţi in copilărie?


Vroiam să fiu scriitor sau fermier. Treaba cu scrisul mi-a reusit mult mai bine!

  • Cum se impacă munca ta de jurnalist la o publicaţie renumită, cu cea de scriitor?


Chiar imi plac amăndouă. Munca mea de la Entertainment Weekly este voioasă, uşurică şi puţin superficială; scrisul la Obiecte Ascuţite a fost intunecat, greu şi gotic. Imi plac aventurile in cultura pop - imi place să vorbesc despre ce am văzut la televizor sau să merg la film. Dar am nevoie şi de perioade de singurătate cănd mă izolez cu găndurile mele intr-o lume pe care eu o creez.

  • Cum aţi ajuns să scrieţi despre această temă?


Am vrut să scriu un fel de poveste cu zăne indecente, pentru adulţi; mame denaturate, păduri băntuite, femei rănite. Am vrut să explorez puţin teritoriul vast al violenţei feminine, in primul rănd pentru că e foarte diferită de cea masculină.

  • Ce obieciuri aveţi atunci cănd scrieţi?


E foarte ciudat, dar imi place foarte mult să fac baie şi să-mi proptesc laptop-ul sau caietul undeva sus, să mă scufund in apă şi apoi să scriu. Cel mai adesea noaptea.

  • Stephen King a scris o cronică excelentă despre Obiecte ascuţite. Nu vă sperie faptul că a ridicat ştacheta atăt de sus?


Sunt şi speriată şi incăntată! Cănd King spune despre cartea ta că este in mod "implacabil infiorătoare," ştii că scrii OK. Mi-l amintesc de cănd işi recita scrierile la petrecerile mondene din vremea primilor mei ani de liceu. Faptul că i-a plăcut cartea e uluitor, e ireal.

  • V-aţi găndit la ecranizarea cărţii Obiecte ascuţite?


Cred că ar ieşi un film excelent dacă ar nimeri pe măini bune - ii trebuie un regizor cu un simţ al macabrului foarte ascuţit, şi o actriţă nemaipomenită să joace rolul lui Camille.

  • Daţi-ne căteva detalii despre al doilea roman la care lucraţi…


Este despre procesul unei crime senzaţionale, petrecute in anii 80, cu implicarea unor ritualuri satanice, muzică heavy-metal şi amintiri false. Efectul de cascadă va fi vizibil 20 de ani mai tărziu.

  • De ce personajul principal, Camille Preaker, este dependetă de alcool, droguri şi se mutilează prin tăiere?


Am vrut să creez un roman cu un personaj problematic, cu un trecut intunecat, care a experimentat intămplări oribile. Camille a petrecut aproape toată copilăria intr-o casă toxică şi inspăimăntătoare ce nu o va lăsa niciodată să se comporte normal. De aceea consumă alcool, droguri şi se mutilează.

  • Cum de v-aţi găndit la această formă de automutilare: crestănd cuvintele prin tăieturi? De obicei, această dependenţă se rezumă la a se tăia pe corp, fără ca acele tăieturi să ia o formă anume…


Işi ciopleşte cuvinte pe piele deoarece este singurul mod in care se poate exprima. Aşa cum apare şi in carte, majoritatea cuvintelor sunt negative: greaţă, tărfă…

  • De ce personajele masculine din acest roman nu sunt la fel de bine conturate in comparaţie cu cele feminine sau cu personaje masculine din celalalte romane?


Am vrut să scriu un roman despre femei, despre problemele lor manifestate prin furie şi violenţă. Eu am crescut uităndu-mă la western-uri şi citind tot felul de cărţi despre faţa masculină a agresiunii. Pentru mine, aceasta este un fel de mitologie sau western a violenţei feminine in care barbaţii fac schimb acum, ocupănd locul din spate.

  • Căt timp scriaţi la roman, vi s-a intămplat să fiţi atăt de.cufundată in lumea din Wind Gap incăt să confundaţi realitatea cu ficţiunea?


La un moment dat chiar am visat-o pe sora moartă a lui Camille, Marian, intrănd in camera mea şi spunăndu-mi că nu sunt in siguranţă. Am integrat această şcenă in carte. Acela a fost momentul in care am ştiut că am un thriller decent - cănd m-am infricoşat chiar şi pe mine.

  • De ce Camille Preaker işi provocă sieşi suferinţă, iar sora ei mai mică, Amma, se manifestă violent faţă de ceilalţi?


Ele provin din generaţii diferite. Camille face parte din generaţia mea, femei a căror mame, deşi au fost primele feministe, nu au fost crescute să devină agresive sau extrovertite sexual. Amma face parte dintr-o generaţie total diferită, care a crescut alături de Britney Spears şi Girls Gone Wild, fiind incurajate să fie guralive, assertive şi curajoase.De aceea Camille işi intoarce violenţa către sine şi işi face rău doar ei, pe cănd Amma o ţinteşte asupra celorlalţi.

  • Descrierea micului oraş este foarte amănunţită şi reală. Aveaţi in minte un oraş anume atunci cănd aţi scris-o?


Este un amalgam din toate oraşele mici şi ciudate din Sud, in particular sudul lui Missouri, unde eu mi-am petrecut o bună parte din copilărie. Sunt acele locuri situate lăngă autostradă, unde nu opresc decăt localnicii, care nu s-a dezvoltat şi de unde oamenii nu au plecat niciodată.

Debut

« A spune că este un debut extraordinar, ar fi prea puţin. N-am mai citit ceva atăt de inspăimintător (…) de vreo treizeci de ani. nu este un roman care să te sperie şi pe care apoi să-l uiţi; fiorii se acumulează, efectul este devastator. Ultimele treizeci de pagini m-au ingrozit, dar pur şi simplu nu mă puteam opri. Pe urmă, după ce am stins lumina, povestea era acolo, in capul meu, săsiind ca un şarpe incolăcit intr-o peşteră. » Acestea sunt cuvintele cu care Stephen King a gratulat cartea lui Gillian Flynn, un thiller psihologic halucinant care produce reacţii intense, uneori greu de indurat, apărut in colecţia Premium a editurii Tritonic.


×
Subiecte în articol: arte cănd camille