x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vladimir Vîsoţki, celebrat de Hausvater

Vladimir Vîsoţki, celebrat de Hausvater

de Maria Sârbu    |    19 Mar 2009   •   00:00

Un număr de 20 de cântece constituie scheletul spectacolului-concert "Odiseea Vîsoţki", realizat pe un scenariu inspirat din viaţa şi opera poetului, actorului şi muzicianului rus Vladimir Vîsoţki. Autorul acestei creaţii este Alexander Hausvater.



Spectacolul-concert "Odiseea Vîsoţki" este produs de Asociaţia Culturală "OpenArt" şi Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", premiera urmând să aibă loc la 26 martie. Douăzeci de piese muzicale au fost adaptate şi vor fi interpretate în română, cu inserţii în limba rusă. Linia melodică a lui Vîsoţki este păstrată, însă în afară de chitară vor fi folosite alte instrumente. Un decor simplu, reprezentând un fel de cupolă, e construit pe ideea că muzica acestui artist era din categoria "underground".

...Şi cu actori din Basarabia

Pentru ca produsul scenic să fie cât mai original, mai aproape de opera celui care a avut o viaţă tumultuoasă, Hausvater a făcut o distribuţie cu interpreţi din România şi actori de la Chişinău, unii dintre aceştia fiind absolvenţi ai şcolii de teatru de la Moscova, acolo unde Vîsoţki trăia, crea, se chinuia. Vor putea fi văzuţi în spectacolul-concert Igor Caras, un actor excelent, care ştie să cânte la diverse instrumente (joacă în "Hamlet", la Metropolis); Mihaela Strâmbeanu, care şi-a făcut şi ea studiile, ca şi Caras, la Moscova, dar şi Vitalie Bichir, Natalia Trohin (vorbitori şi ei de limba rusă), Florentina Ţilea (laureată a Premiului UNITER), Viorel Păunescu, precum şi solişti de la Operetă - Oana Rusu, Silvia Sohterus, Amelia Antoniu, Cătălin Petrescu, Matei Nicolescu, Toni Zidaru. Contribuie la spectacol şi Mălina Andrei (coregrafia), Lucian Moga (efecte video şi light design), Radu Captari (conducerea muzicală), Dan Jinga (dirijor cor), Alexandru Radu (decorul) şi Florilena Popescu (costumele).

Întreaga echipă încercă să-l celebreze pe Vladimir Vîsotski. Laitmotivul este următorul: la câteva ore după înmormântarea lui Vîsoţski, un grup de artisti ocupa un spaţiu teatral pentru a-l comemora pe acesta, deşi nu l-au întâlnit niciodată. Ca o disidenţă şi solidaritate a celor cărora le-a fost marcată existenţa de muzica lui, deşi el era considerat doar "o voce disidentă", şi nu un disident. Conform scenariului lui Alexander Hausvater, fiecare din cele 20 de cântece selectate pentru spectacol "devine o poveste şi un episod independent". Spectacolul-concert va fi programat într-o serie de zece reprezentaţii pe scena Operetei, după care va fi itinerat.

Vladimir Vîsoţki a trăit doar 42 de ani. A marcat o epocă, era un fel de unicat. Şi-a scris muzica "pentru sine şi prieteni", aşa cum spunea el, dar a compus şi pentru teatru şi pentru film. Se spune că ar fi compus peste o mie de piese muzicale. În anii '70, în Uniunea Sovietică, lumea îşi cumpăra magnetofon (un produs foarte scump la acea vreme) pentru a înregistra şi asculta muzica acestui bard. Vîsoţki n-avea dreptul să-şi înregistreze şi să-şi difuzeze cântecele. Scria versuri foarte critice la adresa sistemului, a ideologiei comuniste, iar oamenii le ştiau pe de rost. A fost soţul actriţei franceze Marina Vlady. A murit la 25 iulie 1980, la înmormântarea lui participând peste 500.000 de oameni. Moscova nu mai cunoscuse aşa ceva de la moartea lui Stalin, din 1953.

×
Subiecte în articol: arte vîsoţki