x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură ArtSafe - primul depozit de artă din România

ArtSafe - primul depozit de artă din România

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Iul 2019   •   11:05
ArtSafe - primul depozit de artă din România

În prezența unui mare număr de colecționari, artiști și reprezentați ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, săptămâna trecută s-a inaugurat, la București, ArtSafe -un proiect necesar și îndelung așteptat. ArtSafe este primul depozit privat din România, care vine în întâmpinarea nevoilor muzeelor și instituțiilor de stat, cât și a mediului privat, cu o suprafață de 5.000 mp, în Platforma UAP, Combinatul Fondului Plastic.

 

ArtSafe asigură condiții de conservare cu respectarea tuturor normelor muzeale impuse de ICOM, climatizare controlată digitală și sistem de securitate la standarde bancare. Depozitul ArtSafe monitorizează bunurile 24/7 cu supraveghere digitală video și detectoare de mișcare, iar gestiunea, înregistrarea și depozitarea bunurilor se face printr-un sistem de tracking avansat. Lumina, umiditatea și temperatura sunt constante și controlate conform normelor muzeale în vigoare. Plasarea operelor de artă se face în spații protejate împotriva depunerilor de impurități. Zonele de depozitare beneficiază de lumină cu filtrare UV, fără lumină naturală.

Pe lângă depozitarea propriu-zisă a operelor de artă și a obiectelor de colecție la standarde muzeale contemporane, ArtSafe asigură coordonarea de expoziții și evenimente culturale, transport național și internațional în condiții de maximă siguranță a bunurilor mobile, servicii de ambalare, iar manipularea se face de către profesioniști care au lucrat în domeniu mai bine de un deceniu.

„Inaugurarea primului depozit privat destinat bunurilor culturale semnifică nu doar o inițiativă consistentă și lăudabilă, ci, mai ales, un semn de maturizare conceptuală pe seama protejării patrimoniului cultural. Totodată, îl privim ca pe o necesară investiție, care așază în raporturi de cointeresare mediile artistice, grupul colecționarilor, instituțiile de cercetare și cele muzeale. Depozitul, dotat tehnic performat, reprezintă de asemenea o realizare de vârf și un exemplu pe seama noilor concepții privitoare la conservarea bunurilor culturale, considerate ca inestimabilă parte a avuției naționale”, a spus prof. univ. dr. Ioan Opriș, Fondator al Muzeului Naţional Cotroceni.

 

Combinatul Fondului Plastic s-a înființat în București în 1952 de către Uniunea Artiștilor Plastici din România pentru a adăposti ateliere de artiști, zone dedicate profesioniștilor din branșa artistică. În prezent, găzduiește un complex de clădiri multifuncționale, fiind un adevărat hub al artei contemporane.

×