x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 6 cărţi care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui copil 

6 cărţi care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui copil 

de Maria Coman    |    19 Apr 2022   •   07:20
6 cărţi care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui copil 

Sunt mii de apariţii editoriale în perioada asta, dar sunt câteva titluri pe care, cu siguranţă, e bine să le menţionăm şi care reuşesc să treacă din generaţie în generaţie. Aşa că am făcut un scurt clasament al cărţilor pe care ar trebui să le citească orice copil din zilele noastre.

Marele uriaş Prietenos 

În toiul nopţii, micuţa Sophie este înşfăcată din patul ei de un uriaş, iar primul ei gând este că va păți ceva rău. Dar uriaşul cu ochi scânteietori nu face decât să o ducă în peştera lui, unde, cu felul lui împleticit de a vorbi, i se prezintă: „Eu este singurul uriaş cumsecade şi zăpăcit din tot Tărâmul Uriaşilor. Eu este Marele Uriaş Prietenos. Eu este MUP.” Ba mai mult, Sophie află că MUP are o îndeletnicire nobilă şi misterioasă: colecţionează vise pe care le suflă în urechile copiilor adormiţi.

În scurt timp însă puterile lui MUP vor fi puse la încercare, când Sophie şi noul ei prieten vor încerca să-i oprească pe uriaşii mâncători de oameni. Îndrăzneaţa misiune, la care va participa însăşi regina Angliei, îi va ţine pe cititori cu sufletul la gură şi le va stârni deopotrivă hohote copioase de râs.

Sophie are noroc să fie prinsă de Marele Uriaș Prietenos: spre deosebire de el, ceilalți nu sunt deloc de treabă cu oamenii, dimpotrivă. De la dezgustătorul Strânge-Sânge, la grosolanul Carnibal, în fiecare noapte se grăbesc să îmbuce oameni – omleți, cum le zic ei – care, firește, nu bănuiesc nimic.

Cum să faci să nu citeşti

Ca să le facă pe plac părinților, Charlie Joe pleacă într-o tabără de trei săptămâni. Mare, soare, distracție… Ei bine, nicidecum! Charlie Joe, celebrul necititor, ajunge în Tabăra Kartzulya, locul de întâlnire al marilor iubitori de carte, cu un program încărcat de ateliere pe teme de gramatică și literatură. Înconjurat de genii și tocilari, cum își spun ei, eroul nostru își stabilește un scop precis: rând pe rând îi va convinge pe colegii de tabără să nu mai citească. Vrea să-i facă să-i semene. Însă planul lui pare să se îndrepte într-o altă direcție… „O privire haioasă, alertă asupra vieții dintr-o școală gimnazială, prin ochii unui copil care mai degrabă și-ar face curat în cameră decât să pună mâna pe o carte.”

Procesul limonadei 

Clasa din care fac parte Evan și Jessie ticluiește o judecată în aer liber, pe terenul de joacă. Inculpatul este Scott Spencer, acuzat că ar fi furat bani de la Evan. Pornind de la sistemul juridic nord-american, copiii creează o sală de judecată și interpretează roluri de martori, procuror, avocat, judecător și jurați. Lucrurile nu evoluează în direcția dorită de Jessie, așa că Evan se gândește să-și facă singur dreptate.

Într-o poveste care pune sub semnul întrebării sensul adevărului, al dreptății sau al compasiunii, nu există răspunsuri ușoare. Procesul limonadei aprinde o discuție când serioasă, când amuzantă, incitându-i pe cititori să-și exploreze propriile idei despre vină și inocență.

Procesul limonadei este a doua carte din seria Războiul limonadei, o serie care reușește să explice și să exemplifice, cu ajutorul ficțiunii, termeni economici foarte folositori în viața de zi cu zi.

Coraline 

Nu întotdeauna dacă deschizi o uşă dai de o altă încăpere. Nu ştii niciodată când te aşteaptă o lume paralelă de cealaltă parte. Realitatea nu s-a mai transfigurat atât de straniu de când Alice s-a rostogolit în gaura iepurelui şi a ajuns în Ţara Minunilor. Curaj, imaginaţie, prezenţă de spirit... şi o pisică neagră ‒ iată de ce are nevoie Coraline pentru a porni în aventură.  21 de geamuri și 14 uși sunt în casa lui Coraline. 13 normale, așa cum sunt în orice casă și una specială care o transportă într-o lume în care lucrurile par exact ca-n lumea sa inițială, doar că totul pare mult mai fain! Jucăriile sunt mai interesante și mai multe, mâncarea mult mai bună, iar părinții - mai atenți. Doar că oamenii din lumea asta nouă au nasturi în loc de ochi, iar dacă Coraline vrea să rămână în această lume magică în care părinții au timp de ea, tot ce trebuie să facă fetița e să o lase pe cealaltă mamă să-i coasă nasturi în locul ochilor. Oare ce o să facă Coraline?

Crenshaw 

Lui Jackson îi plac foarte mult lucrurile adevărate, care pot fi verificate, și visul lui este să devină zoolog. Urăște să fie mințit, iar părinții lui tocmai asta fac: ca să-i protejeze pe el și pe surioara lui, se poartă ca și cum totul ar fi bine și le ascund că s-ar putea să ajungă din nou fără casă. Doar Crenshaw, prietenul lui imaginar, îl înțelege și îl ascultă. Motanul uriaș care se dă cu skateboardul și căruia îi place să facă baie cu clăbuci îl ajută pe Jackson să înțeleagă că nu e nevoie să poarte singur pe umeri povara familiei și că uneori chiar trebuie să spună tot ce are pe suflet. 

Doamna Doubtfire 

Lydia, Christopher şi Natalie sunt obişnuiţi cu certurile în familie. Deşi părinţii au divorţat, viaţa lor nu a devenit mai liniştită, iar cei trei fraţi trebuie să se împartă între mamă şi tată. Veşnic înverşunată şi încăpăţânându-se să-i lase pe copii cât mai puţin în grija lui Daniel, Miranda hotărăşte să angajeze o bonă. Din momentul în care păşeşte în casa lor, doamna Doubtfire – femeia impunătoare şi hotărâtă – schimbă atmosfera în familie, aducând parfum de lavandă şi puţină relaxare.

 

×