x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți solare

9 cărți solare

de Florian Saiu    |    16 Iul 2024   •   06:40
9 cărți solare

Thriller, poezie, realism magic, roman cu miez istoric, roman cu sâmbure (auto)biografic - iată combinația literară pe care v-o propunem astăzi. Nu vă rămâne decât să alegeți inspirat. Succes!

1. Flăcările

Autoare: Sophie Haydock

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Alina Cârâc

În lumea artistică extravagantă și boemă a Vienei începutului de secol XX, destinele celor patru femei care au pozat și au inspirat arta erotică revoluționară a controversatului pictor Egon Schiele se întâlnesc. Gertrude, sora lui posesivă, hotărâtă și geloasă, Walburga Neuzil, modelul și amanta sa, o tânără săracă, dar cu o voință de fier, și cele două surori foarte diferite, Edith și Adele Harms, ambele concurând pentru a deveni soția lui Schiele. De-a lungul a puțin mai mult de un deceniu, cele patru femei riscă totul - reputația, familia, sănătatea mintală și a sufletului - în încercarea de a-l păstra pe bărbatul pe care îl venerează. Pe măsură ce Primul Război Mondial le abate viețile pentru totdeauna și pandemia de gripă spaniolă devastează Europa, rămâne o singură întrebare: Va ieși vreuna dintre ele nevătămată din relația cu acest bărbat?

Sophie Haydock reimaginează viețile împletite ale acestor femei: patru inimi sălbatice și arzătoare, dorind să fie cunoscute, toate vrăjite de incandescența lui Egon Schiele. Dar, la fel cum flăcările fascinează, tot ele sunt cele care pot și distruge.

2. Nebunul păsărilor

Autoare: Care Santos

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Cel mai nou roman al lui Care Santos ne poartă în inima New Yorkului fermecător din a doua jumătate a secolului XIX când orașul cunoaște efervescența construcțiilor îndrăznețe și a celor mai înalte visuri.

Captivantă și cuceritoare printr-o bogăție a detaliilor care împletesc firele unei povești care nu s-a mai scris niciodată până acum, istoria uluitoare a lui Eugene Schiffelin, naturalist amator, excentric și bogat, inspiră în prezent cititorii de pretutindeni pentru a îndrăzni să-și împlinească orice vis. Pe cerul din New York, protagonistul visează să vadă, așa cum sperase cândva Martha, sora mult iubită, păsările pe care William Shakespeare le-a menționat în piesele sale. Personaje pline de curaj se vor înhăma la un drum deloc ușor pentru a transforma această ultimă dorință în realitate. Rezultatul final e o fabulă exemplară despre condiția umană, puterea iubirii, povara pierderii, dar și despre consecințele devastatoare pe care le pot avea uneori gesturile născute din cele mai bune intenții. Romanul lui Care Santos invită nu doar la a ne trăi viețile cu mai mult curaj, ci și la a găsi frumusețea în tot ceea ce ne înconjoară. 

3. La fel ca mine

Autoare: Denisa Ștefan

Editura: Polirom, 2024

„Stabilitatea este o iluzie care se clatină la primul eșec”, pare să spună o voce încă de la începutul cărții. Însă din perspectiva cui e eșecul: a mea sau a societății? Roman al deformării și al căutării identității, al explorării sinelui și al descoperirii lumii cu și prin ceilalți, La fel ca mine înfățișează povestea Tinei, o tânără care, după ce rămâne fără locul de muncă și fără relația cu Vlad, pornește în drumul a ceea ce pare să fie (re)devenirea sa, reluând legături din trecut și înnodând altele noi. Construit cu o perspectivă narativă ingenioasă ce presupune viraje bruște și amplasat într-un context social complex, romanul induce ideea asumării și acceptării identității întâi față de sine și apoi față de o societate plină de prejudecăți ostile.

4. Secretul

Autor: Lee Child, Andrew Child

Editura: Trei, 2024

Traducere: Constantin Dumitru-Palcus

Chicago, 1992. Un pacient se trezește în salon cu două străine care îi arată o listă de nume și-i pun o întrebare simplă, dar imposibilă. După câteva minute, bărbatul cade de la etajul al 12-lea. Reacher, retrogradat recent, face parte din comisia Departamentului Apărării care anchetează cazul. Dacă are succes, foarte bine; dacă nu, e țapul ispășitor perfect. Deși un bun anchetator militar, Reacher nu ține cont de politică. În timp ce încearcă să identifice un ucigaș cu sânge rece și să descopere un secret îngropat cu 23 de ani în urmă, trebuie să lucreze și cu ceilalți membri ai comisiei de anchetă. De data asta va face dreptate mergând pe căile legale sau… în felul lui?

5. Crimă în familie

Autoare: Cara Hunter

Editura: Trei, 2024

Traducere: Monica Vlad

Un thriller care te absoarbe cu totul, scris ca un scenariu de televiziune și care îl face pe cititor să-și pună întrebări și să cerceteze fotografii, hărți, rapoarte de autopsie și alte dovezi. Dar poate să-și dea seama cine minte?

A fost o crimă care a ținut o țară întreagă cu sufletul la gură. În decembrie 2003, Luke Ryder, tatăl vitreg al celebrului regizor Guy Howard, a fost găsit mort în grădina casei, iar poliția nu a arestat niciun suspect. Însă unele cazuri nu pot fi date uitării niciodată… Iar emisiunea Notoriu lansează o serie dedicată investigării - și poate rezolvării - misterului și aduce o echipă de experți să revadă dovezile. Iar rezultatele sunt șocante. Oare echipa știe mai multe decât lasă să se vadă?

6. Lumina lumii e inima ta albă

Autoare: Mihaela Codruța Megan

Editura: Școala Ardeleană, 2024

Lumina lumii e inima ta albă instituie, cu toată delicatețea și forța, într-o formulă inedită și îndreptățită, «desăvârșita fericire». Ceea ce cucerește este încrederea că, la finalul lecturii acestor frumoase poezii, cititorul va prețui, poate nu atât de mult perfecțiunea tehnică, dar, cu siguranță și indubitabil, expresia emoției sincere. Există credința potrivit căreia omul, după ce moare, se transformă în lumină. Convingere care și-a găsit expresia literară, în cartea de față, într-un mod cât se poate de autentic și de original” (Nicolae Avram).

7. Holocaustul

Autor: Dan Stone

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Florin Lobonț și Laura Gheorghiu

Despre Holocaust se vorbeşte şi se scrie mult şi totuşi unele aspecte majore ale istoriei sale rămân neglijate. Prin abordarea cuprinzătoare a subiectului, Dan Stone ne ajută să înţelegem mai în profunzime una dintre cele mai mari crime de război comise vreodată. Volumul analizează Holocaustul de pe continentul european din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi antisemitismul în creştere şi atacurile împotriva evreilor din anii premergători ori eliberarea lor din lagăre la finele războiului şi memoria genocidului evreiesc. Teza principală a cărţii, amplu ilustrată cu exemple, este că Germania şi naziştii nu sunt unicii responsabili de Holocaust şi că atât autorităţile, cât şi populaţia din diferite ţări s-au angajat de bunăvoie în acţiuni împotriva evreilor, care au mers până la exterminarea acestora în cele mai brutale moduri imaginabile. Bazându-se pe documente naziste, ale Aliaţilor sau ale adversarilor lor, dar şi pe jurnale sau pe mărturii de după război, autorul argumentează că, în vremurile noastre marcate tot mai mult de naţionalism şi xenofobie, este imperativ să înţelegem adevărata istorie a Holocaustului.

8. Dragostea în vremea holerei

Autor: Gabriel Garcia Marquez

Editura: Rao, 2024

Traducere: Sarmiza Leahu

„Vocea garcimarquesiană a fost adusă la un nivel la care poate fi în același timp clasică și familiară, opalescentă și pură, capabilă să laude și să blesteme, să râdă și să plângă, să fabuleze și să cânte și, atunci când este chemată, să decoleze și să viseze” (Thomas Pynchon).

O reeditare binevenită.

9. Aur, purpură și sânge

Din poezia barocului italian

Editura: Humanitas, 2024

„Dincolo de frumusețea poeziilor în original și în traducere, și dincolo de semnificația actului de cultură de a le readuce în atenția publicului nostru, completând așadar zestrea necesară a bibliotecii reale și a celei ideale a culturii românești, rămâne să ne întrebăm de ce am citi noi, în România de astăzi, poezie barocă italiană. Răspunsurile pot fi mai multe: pentru că în mod surprinzător deșteaptă și astăzi plăcerea uimirii dinaintea luxurianței textului și virtuozității traducerii; pentru că prezintă o fericită alternativă la limbajul tot mai sărăcăcios și denotativ al zilelor noastre; pentru că ne atrage atenția că am uitat să ne uimim și să vibrăm dinaintea uluitoarelor descoperiri științifice și invenții tehnice ale zilelor noastre, și ne poate îndemna să nu le mai privim fără interes, ca firești, sau chiar să le negăm. Dar putem căuta și rațiuni mai profunde, căci nu întâmplător interesul pentru literatura barocă, negat în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, renaște în a doua jumătate a secolului XX și cu precădere grație criticilor specializați în avangarde. Căci ce epocă mai mult decât a noastră cunoaște ștergerea graniței dintre real și imaginar, dintre adevărat și fals? Ce epocă mai mult decât a noastră urmărește, ca în baroc, pe orice cale, efectul și spectaculosul care îmbracă de cele mai multe ori lipsa unor semnificații profunde și universale?” (Smaranda Bratu Elian).

×
Subiecte în articol: Sophie Haydock