x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Agenţia de detective nr. 1

Agenţia de detective nr. 1

de George Arion    |    14 Sep 2008   •   00:00
Agenţia de detective nr. 1

TENACE  l  Agitaţie şi probleme spinoase
Sînt cărţi poliţiste în care împuşcăturile nu se succed cu frecvenţa picăturilor de ploaie, jungherele nu sclipesc, una-două, în lumina soarelui, ca să taie beregata cuiva, iar anchetatorii au timp din belşug să se gîndească la nimicurile vieţii. Deseori, astfel de cărţi oferă o lectură mai pasionantă decît cele în care cadavrele victimelor, puse cap la cap, ar putea înconjura ecuatorul.



TENACE  l  Agitaţie şi probleme spinoase
Sînt cărţi poliţiste în care împuşcăturile nu se succed cu frecvenţa picăturilor de ploaie, jungherele nu sclipesc, una-două, în lumina soarelui, ca să taie beregata cuiva, iar anchetatorii au timp din belşug să se gîndească la nimicurile vieţii. Deseori, astfel de cărţi oferă o lectură mai pasionantă decît cele în care cadavrele victimelor, puse cap la cap, ar putea înconjura ecuatorul.

Mma Precious Ramotswe conduce o agenţie de detective particulare. E prima şi singura agenţie de acest gen din Botswana. Evident, în aceste condiţii, e şi cea mai bună. De fapt, firma are doar o şefă şi o angajată – o secretară care nu prea îşi justifică banii, deoarece bate la maşină doar cîteva pagini pe zi. Afacerea cam lîncezeşte, e privită mai mult ca o excentricitate. Puţini au încredere într-o anchetatoare, mai ales în spaţiul african, unde femeia e tratată ca o sclavă chiar şi în secolul nostru.

AMUZAMENT. Cele mai multe dintre cazurile pe care trebuie să le dezlege Mma Ramotswe sînt ridicole, unele fiind de tot hazul. În doi timpi şi trei mişcări, ea dovedeşte că un individ care se dădea drept tatăl unei fete e un impostor, dornic de căpătuială. Tot cu iuţeala fulgerului descoperă o escrocherie cu benzină la un parc auto. Nici măcar dispariţia unui bărbat nu-i dă prea mult de furcă – individul n-a fugit cu o altă femeie şi nici  n-a fost ucis de vreun hoţ, pur şi simplu a fost îngurgitat de un crocodil hămesit. Iar lista enigmelor pe care le spulberă buna şi isteaţa Mma Ramotswe mai cuprinde şi alte cazuri de acelaşi gen. Aproape toate lipsite de dramatism, sînt tratate, pînă la un punct, în registru parodic. Doar investigaţiile legate de misterioasa plecare de acasă a unui băiat capătă o infuzie de tensiune. Dar şi rezolvarea acestui mister cade în derizoriu.

REGULI. Atunci cînd nu bate coclaurile în dubiţa sa albă, punînd întrebări în stînga şi în dreapta, eroina citeşte cu multă atenţie "Manualul detectivului particular". Prin urmare, înţelege că nu poate acţiona după cum o taie capul, ci potrivit unor instrucţiuni avizate. Şi totuşi, dacă izbuteşte să-i ajute pe oamenii asupra cărora s-au abătut diverse necazuri, reuşita corpolentei doamne se datorează minţii sale ascuţite, acutului spirit de observaţie, unui uriaş bun-simţ şi unei uluitoare experienţe de viaţă, care a învăţat-o multe. A învăţat, în special, să-şi iubească semenii, cărora, uneori, nici nu le cere bani pentru serviciile sale. De fapt, meseria de anchetator fără studii de specialitate e pentru ea un pretext de a-i cunoaşte pe alţii, de a le afla poveştile şi de a-i scoate din impas. Se comportă, mai curînd, ca un misionar dornic să aline suferinţele altora. În loc să stea la cratiţă şi să slujească umilă o brută de soţ, ea colindă meleagurile pîrjolite de arşiţă ale ţării sale, pe care o iubeşte din adîncul sufletului – "fiecare om poartă în inimă o hartă a patriei sale". O ţară cu vegetaţie puţină, cotropită de nisipurile Deşertului Kalahari, în care poţi da de şerpi veninoşi, de lei sau leoparzi. O ţară africană populată de fiinţe care se mulţumesc cu te miri ce, care se bucură din orice fleac, deşi trăiesc mizerabil, în vreme ce bogăţiile le sînt jefuite.
Cam asta se petrece în romanul lui Alexander McCall Smith, "Agenţia de detective nr. 1". Un roman fermecător, bine scris şi excelent documentat, cu o eroină pe care e imposibil să n-o îndrăgeşti.

"În adîncul sufletului, ştia că nu va fi nici un client. Totul a fost o greşeală uriaşă. Nimeni n-are nevoie de un detectiv particular şi, cu siguranţă, nimeni n-o să aibă nevoie de ea. La urma-urmei, cine-i ea? Nu-i decît Precious Ramotswe din Mochudi. N-a fost niciodată la Londra sau te miri unde se duceau detectivii să înveţe ce trebuie să facă un detectiv particular."

Biografie

Alexander McCall Smith s-a născut în Zimbabwe în 1948 şi şi-a făcut studiile în această ţară şi în Scoţia. Devenit profesor universitar, s-a întors în Africa pentru a ajuta la înfiinţarea unei noi Facultăţi de Drept în cadrul Universităţii din Botswana. În prezent este profesor de medicină legală la Universitatea din Edinburgh şi membru al mai multor organizaţii britanice şi internaţionale din domeniul bioeticii. A scris peste 50 de cărţi, printre care se numără lucrări academice, volume de povestiri şi cărţi pentru copii care s-au bucurat de un imens succes. Obţine recunoaşterea internaţională odată cu apariţia seriei de romane poliţiste care o au ca personaj principal pe Mma Ramotswe.

×
Subiecte în articol: scena crimei