x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Balonul rotund, EL, eternul

Balonul rotund, EL, eternul

de Sebastian S. Eduard    |    29 Iun 2008   •   00:00
Balonul rotund, EL, eternul

EDITURA LITERA ● Pe urmele acestui bulgăre de foc
O carte care o să vă oblige să vă aminiţi de Ioan Chirilă, omul. Un volum care se citeşte pe nerăsuflate, scris cu stil. O carte despre ce altceva, despre balonul rotund.



EDITURA LITERA ● Pe urmele acestui bulgăre de foc
O carte care o să vă oblige să vă aminiţi de Ioan Chirilă, omul. Un volum care se citeşte pe nerăsuflate, scris cu stil. O carte despre ce altceva, despre balonul rotund.

Recent, Editura Litera Internaţional a lansat pe piaţă volumul lui Ioan Chirilă, "Pe urmele acestui bulgăre de foc", cu o prefaţă de Cătălin Tolontan. Cartea adună laolaltă cele mai frumoase texte ale regretatului Ioan Chirilă, cel mai mare cronicar sportiv al României.

Sînt crîmpeie "din călătoriile sale, în care descrie pas cu pas priveliştile lumii, bucuria de a sta de vorbă cu oamenii, dar mai ales pasiunea mărturisită pentru acest "bulgăre de foc care a ajuns să fie balonul rotund", după cum scrie în postfaţă Iarina Demian, soţia scriitorului. O redeschidere către plăcerea de a citi literatură sportivă de mare calitate.

O NOUĂ CARTE. "Mi-am dorit din tot sufletul să văd din nou o carte cu numele lui Ioan Chirilă în librării", explică Iarina Demian. "Toate citatele pe care le-am ales le-am citit cu foarte mare atenţie. Această carte este dedicată celor care nu l-au cunoscut pe Ioan Chirilă, celor care vor să devină cronicari sportivi şi, nu în ultimul rînd, celor care l-au cunoscut, citit şi iubit pe Ioan Chirilă." "Nu am îndrăznit niciodată să-i calc pe urme tatălui meu", mărturiseşte Tudor Chirilă. "Am început recent să scriu, dar nu am scris niciodată proză", se confesează solistul trupei Vama. Mulţi îi datorează multe lui Ioan Chirilă. Unii gloria, alţii o zi senină, atunci cînd o metaforă te face să zăboveşti pentru cîteva clipe şi să te întrebi. Indiferent ce. "Ioan Chirilă a fost unul dintre cei mai mari cronicari sportivi. Nu pot să uit niciodată că Ioan Chirilă este singurul gazetar, care a scris de mine înainte de a deveni unul dintre cei mai mari tenismeni", declară şi tenismanul Ilie Năstase.

Aceasta este una dintre multele cărţi apărute sub semnătura inegalabilului cronicar. "Finala se joacă astăzi", "Glasul roţilor de tren", "Ar! Gen! Ti! Na!", "Un veac de fotbal românesc", în fine, celor aproape 20 de volume li se mai adaugă unul: "Pe urmele acestui bulgăre de foc". Lectură plăcută!

×
Subiecte în articol: carte ioan chirilă