x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cartea şi filmul

Cartea şi filmul

de Sebastian S. Eduard    |    01 Mar 2009   •   00:00
Cartea şi filmul

EDITURA HUMANITAS  •  FUMATUL STRICT PERMIS.
Colecţia "Râsul lumii" vine cu un titlu de excepţie. Dacă "Fumatul strict permis" vă sună cunoscut, probabil că aţi văzut filmul cu doi ani în urmă.



America a decis: există oameni şi fumători. Aceştia din urmă, o subspecie stigmatizată, îşi găsesc apărătorul în persoana lui Nick Naylor, un as al controverselor publice şi al mersului pe ace. Eroul din "Thank You for Smoking" este Nick Taylor, purtătorul de cuvânt al companiei "Big Tobacco", un tip care-şi câştigă pâinea apărând drepturile fumătorilor şi ale producătorilor de tutun. Se poate spune că Nick n-are o slujbă chiar uşoară în vremurile acestea, de cultură în stil neopuritan. Confruntat cu zeloţii care militează pentru interzicerea fumatului şi cu un senator oportunist care vrea să pună etichete cu semnul otrăvii pe ţigări, Nick trebuie să dea de vreo găselniţă, să-şi apere obiectul muncii. Porneşte o campanie ofensivă de PR la televiziune şi recrutează un mare agent de la Hollywood pentru a promova fumatul în filme. Ce nu face dracul ca să-şi apere iarba!

Alunecos, stilat şi foarte isteţ, volumul este o satiră despre moralitatea contemporană, corectitudinea politică şi despre conceptul de libertate personală vehiculat în America sub guvernarea Bush.

Editura Trei / O carte închisă

Sir Paul, scriitor rămas fără vedere, îşi "cumpără" o pereche de ochi — pe John, un tânăr londonez despre care nu ştie mare lucru şi care are misiunea de a-i descrie lumea din jur, aşa cum o percepe, astfel încât acesta să-şi poată scrie ultima carte. Numai că intrarea misterioasei călăuze în viaţa lui Paul va avea consecinţe greu de bănuit. Volumul  ar trebui interzis claustrofobilor…

×
Subiecte în articol: carte