x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți ca sarea-n bucate

9 cărți ca sarea-n bucate

de Florian Saiu    |    12 Apr 2024   •   06:20
9 cărți ca sarea-n bucate

Vă dăruiesc mai jos, laolaltă cu primăvara însorită din inimă, câteva recomandări de lectură: poeme (în proză), romane, cercetări științifice, corespondențe... Pentru fiecare minte, câte o mângâiere.

1. Cântecul munților 

Autoare: Nguyễn Phan Quế Mai

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Andrei Dósa

Pe fundalul războiului din Vietnam, o fetiță de doisprezece ani se agață de bunica sa în adăposturi improvizate, pentru a supraviețui bombelor care cad în jurul lor. Experiența aceasta îi este teribil de cunoscută bunicii, care știe prea bine câte eforturi sunt necesare pentru a ține familia unită într-o țară dezbinată. Povestea celor două se ramifică pe două planuri temporale, se împletește cu proverbe lirice și reușește să cuprindă istoria tuturor membrilor, pe mai multe generații, supraviețuitori într-o națiune zguduită de multiple conflicte.

Cartea redă istoria, cultura și tradiția vietnameze și vorbește despre costurile umane din timpul conflictului armat, dezvăluindu-ne, în același timp, puterea bunătății și a speranței.

Roman câștigător al premiului pentru debut BookBrowse în 2020.

Nguyễn Phan Quế Mai s-a născut și a crescut în Vietnam și provine dintr-o familie de fermieri și profesori. A publicat cărți de poezie, ficțiune, nonficțiune, în limbile vietnameză și engleză, Cântecul munților fiind primul roman apărut în engleză/română. 

2. Carrie

Autor: Stephen King

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Bogdan Coșa

Carrie White este o adolescentă timidă și retrasă, care a îndurat mereu ironiile colegilor de clasă. Umilințele la care e supusă cad asupra ei fără încetare, ca niște săgeți otrăvite. Acasă o așteaptă o mamă violentă, care își ascunde brutalitatea sub pojghița periculoasă a fanatismului religios.

Disperarea îi ajunge la apogeu, iar în Carrie se trezește o putere teribilă: telekinezia. De-acum poate mișca lucruri cu puterea minții, poate să incendieze și să distrugă. Poate, în sfârșit, să se răzbune. Orice dar poate deveni o armă - iar Carrie nu va ezita să-și folosească puterea în cele mai cumplite moduri, cu o pasiune care amintește de natura dezlănțuită.

Debutul legendarului Stephen King.

3. Copilul ascuns

Autor: Louise Fein

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Dorina Todoran

Copilul ascuns este o carte despre cum se pot naște prejudecățile și despre cum o femeie poate fi extraordinară, sensibilă și puternică în același timp. Eleanor este o soție fericită și mama unei frumoase fetițe de patru ani, Mabel. Soțul său, Edward, este liderul mișcării eugeniste, parte din grupul celor ce concep ideile care vor fi curând îmbrățișate de Hitler.

Când fiica lor începe să aibă crize de epilepsie, Eleanor descoperă că Edward ascunde secrete teribile și viața ei se destramă. Temerea unei infidelități, secretul unei întâmplări din război, reputația unui cercetător, cu toate acestea trebuie să se lupte ca să ia lucrurile în propriile mâini, totul pentru a o salva pe Mabel.

O carte emoționantă despre dragoste și maternitate, fragilitate și eliberare, totul povestit cu desăvârșită delicatețe.

4. O istorie secretă a psihanalizei

Autoare: Sarah Chiche

Editurea: Polirom, 2024

Traducere: Nicolae Constantinescu

Cele 53 de texte ce alcătuiesc volumul prezintă, în majoritatea lor, episoade din viaţa tumultuoasă a unor personalităţi care au marcat istoria psihanalizei, dar şi a literaturii şi a artei în general. Ele răspund unor întrebări importante legate de psihanaliză şi de experienţele noastre de viaţă. Cum te poţi reinventa după o suferinţă din dragoste? Ce-i de făcut atunci când, ca în cazul Annei Freud, părinţii nu îţi înţeleg orientarea sexuală? Poţi iubi pe cineva fără să-l domini? Prin ce ne arată viaţa faimoasei Lou Andreas-Salomé ce înseamnă independenţa afectivă? De ce acceptăm uneori ca persoana pe care o iubim să iubească în acelaşi timp pe altcineva, aşa cum au făcut Virginia Woolf şi membrii Grupului Bloomsbury? Şi, în general, ne mai poate ajuta astăzi psihanaliza în viaţa noastră amoroasă şi sexuală?

5. Hituri celebre din epoca Showa

Autor: Riū Murakami

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Andreea Avram

Hituri celebre din epoca Showa are ca subiect rivalitatea sălbatică dintre două grupuri (unul de tineri şi altul de femei trecute de treizeci de ani), care intră pe neaşteptate într-un conflict absurd. La o primă privire, tinerii par să fie inofensivi, preocupările lor limitându-se la băut, mici furtişaguri sau indecenţe, când nu-şi pierd pur şi simplu timpul cu petrecerile de karaoke. Cele şase „mătuşici” sunt femei de carieră, aspre şi independente. Când unul dintre băieţi creează o ambuscadă mortală împotriva uneia dintre ele, se dezlănţuie haosul. Femeile se strâng laolaltă şi încearcă să-şi elimine adversarii. De cealaltă parte, băieţii pun la cale un plan prin care să-şi lichideze duşmanele dintr-o singură lovitură. Cine ar fi bănuit că un război între bande poate căpăta asemenea proporţii? Într-un stil frust, Murakami construieşte o satiră a unei culturi moderne dezrădăcinate, concentrându-se asupra tensiunii dintre sexe şi generaţii.

6. În slujba poporului

Autor: Yan Lianke

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Smaragdina Bufnă și Odalina Giani

Wu Dawang, ordonanţa şi bucătarul unui comandant de divizie din Armata Populară de Eliberare, un soldat exemplar a cărui conştiinţă politică e lăudată de comandantul însuşi, este sedus de tânăra soţie a acestuia, Liu Lian. Femeia îi spune că, ori de câte ori va schimba locul pancardei cu lozinca „În slujba poporului”, inspirată din titlul unei celebre alocuţiuni rostite de Mao Zedong în 1944, trebuie să se prezinte în dormitorul ei. Aventura lor culminează cu o scenă în care, pentru a-şi întări jurămintele de dragoste, cei doi distrug sistematic întregul inventar de simboluri comuniste aflat în posesia comandantului: statuia, portretul, citatele, fotografiile şi Operele alese ale lui Mao.

7. Noua dictatură

Autor: Kai Strittmatter

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Alexandrina Panaite-Cserkész

„Cartea lui Kai Strittmatter răspunde unei întrebări de care ne temem: ce ar deveni lumea, dacă Occidentul ar renunța să lupte pentru libertate? Iar răspunsul este acesta: uitați-vă la China. Alianța dintre Partidul Comunist și Inteligența Artificială construiește o societate în care supravegherea este permanentă, iar autocenzura este continuă; o societate în care prioritatea fiecărui cetățean este să nu fie catalogat ca «trădător al încrederii». În acest regim insidios, care funcționează deja și despre care știm atât de puține, omul este transformat deopotrivă în victimă și în propriul torționar” - Mihnea Măruță.

8. Șase piese, un autor

Autor: Mimi Brănescu

Editura: Humanitas, 2024

„Cu mult timp în urmă, într-un cămin studențesc, aproape am ajuns la bătaie cu doi prieteni de la Litere. C-așa eram noi, dramatizam totul. Unul zicea că textul pentru teatru nu e literatură, ci doar pretext de spectacol. Celălalt, invers: o piesă e în primul rând literatură. Iar eu voiam să-i împac, da-mi și venea să-i iau la bătaie: dramaturgia de calitate e musai și una, și alta. După ce l-am citit pe Mimi Brănescu, mi s-a părut că vedem lumea cumva la fel. Și mă gândeam să-i dau numerele de telefon ale celor doi confrați. Să-i sune și să-i pună sec la punct: «Lăzărescu avea dreptate, știi ce zic?». Dar el tocmai asta demonstrează în scris, ce să-l mai complic pe Mimi? Am să-i îndemn eu să citească cele șase piese din carte și să se dumirească singuri. Ceea ce aș sfătui pe oricine. Piesele deja au fost puse în scenă, unii poate le-ați și văzut sau urmează. Dar, până una-alta, e nimerit să ai și lucrul tău, să fii tu regizor și scenograf, că personaj ești sigur. Să alegi muzica ori tăcerea ta și să citești în tihnă spectacolul din mintea lui Mimi, pus în cuvinte. E un show iscusit și tăios, de care ajunge să-ți pese. Nu doar despre modul lui special de a observa lumea, ci și despre felul șui al fiecăruia dintre noi de a se înșuruba în realitatea cotidiană” - Florin Lăzărescu.

„Scriu ca să înțeleg mai bine ce se întâmplă cu mine și în jurul meu, dar nu ajută de fiecare dată. M-aș prezenta ca fiind un dramaturg amator. Când nu-mi place ce scriu, spun că sunt un actor care mai și scrie, când nu-mi place cum joc, spun că sunt un pasionat de scris care mai și joacă” - Mimi Brănescu.

9. Secretul pacientei

Autoare: Loreth Anne White

Editura: Litera, 2024

Traducere: Mihaela-Magdalena Dumitru

Lily Bradley este o psihoterapeută respectată, căsătorită cu un profesor universitar renumit. Soții locuiesc cu cei doi copii ai lor într-o casă de vis din Story Cove, o comunitate strâns unită. Lily duce o viață perfect ordonată, sau cel puțin așa pare. Ca terapeută, știe tot ce ascund oamenii în adâncul sufletului lor. Inclusiv ea însăși.

Într-o zi, senzuala și nonconformista Arwen Harper își face apariția în orășel într-un microbuz Volkswagen vopsit în stil hippy, împreună cu fiul ei de șaisprezece ani. Peste noapte, secretele comunității din Story Cove nu mai sunt în siguranță. Deoarece Arwen Harper ar putea să-și cunoască noii vecini mai bine decât se cunosc ei înșiși.

Când se pune problema supraviețuirii, oamenii obișnuiți pot săvârși cele mai cumplite lucruri…

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi război vietnam fetita