x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărți și albume pentru măsuța de cafea 

Cărți și albume pentru măsuța de cafea 

de Maria Coman    |    23 Dec 2021   •   08:20
Cărți și albume pentru măsuța de cafea 

Cărțile nu sunt doar pentru ținut în bibliotecă, locul lor poate fi oriunde în casă, cu atât mai mult în camera de zi, parte din decorul nostru obișnuit. Cărțile pentru măsuțele de cafea sunt, de obicei, volume supradimensionate, cu coperți cartonate, care sunt folosite și ca obiecte de design, însă și conținutul lor e la fel de important. În limba română sunt deocamdată puţine astfel de cărţi, dar cine ştie, poate în timp se vor găsi şi la noi soluţii. 

 

Prima propunere este Marile scandaluri din pictură, de Gerard Denizeau, care ne oferă răspunsuri la întrebări care au bântuit de secole omenirea. Ce au atât de deosebit Adam și Eva din pictura lui Masaccio? De ce Venus din Urbino, a lui Tițian, este atât de provocatoare? La ce se uită atât de sigură pe sine tânăra din tabloul Dejunul pe iarbă, a lui Manet? Aceste tablouri au stârnit vâlvă prin noutate, prin îndrăzneala tehnicii picturale, prin mesajul politic sau moral pe care l-au transmis. Povestea artei occidentale s-a scris în ritmul sacadat al scandalurilor.  În faţa canoanelor religiei, ale academismului, ale decenţei şi tradiţiei, în faţa codurilor şi regulilor în vigoare, artiştii au căutat să îşi afirme identitatea şi convingerile. De la Judecata de apoi, a lui Michelangelo, la Rondul de noapte, al lui Rembrandt, trecând prin capodoperele de un realism crud ale lui Gustave Courbet şi inovaţiile lui Andre Derain şi Georges Braque, cartea spune povestea a 50 de scandaluri care au deconcertat lumea artei, au zdrobit conformismul şi au afirmat o libertate nouă, niciodată dobândită până atunci. Controverse, respingeri, cenzuri, procese... Istoria picturii, aşa cum nu aţi mai citit-o până acum!

Interioare din România Cel mai nou album din seria igloobest, Interioare din România – selecție 2020 este dedicat amenajărilor de locuințe românești contemporane. Acasă a devenit mai mult ca oricând un teritoriu în care ne simțim în siguranță și unde e nevoie de spațiu inteligent, conturat inclusiv pentru noi funcțiuni precum work from home. Cele 15 proiecte ale volumului prezintă amenajări de interior recente, dintre care unele finalizate chiar în pandemie, fiind o selecție variată ca suprafață, concept sau profil al beneficiarilor, dar care se întâlnește în zona inovației și a creativității soluțiilor propuse.

Chiar dacă nu se încadrează neapărat la table books, biografia lui Will Smith e o carte pe care trebuie să o avem în casă. Una dintre forțele cele mai dinamice din divertismentul contemporan, recunoscută la nivel global, își povestește viața într-o carte deopotrivă curajoasă și motivantă, care îi urmărește parcursul de învățare până în punctul alinierii perfecte a succesului exterior, fericirii interioare și conexiunii umane. Will spune povestea necenzurată a uneia dintre cele mai uimitoare evoluții în lumea muzicii și filmului.

Transformarea lui Will Smith dintr-un puști din West Philadelphia într-unul din cele mai mari staruri rap ale epocii sale, iar mai apoi într-unul din cele mai mari staruri din istoria Hollywood, e cu adevărat una de proporții epice – dar e numai jumătate din poveste.

Will Smith a crezut, pe bună dreptate, că a câștigat jocul vieții: nu numai succesul său nemaiauzit, ci și faptul că întreaga lui familie activa la vârful industriei divertismentului. Doar că, pentru cei din jurul său, lucrurile nu au fost întocmai așa: ei s-au simțit a fi mai mult niște actori în circul lui – un loc de muncă fără pauze, pentru care, de fapt, nu erau pregătiți. S-a dovedit că educația lui Will Smith nu era nici pe departe încheiată.

Această carte de memorii este produsul unei călătorii profunde a descoperirii de sine, o confruntare cu tot ceea ce poate voința să împlinească și, în egală măsură, cu acele lucruri pe care voința singură nu le poate împlini. Scrisă cu ajutorul lui Mark Manson, autorul bestsellerului Arta subtilă a nepăsării, cu vânzări de milioane de exemplare, Will este povestea felului în care un om reușește să-și stăpânească propriile emoții, scrisă ca să-i ajute pe cei care caută să realizeze același lucru. Doar câțiva dintre noi vom cunoaște vreodată presiunea interpretării pe cele mai mari scene ale lumii, pentru cele mai mari mize, însă cu toții putem înțelege că uneori e nevoie să renunțăm la carburantul care ne-a adus până într-un punct al evoluției personale, dacă vrem să ne continuăm călătoria. Combinația dintre o perspectivă înțeleaptă asupra valorilor universale și o poveste de viață extraordinar de amuzantă, poate chiar uluitoare, face ca Will să fie, la fel ca autorul său, o lucrare unică.

1001 de filme de văzut într-o viaţă este o carte care nu poate lipsi din casa niciunui cinefil. Ilustrat cu sute de cadre din filme, cu portrete şi postere, volumul grupează producţii cinematografice memorabile din toate genurile, de la acţiune la documentar şi scurtmetraj, de la animaţie şi comedie la musical şi poliţist, de la thriller şi western la romance. Selecţia include filme realizate în peste 30 de ţări şi acoperă mai bine de 100 de ani de  cinematografie.

×