x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărțile soarelui - 11 surse de răsfăț (cu cap)

Cărțile soarelui - 11 surse de răsfăț (cu cap)

de Florian Saiu    |    29 Iun 2023   •   05:45
Cărțile soarelui - 11 surse de răsfăț (cu cap)

La mare (pe plajă), la munte (pe sub creste sau deasupra lor), în Deltă sau pur și simplu în vacanța programată la bunici, nu uita să iei cu tine și câteva cărți. Te vor ajuta să-ți răcorești mintea și inima. Mai jos, câteva recomandări (de bun simț).

1. Teatrul de hârtie, de Milorad Pavić

Editura Corint, 2023

 

Un „roman-antologie” alcătuit din 38 de povestiri ale unor scriitori fictivi, cărora li se dau și scurte notițe bibliografice inventate. Fiecare autor este dintr-una din țările în care opera lui Pavić a fost tradusă. Volumul este gândit ca o antologie a literaturii lumii, reflectând atât spiritul literaturii locale, cât și stilul unic al creației paviciene. Veți descoperi inclusiv o povestire scrisă de un autor român, Ion Opulescu, despre o aristocrată care a existat cu adevărat, Natalia Cheșco, căsătorită cu Milan I al Serbiei. Povestirile conțin „sertare” secrete care te îndeamnă să cercetezi, să gândești, să faci legătura între personaje, adesea ca un cititor-detectiv, dar care caută indicii în literatură. Un deliciu!

 

2. Istoria mămăligii, de Alex Drace-Francis

Editura Humanitas, 2023

 

Alex Drace-Francis ne oferă o analiză a cultivării, consumului și comercializării porumbului în ţările române din perioada otomană până în ajunul Primului Război Mondial, precum și a semnificației culturale a mămăligii în literatură, artă, film, folclor și bucătărie, într-o ediție revăzută și completată special pentru publicul românesc. 

 

3. Știința este grozavă!, de Lisa Regan

Editura Corint, 2023

 

Știai că în Antarctica nu poți să faci bulgări din zăpadă? Sau că inima broaștei-de-pădure nu mai bate iarna deoarece ea îngheață cu totul? Nu? Atunci pune mâna pe această cărticică-minune, în ea vei găsi cheile unei multitudini de mistere (pentru copii curioși și isteți).

 

4. Pe când creștinii erau evrei, de Paula Fredriksen

Editura Humanitas, 2023

 

Ce s-a petrecut cu ucenicii lui Iisus după execuție? Care a fost destinul acelei comunități învăluite în mister și asupra căreia planează încă atâtea controverse? Ce erau ei, o sectă iudaică, sau adepții unei noi religii? Au crezut cu adevărat că Iisus a înviat? Valorificând critic studiile și cercetările mai vechi și mai noi, Paula Fredriksen ne invită într-o călătorie tulburătoare, reconstituind cu erudiție, cu talent și cu realism viața și credințele primei comunități a discipolilor lui Iisus din Nazaret, dând răspunsuri lucide și uneori neașteptate întrebărilor de mai sus - și nu numai - pe temeiul izvoarelor istorice și arheologice. O carte esențială pentru oricine dorește să înțeleagă nașterea creștinismului în contextul iudeo-păgân al vremii.

 

5. Eu te-am făcut, eu te omor, de Iv cel Naiv

Editura Humanitas, 2023

 

Eu te-am făcut, eu te omor spune povestea locuitorilor unui orășel în care focul mocnit al conflictului dintre tineri și bătrâni prinde o asemenea putere, încât ajunge să ardă cu flacără, transformându-se într-un adevărat război, un război naiv, scris pe mai multe voci, pentru că doar ascultând-o cu atenție pe fiecare vei putea distinge și înțelege cât mai mult din cele 360 de grade ale adevărului.

 

6. Lucia, de Bernard Minier

Editura Trei, 2023

 

La Universitatea din Salamanca, un grup de studenți la Criminologie descoperă existența unui ucigaș care era sub radar de câteva decenii și care își pune în scenă victimele inspirându-se din picturile renascentiste. La Madrid, anchetatoarea Lucia Guerrero își găsește partenerul răstignit pe un Calvar și pornește pe urmele bărbatului supranumit «ucigașul cu lipici». Toți se vor confrunta cu propriul trecut, cu cele mai profunde frici și cu un adevăr mai abominabil decât toate legendele și miturile. Un festin literar, pe care-l veți savura pe nerăsuflate și care are teama, misterul, teroarea și angoasa ca feluri principale. Pictura barocă este aperitivul incitant, iar mitologia - desertul opulent.

 

7. Păsările se duc să moară în Peru, de Romain Garry

Editura Humanitas Fiction, 2023

 

Ironice și tragice, cele șaisprezece nuvele reunite în volumul Păsările se duc să moară în Peru sunt o invitație în universul cosmopolit al autorului. Din Peru în souk-urile Istanbulului, dintr-un sat oarecare din România și până în îndepărtatul La Paz, natura umană și mai cu seamă slăbiciunile acesteia devin, rând pe rând, materia intransigenței sau a indulgenței autorului. Ironia lui Romain Gary și umorul negru, coroziv străbat fiecare pagină și conturează tipologiile umane - aventurierul, naivul, devotatul, încăpățânatul, deziluzionatul, vanitosul, arogantul, ticălosul, obtuzul, odiosul, bruta, optimistul. Cu toții se află fie la granița dintre viață și moarte, fie la cea dintre renunțare și încredere. 

 

Păsările se duc să moară în Peru, nuvela care dă titlul volumului, a fost publicată mai întâi în revista franceză Playboy, în 1964, și a stat la baza primului film scris și regizat de Romain Gary, în 1968.

 

8. Copiii în fața ecranelor, de Dr. Anne-Lise Ducanda

Editura Corint, 2023

 

După ce a lansat un semnal de alarmă pe internet, prin realizarea unui video despre supraexpunerea copiilor la ecrane (430K vizualizări!), dr. Ducanda și-a dorit, prin publicarea acestei cărți, să contribuie la conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă acest flagel. Captându-le atenția, ecranele îi privează de interacțiunea umană și de descoperirea senzorială a lumii, indispensabilă pentru dezvoltarea creierului. Din fericire, tulburările asociate cu folosirea ecranelor sunt în mare parte reversibile, dacă sunt depistate și tratate la timp. Așadar, atenție, mare atenție! 

 

9. Despre viața bună și cum s-o trăim, de Robert Waldinger și Marc Schulz

Editura Litera, 2023

 

Care este secretul unei vieți bune, fericite și împlinite? Potrivit inițiatorilor Studiului Harvard al dezvoltării adulte, cel mai lung studiu despre fericire realizat vreodată, răspunsul la această întrebare este deja la îndemâna ta. Cuvântul-cheie în jurul căruia se construiește răspunsul, pe cât de simplu, pe atât de surprinzător, este: relațiile. Cu cât sunt mai puternice relațiile noastre, cu atât avem mai multe șanse să ducem o viață fericită, plină de satisfacții și, mai presus de orice, sănătoasă. De fapt, Studiul Harvard al dezvoltării adulte demonstrează că legăturile strânse cu cei din jur ne pot influența sănătatea minții și a corpului pe tot parcursul vieții.

 

10. Măsura vieții, de Nikki Erlik

Editura Litera, 2023

 

Pare o zi ca oricare alta. Te trezești, îți faci o cafea și ieși din casă. Astăzi însă, când deschizi ușa de la intrare, afară te așteaptă o cutiuță de lemn. Cutia aceasta conține destinul tău: îți va spune exact cât timp mai ai de trăit. De pe treptele caselor din suburbii până la corturile din deșert, fiecare persoană de pe fiecare continent primește aceeași cutie. În cel mai scurt timp, lumea este împinsă într-o isterie colectivă. De unde au venit cutiile acestea? Ce înseamnă? Este adevărat ceea ce anunță? Pe măsură ce societatea strânge rândurile, dar se și divizează, fiecare se confruntă cu aceeași alegere crucială: vrea să știe sau nu cât mai are de trăit? Și dacă da, ce va face cu informația aceasta? Încântătoare și dătătoare de speranță, Măsura vieții este o poveste complexă, ambițioasă și revigorantă despre familie, prietenie, speranță și destin, care ne încurajează să ne trăim viața la maximum.

 

11. Lizzie și Dante, de Mary Bly

Editura Litera, 2023 

După o despărțire dureroasă și un diagnostic devastator, profesoara specializată în Shakespeare Lizzie Delford decide să petreacă o ultimă vacanță fabuloasă pe Elba, insula însorită de pe coasta Italiei, cu prietenul ei cel mai bun și iubitul acestuia, un star de cinema. Odată instalați în luxosul hotel de pe plajă, Lizzie are de luat decizii importante în legătură cu viitorul ei și are nevoie de singurul lucru de care s-ar putea să nu dispună: timp. Lasă în urmă proprietarii de iahturi și celebritățile și se furișează pe plaja publică, unde îi întâlnește pe sardonicul maestru bucătar Dante, pe fiica lui, Etta, o puștoaică de doisprezece ani, care-și dorește cu disperare o mamă, și pe câinele lor, Lulu. În timp ce Dante îi arată lui Lizzie secretele insulei și Etta îi zăpăcește cu umorul ei ireverențios, Lizzie se confruntă cu o dilemă. Este corect să se îndrăgostească dacă timpul rămas este atât de scurt? Este mai bine pentru Etta să aibă, pentru puțină vreme, o mamă sau să nu aibă deloc? Și, mai ales, merită să se bucure de plăcerile vieții chiar dacă le va simți gustul doar pentru scurt timp? 


››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×
Subiecte în articol: cărţi vacanta bunici recomandări