x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ce facem dacă ne lipsesc ieșirile în natură

Ce facem dacă ne lipsesc ieșirile în natură

de Maria Coman    |    07 Mai 2020   •   17:15
Ce facem dacă ne lipsesc ieșirile în natură

În ultimele luni, ceea ce ne-a lipsit probabil cel mai mult este ieşitul în natură, la aer. De mii de ani, medicina şi cercetătorii recunosc şi accentuează rolul plimbărilor prin păduri sau pe malul mării, al mersului pe jos, al oxigenării creierului. Şi cu toate că îi ascultam, parcă ne intra pe o ureche şi ne ieşea pe cealaltă. Până acum, când ne-am dat seama, probabil, cu toţii cât ne lipsesc toate acestea.

           

Există dovezi ştiinţifice legate de puterea vindecătoare a plimbărilor în pădure, primii care au început să prescrie timp în aer liber fiind medicii irlandezi. Iar cercetătorii de la universitatea din Essex au descoperit că 9 din 10 pacienţi cu depresie s-au simţit mai bine după o plimbare în parc, iar trei sferturi dintre ei au declarat că sunt mai puţin deprimaţi.

 

Mai jos, trei cărţi care ne pot aduce natura mai aproape. E important doar ca odată ce ne vom întoarce în vârtejul obişnuit, să nu uităm ce ne-a lipsi acum.

 

Prima carte este despre cum aducem natura în casele noastre, dacă noi nu putem merge la ea. SKOGLUFT. Efectul Aer de pădure în casă și la birou, scrisă de Jorn Viumdal, ne învață cum să readucem natura în locuințe și la locul de muncă, dar mai ales cât de benefic pentru sănătatea noastră este un mediu natural în spațiul în care trăim și muncim.

 

Chiar și fără această pandemie, astăzi, oamenii petrec 90% din viață în spații închise, un mediu foarte diferit de ceea ce pe vremuri constituia ambientul lor natural. Renunțând să trăim în aer liber, înconjurați de plante, arbori și lumină naturală, am pierdut beneficiile oferite de natură. Dar știai că, doar decorându-ți locuința și biroul cu anumite plante, îți poți îmbunătăți spectaculos sănătatea, poți să reduci oboseala, să îți întărești sistemul imunitar, să previi bolile și să îți crești concentrarea? Plină de informații și sfaturi practice,Skogluft. Efectul Aer de pădure în casă și la birou îți va arăta cum să transformi orice perete într-un „perete skogluft“, care să contribuie la diminuarea toxinelor din jurul tău. Vei descoperi plante care, pe lângă că nu costă mult, influențează în bine sănătatea, eliberând o cantitate mare de oxigen și purificând astfel aerul. Adoptând această soluție simplă, te vei simți mai plin de energie, mai sănătos și vei aduce frumusețea naturii în universul tău.

Ce este conceptul de Aer de Pădure? Este vorba despre plantele şi lumina pe care le aveți în camerele în care vă petreceți cea mai mare parte din timp. Lumina potrivită, plantele potrivite. Nu este ceva ce se poate face oricum, dar nu este nici dificil de obţinut. Demersul necesită un minimum de efort, dar care vă va fi răsplătit cu vârf și îndesat.

Despre ce fel de efort şi ce fel de răsplată este vorba? Efortul constă în a aloca o oră sau două, singur sau împreună cu familia şi prietenii, pentru a monta două rame simple pe perete. Acolo veţi sădi o selecţie de plante pe care vi le recomandă autorul, apoi veţi băga în priză o lampă care să ofere lumina potrivită. După aceea, tot ce trebuie să faceţi este să le udaţi o dată la trei săptămâni şi din când în când să tăiaţi plantele după metoda pe care o veți învăța citind Skogluft. Efectul Aer de pădure în casă și la birou. Cei care au folosit metoda spun că se simt mai puţin izolaţi, mai în siguranţă şi mai puţin obosiţi. Cercetările făcute au arătat că sistemul poate aduce multe alte beneficii, printre care reducerea stresului, reducerea poluării, o productivitate mai mare la serviciu, o reducere a concediilor medicale luate de angajaţi şi multe altele.

Cea de-a doua carte este scrisă de un pădurar. “Pădurea. Instrucţiuni de folosire”, de Peter Wohlleben, care descrie într-un mod extrem de literar şi de plăcut cele mai importante specii de foioase și conifere: ce le definește, cărora dintre ele le aparține viitorul, care ne protejează cu adevărat în caz de furtună. Cum putem să ne orientăm în pădure, chiar și fără busolă sau GPS. Care fructe de pădure și ciuperci sunt recomandate. Unde și ce avem voie să strângem, să culegem și să mâncăm. Unde sunt permise camparea, focul și grătarul. Cum să citim corect urmele animalelor – și cele mai bune locuri și momente în care pot fi văzute animalele sălbatice. Cum ne protejăm în modul cel mai natural de țânțari, furnici de pădure și căpușe. Ce se întâmplă când suntem cu copiii sau când petrecem noaptea singuri în pădure. Cum o plimbare prin pădure făcută primăvara, vara, toamna și iarna se transformă într-o experiență deosebită.

            Peter Wohlleben a scris şi Viaţa Secretă a copacilor, o carte în care explică cum comunică între ei copacii. Nu doar că au grijă cu multă dragoste de puieți, ci îngrijesc cu atenție vecinii bolnavi sau bătrâni. Copacii au senzații, sentimente, memorie, iar cartea e interesantă nu doar pentru studenţii la silvicultură, ci pentru oricine e interesat de ecosistem, de comunităţile sustenabile şi de schimbările climatice.

            Iar pentru copii, tot pădurarul Wohlleben a scris Auzi cum vorbesc copacii. Sigur, nu doar pentru copii, ci pentru oricine doreşte să afle dacă arborii dorm noaptea, unde merg mistreţii la toaletă, cum funcţionează internetul pădurii şi alte chestii minunate.

×