x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Clasici americani

Clasici americani

de Sebastian S. Eduard    |    27 Iun 2010   •   00:00
Clasici americani

Vă mai amintiţi filmul "...Să ucizi o pasăre cântătoare"? Cu siguranţă. Dar cartea...?



5785-124655-untitled1.jpgUn roman publicat acum o jumătate de secol, dar mai actual ca niciodată, devenit reper cultural în Statele Unite ale Americii şi vândut în peste zece milioane de exemplare. Premiul Pulitzer pentru Harper Lee, trei Oscaruri şi două Globuri de Aur pentru ecranizarea lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck în rolul lui Atticus Finch.

Iată o carte de vizită suficientă. "...Să ucizi o pasăre cântătoare" este un roman brutal şi onest, abordând cu curaj o problematică mereu de interes: rasismul, conflictele sociale şi pierderea inocenţei copilăriei, totul filtrat prin ochii unei fetiţe, Scout Finch, martoră la întâmplările dramatice declanşate într-un mic orăşel sudist atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă.

Tatăl naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, trebuie să ţină piept unor prejudecăţi până atunci latente şi, din acest moment, Scout şi fratele ei, Jem, sunt atraşi într-o succesiune rapidă de evenimente care le depăşesc înţelegerea. Pe timpul procesului, orăşelul decade treptat în grotesc şi violenţă, însă există oameni care nu se lasă contaminaţi de setea de linşaj generală, iar Atticus Finch rămâne reperul moral care îi oferă lui Scout, şi totodată cititorilor, un punct de vedere empatic şi echilibrat.

×
Subiecte în articol: carte