x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Conferințele Dalles – „Brâncuși sau despre sublim“

Conferințele Dalles – „Brâncuși sau despre sublim“

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Feb 2024   •   23:20
Conferințele Dalles – „Brâncuși sau despre sublim“

Fundația Culturală Dalles a Academiei Române a organizat pe 22 februarie conferința „Brâncuși sau despre sublim“, susținută de prof. univ. Sorin Alexandrescu, membru de onoare al Academiei, profesor la Universitatea din București și la Universitatea din Amsterdam.

Prof. Sorin Alexandrescu consideră că sculptorul Constantin Brâncuși a constituit în arta europeană din prima jumătate a secolului al XX-lea, alături de italianul Giacometti, de rusul Zadkine, de ucraineanul Archipenko și de alții artiști, născuți în tradiții naționale foarte diferite, ceea ce se poate numi o avangardă, nu franceză, ci parizian-internațională. Diverse opere ale acestora, dar mai ales ale lui Brâncuși, vor fi prezentate în cadrul conferinței ca forme ale sublimului în artă, pornind de la studiile filosofilor și esteticienilor precum Longin și Kant, dar mai ales ale lui Lyotard.

În urma analizei creației artistice a sculptorului, prof. Alexandrescu constată că „ceea ce Arthur Danto numea transfigurarea banalului, fără a-l cita pe Brâncuși, se poate numi acuitatea prezenței a ceva necunoscut, sesizabil direct, deși indescriptibil concret; în acest sens unul dintre cele mai bune exemple este cel al spațiului infinit sugerat de un obiect finit, precum Pasărea în spațiu“. - Sorin Alexandrescu, Membru de onoare al Academiei Române.

 

Discipol al lui Tudor Vianu, Sorin Alexandrescu este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea din București. Lector la Catedra de literatură universală a Facultății de Litere, a fost numit în 1969 lector la Universitatea din Amsterdam. În 1980 a devenit profesor de studii românești și semiotică la aceeași universitate. A fondat la Amsterdam Asociația internațională de studii românești și „International Journal of Romanian Studies“ (1976). În realizarea studiilor de semiotică a colaborat cu A. J. Greimas, la Paris, și a înființat Asociația olandeză de semiotică. După 1989 a fost numit consilier în probleme culturale și de educație al președintelui Emil Constantinescu. În 2001 constituie, împreună cu Dan Grigorescu, Laura Mesina și alții, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI). Printre cele mai cunoscute studii ale sale se numără: William Faulkner (1969), Paradoxul român (1998), Identitate în ruptură (2000), Mircea Eliade, dinspre Portugalia (2006) și Lumea incertă a cotidianului (2021); Logique du personnage, publicat la Paris în 1973, și Richard Rorty, publicat în Olanda în 1995.

A fost decorat de regina Olandei (2002) și de regele Mihai I al României (2017).

 

Sala „Dalles“ a fost construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, și confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist. Începând cu anul 2023, celebra Sală „Dalles“ din București, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază de un program de conferințe și dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundația Culturală Dalles.

 

Conferințele se desfășoară lunar, joia, începând cu ora 18, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni.

 

×