x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cu mult umor, de citit pe plajă și nu numai

Cu mult umor, de citit pe plajă și nu numai

de Maria Coman    |    27 Iul 2022   •   07:30
Cu mult umor, de citit pe plajă și nu numai

Vacanța de vară e deja la jumătate, mai e puțin și lumea se va întoarce cu totul la muncă, școală, preocupări zilnice, așa că e bine să ne oferim încă, pe cât posibil, o atmosferă bună și relaxată. Așa că vă voi propune astăzi câteva cărți scrise cu mult umor, care vă pot însoți și pe plajă, dar pot fi un partener bun și în zilele obișnuite.

Seara abstinenților sau distracție americană este o selecţie a povestirilor „celui mai mare scriitor ceh”, cum se autodefineşte ironic Jaroslav Hašek. Pe lângă binecunoscutele Peripeţii ale bravului soldat Švejk, una dintre cele mai valoroase cărţi din literatura satirică, a mai scris peste o mie cinci sute de povestiri. În cuprinsul lor, Hašek îşi îndreaptă satira împotriva oamenilor politici demagogi şi necinstiţi, a clerului, a burgheziei, a învăţământului închistat în concepţii scolastice.

 

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții Christopher, un băiat de 15 ani, suferă de sindromul Asperger, o formă de autism. Are o memorie fotografică. Înţelege matematica. Înţelege ştiinţa. Ceea ce nu poate înţelege el sunt oamenii. Când îl găseşte pe Wellington, câinele vecinului său, zăcând mort pe o peluză din apropiere, se decide să pornească în căutarea asasinului şi să scrie un roman poliţist despre aceasta. În incursiunea sa va descoperi însă alte mistere ce pot face ca întreaga lume din jurul său să se prăbuşească. Apărut în Anglia, romanul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii s-a bucurat de un enorm succes, devenind un bestseller absolut în majoritatea ţărilor în care a fost publicat şi fiind recompensat cu 17 premii literare, printre care Whitbread Award şi Los Angeles Times Book Prize. E o carte pe cât de plină de umor, pe atât de serioasă.  Christopher e un studiu de caz fascinant şi, mai presus de toate, un băieţel cu care empatizezi imediat: nu blocat, ci uluit de senzaţii, lipsit de filtrele prin care oamenii normali examinează ce e în jur. Modul straniu în care observă lumea şi o interpretează literal compune un soi de sensibilitate poetică şi o personalitate aparte. Deşi Christopher insistă că „aceasta nu va fi o carte amuzantă. Nu ştiu să spun glume pentru că nu le înţeleg”, romanul e impregnat de un tip de umor ironic şi emoţionant totodată.

În pielea goală Pe măsură ce trece în revistă momentele critice ale vieții sale – mai întâi suferința îndurată în copilărie din cauza comportamentului său obsesiv-compulsiv (care includea linsul de întrerupătoare sau număratul pașilor), primele indicii terifiante ale homosexualității sale sau unele experiențe cu autostopul care aproape i-au adus moartea – autorul, David Sedaris merge mai departe decât a făcut-o vreodată, lăsându-i pe cititori muți de uimire și provocându-le un râset ce le taie respirația în fața îndrăznelii cu care abordează atât viața, cât și scrisul. Autointitulându-se o persoană „dată naibii”, Sedaris este un satirist talentat cu o abilitate stranie de a recrea dialogul și de a născoci fantezii. Cât despre personajele sale, acestea merită toată atenția: oameni cu trăiri și prejudecăți deplorabile, fie ele de natură sexuală sau etnică. Brutal de onest și genial de elocvent, Sedaris este pozitiv de tonic.

Nu genul ăla de fată În Nu genul ăla de fată, Dunham ridică un văl de pe experienţele care alcătuiesc procesul prin care ne construim drumul prin lume: cum e să te îndrăgosteşti, să te simţi singur, să ai cinci kilograme în plus deşi mănânci doar mâncare sănătoasă, cum e să trebuiască să te faci apreciată şi să-ţi demonstrezi valoarea într-o încăpere plină de bărbaţi care au dublul anilor tăi, cum e să întâlneşti iubirea adevărată şi, mai ales, cum e să ai tupeul de a crede că povestea ta este una care merită spusă. Exuberantă, mişcătoare şi atentă la detalii, Nu genul ăla de fată este un şir de telegrame trimise din linia întâi a frontului, din bătălia Cresc Mare.

Cel mai Sănătos om din lume Ajuns la spital cu pneumonie, presat de avertismentele soţiei, care i-a spus că nu vrea să rămână văduvă la 45 de ani, şi ruşinat de corpul său comparat cu „un piton care a înghiţit o capră”, A.J. Jacobs decide să-şi schimbe obiceiurile şi să devină un om sănătos. Nu-și propune doar să slăbească, să termine un triatlon sau să-i scadă colesterolul. Ambiţia sa este mult mai mare: sănătate maximă din cap până în picioare.

Timp de doi ani, consultă o armată de experţi – de la specialişti în probleme de somn la sexologi, de la nutriţionişti la dermatologi. Încearcă zeci de activităţi fizice: exerciţii în timpul plimbărilor, fitness pentru degete sau lucratul la birou alergând pe bandă. Ţine o grămadă de regimuri alimentare: cel bazat pe hrană crudă, vegan, diete bogate în proteine, cel care impune restricţii calorice, mestecatul sârguincios şi altele. Îşi cumpără gadget-uri, storcător de fructe şi căşti pentru urechi. Se masează şi se ciupeşte. Numără, cântăreşte şi măsoară. Povestea transformării sale nu este doar genială şi distractivă, ci, probabil, şi cea mai sănătoasă carte scrisă vreodată.

×