x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte De la Casablanca la Gladiatorul

De la Casablanca la Gladiatorul

de Sebastian S. Eduard    |    09 Noi 2008   •   00:00

LITERA  •  DICŢIONAR UNIVERSAL DE FILME
Un eveniment de excepţie. Litera Internaţional publică o nouă ediţie din deja popularul dicţionar de filme al lui Tudor Caranfil.



Aflat la cea de-a treia ediţie (prima a ieşit pe piaţă cu şase ani în urmă), "Dicţionarul universal de filme" al apreciatului critic de film Tudor Caranfil se impune drept o apariţie de referinţă pentru orice cinefil. Actua-lizat cu filmele ultimilor ani, dicţionarul cuprinde peste 10.500 de articole în peste 1.000 de pagini. Dicţionarul este un instrument de lucru esenţial. Este o apariţie unică în România, nu există termen de comparaţie cu munca sisifică de împătimit a celei de-a şaptea arte a lui Tudor Caranfil.

ARTICOLE.
În nota extrem de concisă, dar fermă, cu verdicte implacabile cu care autorul ne-a obişnuit, ne sunt aduse în faţa ochilor articole despre toate filmele care ne-au marcat. Sunt adevărate portrete închinate marilor regizori şi actori. "De altfel, scrie autorul, din întreaga istorie a cinematografiei mondiale, am reţinut – de regulă – doar filmele ce s-au înscris ca reper în laboriosul proces de cristalizare şi dezvoltare a limbajului celei de-a şaptea arte. Pe măsura apropierii de timpurile noastre, am integrat dicţionarului şi filme de valoare contestabilă, dar de intensă circulaţie, fenomene ale modei şi reclamei ce trebuie să-şi găsească replica." Fiecare film analizat cuprinde amănunte exhaustive despre distribuţie, regizor, culisele filmărilor, premii, cotaţii în funcţie de valoarea peliculei. De fapt, aflat la maturitatea judecăţilor sale critice, ne prezintă o versiune tipărită şi la zi a Vârstelor peliculei...

MISTERUL… Dar să-i dăm cuvântul maestrului. "Filmul e o artă, zic unii; e o industrie, îi contrazic alţii. «Nici una, nici alta – tranşează Jean-Luc Godard. Vreţi neapărat să ştiţi ce e? Ei bine, ascultaţi-mă pe mine! E un mister!…». De misterul cinematografiei se ocupă comentariile miilor de titluri adunate în acest dicţionar. Mii de mistere menite să incite curiozitatea cititorului sau să-l ghideze în anumite ocazii, servindu-i atât date şi informaţii esenţiale, cât şi un orientativ punct de vedere valoric."

×
Subiecte în articol: carte