Chiar in aceasta saptamana, in Anglia, se desfasoara un eveniment de o extraordinara importanta pentru destinul romanului politist romanesc. Trei autori romani de mystery&thriller – George Arion, Bogdan Hrib si Oana Stoica Mujea – sunt prezentati publicului din Londra si Leeds, in cadrul unui turneu de promovare, prilejuit de aparitia in limba engleza a trei dintre scrierile lor.
Totul se datoreaza unei edituri particulare, Profusion Crime, care, in urma cu doi ani, a pus bazele unui proiect original si ambitios: acela de a-i face cunoscuti pe alte meridiane pe unii dintre autorii importanti ai genului crime de la noi. Ramona Mitrica – codirector Profusion, traducatoare, Mihai Risnoveanu – traducator si Mike Phillips, un cunoscut jurnalist de la BBC, el insusi un remarcabil autor de 'noir', castigator a numeroase premii importante, au pornit la drum impreuna, avand convingerea ca si in Romania se scrie o literatura politista de calitate.
S-au oprit la trei romane: 'Indicii anatomice' de Oana Stoica Mujea, 'Ucideti generalul' de Bogdan Hrib si 'Atac in biblioteca' al subsemnatului. Carti deosebite ca maniera de scris, apartinand unor scriitori din generatii diferite, fiecare luminand dintr-un unghi propriu realitatea inconjuratoare, descoperindu-i secretele in naratiuni cu mult suspans.
Incepand cu 24 octombrie, 'Atac in biblioteca' a fost disponibil in format electronic pe amazon.co.uk. In 15 noiembrie a aparut si 'paper back'. Data merita sa fie pastrata in memorie: e ziua in care primul roman politist romanesc a aparut in talmacire engleza in Marea Britanie. In curand, si 'Ucideti generalul' si 'Indicii anatomice' vor fi la dispozitia cititorilor.
Seria de manifestari consacrate celor trei ambasadori ai 'noir'-ului din Carpati a inceput cu o dezbatere la Goldsmith’s College din capitala Marii Britanii. Au participat, printre altii, Patrick McGuinness – scriitor, autorul romanului 'Ultimele o suta de zile', nominalizat la Booker Prize 2011, Christopher MacLehose – editor, cel care l-a adus pe Stieg Larsson pe piata britanica, Peter Lee-Wright – jurnalist, profesor de studii media, si Mike Phillips. Toti specialisti avizati in domeniu. Ei au evidentiat tendintele actuale din naratiunile europene cu criminali si detectivi si au reliefat particularitatile prozei celor trei autori in acest context. Evident, s-a pus intrebarea daca dupa 'valul nordic' nu vom asista cumva la 'valul balcanic', in care Romania sa fie varful de lance. Avand o cunoastere exacta a fenomenului romanesc in aceasta privinta, raspunsul meu e afirmativ.
Un mare interes l-a starnit prezentarea modalitatilor prin care 'Atac in biblioteca' (publicat prima oara in 1983) a reusit sa 'fenteze' cenzura, astfel incat, desi numeroase poante din carte care ironizau situatia de la noi din anii ’80 au fost taiate, altele au trecut neobservate, spre marea incantare a cititorilor din acea vreme. E drept, a fost greu de explicat unei asistente care a trait intr-un climat de libertate ce inseamna atentatul la o exprimare directa, sincera, lipsita de inhibitii.
In 30 noiembrie a fost organizat un party intr-o locatie splendida – Canary Wharf, la care reprezentantii Editurii Profusion Crime si cei trei autori au avut prilejul sa se intalneasca si sa discute cu numerosi scriitori, critici literari, editori, agenti literari si jurnalisti.
A doua zi a fost programata o deplasare la Universitatea din Leeds. Decanul Facultatii de Arte, profesorul Frank Finlay si profesorul John McLeod, au fost gazdele care au moderat o intalnire animata cu studentii.
Un turneu de promovare excelent organizat, un proiect de anvergura, ale carui roade se vor vedea in curand.
Ramane insa o intrebare: de ce nimeni din Romania nu a avut o asemenea initiativa? Oare nimeni de la noi nu observa ce audienta uriasa are in lume literatura mystery&thriller?