x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Diplomaţie pentru o Românie modernă

Diplomaţie pentru o Românie modernă

de Cristiana Stamatescu    |    06 Iul 2008   •   00:00
Diplomaţie pentru o Românie modernă

Lansată la Bookfest, cartea lui Mihai-Răzvan Ungureanu, “Întotdeauna loial”, reprezintă o selecţie de discursuri şi atitudini publice rostite sau semnate de acesta în perioada în care a deţinut mandatul de ministru al Afacerilor Externe.

Lansată la Bookfest, cartea lui Mihai-Răzvan Ungureanu, “Întotdeauna loial”, reprezintă o selecţie de discursuri şi atitudini publice rostite sau semnate de acesta în perioada în care a deţinut mandatul de ministru al Afacerilor Externe.

 
De asemenea, există şi o secţiune substanţială de discuţii şi interviuri “cu toţi cerberii şi experţii de politică externă din mass-media, nu întotdeauna binevoitori, chiar dacă am putea presupune că politica externă este un teren mai consensual decît tranşeele politicii «dinlăuntru»“, punctează prefaţatorul ediţiei, care mai apreciază şi sănătoasa doză, bine controlată, de naivitate, faptul de a fi mereu informat şi destins, calităţi care-i ofereau posibilitatea lui Mihai-Răzvan Ungureanu de a “nu se teme nici de Turcescu, nici de Rodica Culcer şi cu atît mai puţin de Bogdan Chirieac”.

 
SELECŢIE. Cartea reprezintă o selecţie de acte, discursuri şi atitudini publice rostite sau semnate de Mihai-Răzvan Ungureanu în perioada în care a deţinut mandatul de ministru al Afacerilor Externe. Răspunsurile la întrebările obiectiv incomode ale englezilor sau germanilor, în preambulul acceptării României la UE, sînt date de fiecare dată în cunoştinţă de cauză, iar acest lucru poate fi observat în fiecare pagină a interviurilor prezentate în carte. Volumul reflectă activitatea fostului ministru de Externe într-o perioadă tensionată a politicii româneşti, în care România se pregătea să adere la Uniunea Europeană. Atît perioada avută în vedere, cît şi funcţia pe care o deţinea la acea dată Mihai-Răzvan Ungureanu necesitau prezenţa a trei calităţi, “carente în viaţa noastră publică, dar bine ilustrate de autorul acestei cărţi”, după cum remarcă Andrei Pleşu: “Cea dintîi este dimensiunea culturală. O a doua calitate, care unora li se pare pur ornamentală, e politeţea. A treia calitate e un anumit simţ al oportunităţii şi al orientării politice”. “Sînt încredinţat, continuă Andrei Pleşu, că modul lui tonic de a se confrunta cu sine şi cu lumea din jur («nu veţi auzi de la mine o profeţie negativă» – spune el, la un moment dat, unui ziarist hărţuitor) va fi dublat mereu de luciditate şi discernămînt. Restul e destin. Şi va fi, deopotrivă, istorie, căci îi prevăd autorului o traiectorie publică de ordinul excepţiei.”

×
Subiecte în articol: carte