x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Dulcele sărut al Daliei

Dulcele sărut al Daliei

de George Arion    |    25 Apr 2010   •   00:00
Dulcele sărut al Daliei

James Ellroy este un scriitor dificil în viaţa de zi cu zi. Este şi explicabil, după tot ce-a cunoscut în viaţă. S-a născut în 1948, în Los Angeles. Pe când avea zece ani, mama lui a fost omorâtă. A încercat zadarnic să-l descopere pe asasin. Evenimentul l-a marcat pentru totdeauna. A început să citească nesăţios romane poliţiste. A devenit un adolescent cu probleme.

A fost exmatriculat din liceu datorită unei purtări neadecvate. Nici armata n-a reuşit să-l liniştească şi a fost lăsat la vatră. Murindu-i şi tatăl, începe să ducă o viaţă şi mai dezordonată. Doar scrisul a introdus rigoare în traiul lui. A ajuns rapid un autor apreciat de către public. Cărţile i-au devenit bestselluri. În special "Cvartetul L.A."-ului a cunoscut un mare succes. Din această tetralogie face parte şi "L.A. Confidential", ecranizat în 1997. Printre cei care au jucat în acest film: Kim Basinger şi Kevin Spacey.

Nu demult, revista Le Point i-a schiţat un portret remarcabil: "Mă îndoiesc că-i place să fie iubit. Cred că nu-i displace să fie urât. Are o inteligenţă stupefiantă, care până la urmă îl împiedică şi te împiedică să gândeşti. Se ajunge ca inteligenţa să te facă sărac cu duhul. Prea multă inteligenţă şi ajungi să crezi că înţelegi, că ştii. James Ellroy este atât de inteligent - de o inteligenţă feroce, diabolică, stranie - astfel încât pare să fie prea înzestrat? Ştie că adevărul nu-l posezi, nu-l dobândeşti. Doar îl apropii. Scriind".

Acţiunea romanelor sale este plasată în Los Angeles, între anii 1950 şi 1970. Puţini au întreprins un rechizitoriu mai vehement la adresa acestui oraş. Jafuri, crime, înşelăciuni, violuri, vendete politice sunt prezentate într-o cascadă uluitoare. Personajele lui sunt ucigaşi cu sânge rece, prostituate, proxeneţi, toxicomani, afacerişti fără scrupule, distribuitori de poze deocheate, politicieni care au legături cu Mafia, proprietari de săli de jocuri, informatori. Toţi se închină cu fervoare la acelaşi zeu - Banul.

Unii eroi sunt reali sau uşor de recunoscut, precum Howard Hughes, pilotul, inventatorul, magnatul, proprietarul studiourilor Hollywood, milionarul excentric. În fundal e surprinsă isteria provocată de către teama de bolşevism şi de un nou război mondial. Se creează o tensiune formidabilă. Ea există şi între poliţişti, mulţi dintre ei fiind corupţi, sau aplicând legea pe cont propriu.

Cu un astfel de poliţist facem cunoştinţă şi în "Dulcele sărut al Daliei". Bucky Bleichert este răscolit de uciderea cu bestialitate a unei fete. După ce-i descoperă trupul mutilat şi tăiat în două de la brâu, detectivul de la LAPD devine un înverşunat urmăritor al criminalului. Nu mai ţine cont de nimeni şi de nimic. Iubirea, prietenia, slujba trec pe planul al doilea.

Ancheta pe care o întreprinde fără respectul regulamentelor, cu multă brutalitate, se transformă într-o problemă personală. Ceea ce îl însingurează pentru totdeauna. Unele poveri sunt prea grele chiar şi pentru cineva pregătit să se confrunte zilnic cu fărădelegea.

Romanele lui James Ellroy au o construcţie pe multiple planuri, ceea ce sporeşte suspansul relatării. Scrisul îi este aproape telegrafic şi imprimă naraţiunii o viteză năucitoare. Cărţile lui sunt uşor de ecranizat, fiind o succesiune de secvenţe palpitante şi deseori pline de cruzime. Iar critica literară şi cititorii îi consideră creaţiile capodopere. Admiraţia de care se bucură îl lasă însă indiferent. Suferinţele din copilărie şi-au pus o pecete pe care nimic nu o poate şterge.

"Dulcele sărut al Daliei" a fost ecranizat în 2006 în regia lui Brian de Palma, cu Josh Hartnett, Scarlett Johansson şi Aaron Eckhart în rolurile principale.

5667-118750-dulcelesarutaldaliei.jpg"Era trupul gol şi mutilat al unei tinere, tăiată în două de la brâu. Partea de jos zăcea cu picioarele răscrăcărate în buruieni, la câţiva metri de partea de sus. Din pulpa stângă îi fusese tăiată o bucată de carne în formă de triunghi, iar o tăietură lungă şi lată îi brăzda abdomenul din locul unde fusese despicată până la părul pubian. Pielea atârna de-o parte şi de alta a tăieturii, lăsând să se vadă că nu mai avea nici un organ înăuntru"

×
Subiecte în articol: scena crimei