x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Fiica generalului, onoare şi răzbunare

Fiica generalului, onoare şi răzbunare

de George Arion    |    19 Oct 2008   •   00:00
Fiica generalului, onoare şi răzbunare

Paul Brenner este ofiţer DIC – Divizia de Investigaţii şi Criminalistică. Poartă însă haine civile şi se află sub o altă identitate în Fortul Hadley – o garnizoană din Georgia de Sud.



Paul Brenner este ofiţer DIC – Divizia de Investigaţii şi Criminalistică. Poartă însă haine civile şi se află sub o altă identitate în Fortul Hadley – o garnizoană din Georgia de Sud.


Peste o sută de mii de pogoane de teren, în mare parte împădurit, foarte potrivit pentru jocuri războinice, probe de supravieţuire, lupte de gherilă. Cineva de aici a pus la cale o vânzare de arme dintr-unul dintre depozite. Experimentatul anchetator e pe urmele celui care visează să se îmbogăţească înzestrându-i cu puşti, pistoale şi muniţie pe traficanţii de droguri columbieni. Dar viaţa lui ia o altă întorsătură.

MISIUNEA
Căpitanul Ann Campbell, fiica legendarului general-locotenent Joseph Campbell – "Luptătorul Joseph" –, erou al Războiului din Golf şi comandant al Fortului, este asasinată pe un poligon: "M-am oprit la câţiva paşi de cadavrul care stătea pe spate. Era goală, aşa cum spusese Kent, dar avea ceasul la mâna stângă... Mult mai interesant, poate, era faptul că Ann Campbell stătea pe spate, cu mâinile şi picioarele desfăcute, întinse şi legate cu frânghie de nişte ţăruşi de cort". Brenner primeşte misiunea de a investiga crima. Parteneră îi este Cynthia Sunhill, o fostă iubită. Ancheta celor doi profesionişti debutează banal, cu interogarea unor martori, cu adunarea unor probe, cu o cercetare a biografiei celei ucise şi examinarea relaţiilor dintre ea şi ceilalţi militari din cazarmă. Dar treptat-treptat, investigaţia conturează un tablou înfricoşător al vieţii, într-un climat cazon. Însă nu dezvăluirile legate de trăirile celor care îmbrăţişează cariera armelor înspăimântă. Obtuzitate, birocraţie, îngâmfare, plăcerea de a-i umili pe subordonaţi, setea de înaintare în grad se întâlnesc în orice armată din lume.

DEDUBLARE
Asasinarea Annei Campbell înfioară, pentru că relevă de ce e capabilă fiinţa umană aflată în condiţii speciale. Strălucita absolventă de la West Point a trăit o tragedie încă de pe băncile Academiei, fiind violată de câţiva colegi. O faptă cutremurătoare. Pe care însă tatăl ei a preferat s-o ascundă, pentru ca onoarea armatei să nu fie pătată. Muşamalizând cazul, generalul şi-a propulsat fiica pe o altă traiectorie şi a distrus-o psihic, năruindu-i încrederea în cel pe care îl socotise idolul ei. Aceasta s-a dedublat, s-a înstrăinat de familia care nu i-a oferit ajutorul într-un moment de cumpănă, ziua fiind un ofiţer model, iar noaptea destrăbălându-se cu deliciu cu oricine dorea să aibă parte de compania unei tinere frumoase.
Totul e o consecinţă a dorinţei sale de a se răzbuna pe cel care a preferat să închidă ochii şi să nu-i pedepsească pe vinovaţii de un act oribil, sacrificându-şi fata, "mândria Fortului Hadley, favorita celor de la serviciul de relaţii cu publicul, fata de pe afişele birourilor de recrutare, reprezentanta noii armate, lipsite de prejudecăţi în ceea ce priveşte femeile, veterană a Războiului din Golf..."

ZGUDUITOARE
Mai importantă decât descoperirea criminalului este tocmai această scrutare a ceea ce se petrece dincolo de o faţadă mincinoasă. Nelson DeMille, cu un talent remarcabil, care de altfel l-a şi impus ca pe unul dintre cei mai importanţi autori de thrillere contemporani, ne-a oferit o carte zguduitoare, sinceră, fără grija de a menaja sensibilităţi ipocrite. E sarcastic, ironic şi, uneori, cu umor, întotdeauna bine documentat şi un fin psiholog. Parafrazându-l pe unul dintre personajele sale, se poate afirma că în acest roman el ne-a spus despre noi înşine mai mult decât am fi dorit să ştim.
"Aşa cum ziua urmează nopţii, tot aşa semnalul de stingere, cel de pe urmă, va fi urmat de semnalul marii treziri care va veni."

"Cei şapte membri ai companiei de onoare şi-au ridicat puştile şi au tras de trei ori în aer şi, pe când ultima împuşcătură se pierdea în aer, gornistul, aflat lângă sicriu, a sunat stingerea în liniştea care se lăsase. Îmi place chemarea gornistului şi cred că e foarte potrivit ca această ultimă chemare, pe care o aude un soldat noaptea, a fost aleasă să fie cântată lângă mormântul unui soldat (...)"


Mulţumim, domnule DeMille!

Nelson DeMille s-a născut în 1943, la New York. Absolvent al Universităţii Hofstra, cu specializare în ştiinţe politice şi istorie. Veteran al războiului din Vietnam, decorat de mai multe ori. Are trei copii. A obţinut trei doctorate. Printre cărţile sale cele mai cunoscute se numără "Catedrala", "Spencerville", "Jocul
leului", "Cuvânt de onoare", "Coasta de aur". Suspansul şi intriga sunt punctele forte ale thriller-ului de faţă. "Lectură rapidă, un mister absolut năucitor care te implică şi un antierou extrem de plăcut. Mulţumim, domnule DeMille, notează New York Daily News!

×
Subiecte în articol: scena crimei