x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Goana după bani

Goana după bani

de George Arion    |    27 Iul 2012   •   21:00
Goana după bani

Politisti care au probleme cu alcoolul sunt prezenti in multe thrillere. Si anchetatori cu o morala indoielnica sau cu un mod de a actiona ciudat am intalnit in multe carti de acest gen. Nu mai sunt la moda justitiarii carora nu le poti reprosa nimic. Nu mai crede nimeni in ei. Mai rar dai insa de un detectiv ca Nick Belsey, de la sectia de politie Hampstead din Londra.

Dupa inca o noapte de dezmat pe care nu si-o aduce foarte bine aminte, el se trezeste intr-o situatie fara iesire. E falit si amenintat cu darea afara din slujba, dupa ce a primit numeroase avertismente din cauza unui comportament nepotrivit in functia sa. Un final de cariera deloc glorios pentru cel mai bun investigator al sectiei.

Intamplarea insa il implica in anchetarea sinuciderii unui miliardar rus, Alexei Devereaux, un magnat in industria de divertisment, unul dintre profitorii de pe urma faramitarii imperiului sovietic. Acesta spunea deseori ca "jocurile de noroc sunt heroina secolului douazeci si unu". Visa sa aiba "cate un cazinou in fiecare metropola. Are o multime de site-uri pentru pariuri in Turkmenistan. Organizeaza curse de cai in deserturi, noaptea, in mine vechi, in campuri de maci, pe orice fel de teren. Una dintre ideile sale a fost sa tina cursele de cai de-a lungul conductelor de gaz. Cursele le filmeaza si le transmite in retea". Pentru impatimitii de pariuri e o mana cereasca sa aiba la dispozitie asa ceva.

Vizitandu-i locuinta somptuoasa de pe Bishop Avenue, una dintre cele mai scumpe strazi din lume, lui Nick Belsey ii vine o idee nebuneasca, pentru a scapa de toate necazurile: aceea de a-si insusi identitatea acestuia si de a pune mana pe banii lui. Ii foloseste cardurile, se intalneste cu diversi indivizi dubiosi si se da drept Devereaux, isi procura pasapoarte false, sperand sa fuga cat mai departe de orasul in care nu-si mai gaseste nici un rost. Continua sa bea, dar, cand aburii betiei se risipesc, constiinta profesionala nu-l lasa sa se cufunde si mai mult in mocirla. Investigatiile lui abile ii aduc la cunostinta multe fapte cutremuratoare – printre altele, crime care au legatura cu moartea bogatasului rus. De fapt, o inscenare de sinucidere. E arestat, e acuzat de omor, e haituit si batut. Actiunile sale starnesc uimire printre colegii lui care nu mai stiu cu cine au de-a face: cu un politist sarit de pe fix sau cu un detectiv care isi conduce cercetarile intr-un mod cu totul si cu totul special.

Fara sa se sinchiseasca de reactiile pe care le provoaca, Nick Belsey aduna cu migala probe care dezvaluie un matrapazlac de proportii, pus la cale de escroci de talie internationala, cu largul concurs al unor functionari guvernamentali creduli sau corupti. E vorba de o suma uriasa de bani stransa, chipurile, pentru construirea unui cazinou si a unui hipodrom pe Heath, bani evaporati fara urma, starnind mania pagubitilor. Unii vor sa-si acopere urmele, altii vor sa-si recupereze investitiile.

"Goana dupa bani" este un thriller despre lacomie, despre necinste, despre dorinta de inavutire pe cai lesnicioase si in afara legii. Urmarind el insusi sa se imbogateasca, Nick Belsey pricepe mecanismul prin care se aduna banii negri, dupa care acestia se spala in paradisuri fiscale, transferandu-se apoi, curati, in conturile unor potentati ai lumii, socotiti in societate persoane onorabile. Oliver Harris urmareste cu finete tribulatiile acestui politist capabil care, in cele din urma, renunta la planurile lui nebunesti de parvenire si se alatura din nou celor care lupta ca dreptatea si adevarul sa triumfe. Dar chiar daca alegerea lui este cea justa, e greu sa-l simpatizezi pe Nick Belsey. Poti doar sa-l aplauzi pe autor pentru ca a inventat un protagonist deosebit de original al romanului sau si o poveste al carei deznodamant e greu previzibil. O performanta remarcabila pentru cineva care urmeaza un doctorat in psihanaliza si mitologie greaca la Birbeck’s London Consortium.

×