x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scurtă istorie a beţiei 

Scurtă istorie a beţiei 

de Maria Coman     |    28 Iun 2023   •   05:45
Scurtă istorie a beţiei 

Un thriller juridic, aşa cum numai John Grisham ştie să scrie, un roman poliţist cu multe crime în Los Angeles, o influenceriţă bogată care ajunge la închisoare, un accident de motocicletă şi o istorie a relaţiei omului cu alcoolul sunt propunerile mele pentru această săptămână. Şi dacă sunteţi în vacanţă şi dacă nu, se vor potrivi cu zilele de vară cu siguranţă

 

John Grisham excelează din nou într-un thriller juridic alert și palpitant, abundând de întorsături de situație. În micul oraș Seabrook din Florida, un tânăr avocat, pe nume Keith Russo, este împușcat mortal în biroul său, într-o noapte în care lucra până târziu. Ucigașul nu lasă niciun indiciu și nu există martori, însă poliția ajunge să-l suspecteze pe Quincy Miller, un tânăr negru care a fost cândva clientul lui Russo. Quincy este judecat și condamnat la închisoare pe viață. Timp de douăzeci și doi de ani, el rămâne în închisoare, susținându-și nevinovăția, deși nimeni nu-l ascultă. Disperat, decide să trimită o scrisoare către Guardian Ministries - Îngerii dreptăţii, o mică organizație nonprofit condusă de avocatul Cullen Post, sperând că aceasta îi va dovedi nevinovăția. Post călătorește prin țară luptând cu nenumărate convingeri greșite, în folosul clienților uitați de sistem. În acest caz însă, el primește mult mai mult decât a negociat. Oameni puternici și nemiloși l-au ucis pe Keith Russo și nu-l doresc pe Miller exonerat. În urmă cu douăzeci și doi de ani, au ucis un avocat și nu au o problemă în a ucide încă unul.

Zeii vinovăţiei Mickey Haller primește sms-ul „Sună-mă urgent - 187”, iar codul penal pentru crimă din California îi atrage imediat atenția. Cazurile de crimă au cele mai mari mize și sunt plătite bine, ceea ce înseamnă că Haller trebuie să fie în cea mai bună formă pentru această nouă provocare. Mickey află că victima era o fostă clientă, o prostituată pe care credea că a salvat-o și a pus-o pe calea dreaptă. Află curând că ea s-a întors în LA și a revenit la viața ei de dinainte. Departe de a o salva, poate Mickey a fost cel care a pus-o în pericol. Bântuit de fantomele trecutului său, Mickey trebuie să muncească neobosit și să-și dovedească toată îndemânarea într-un caz care ar putea însemna răscumpărarea sa supremă sau dovada vinovăției sale supreme.

 

S-a întâmplat într-o vară Piper Bellinger e bogată, are influență, iar reputația sa de petrecăreață face ca paparazzi să fie mereu pe urmele ei. După ce lucrurile - și consumul de șampanie - scapă de sub control în timpul unei petreceri, Piper ajunge la închisoare, iar tatăl său vitreg decide că tânăra are nevoie de o lecție, așa că o lasă fără bani și o trimite să învețe ce-i responsabilitatea alături de sora sa, obligându-le să plece în Westport, să se ocupe de barul familiei. După nici cinci minute în pitorescul orășel, Piper îl întâlnește pe căpitanul Brendan Taggart, un tip masiv, cu barbă, care e convins că ea n-o să reziste nici măcar o săptămână fără luxul cu care e obișnuită. Numai că Piper e hotărâtă să le demonstreze tatălui ei vitreg și localnicului sexy și morocănos că are mai multe de oferit, nu doar drăgălășenia. Fata pasionată de evenimente mondene și de distracție și marinarul ursuz sunt complet diferiți, dar atracția care mocnește între ei nu mai poate fi ignorată. Vor reuși, oare, cei doi să treacă peste tot ce îi desparte?

Viaţa la viteză maximă Într-o istorisire tensionată, ce evoluează ca o numărătoare inversă, Brigitte Giraud încearcă să înțeleagă ce a dus la accidentul de motocicletă produs pe 22 iunie 1999, care l-a costat viața pe soțul ei. Douăzeci de ani mai târziu, ea trece în revistă evenimentele și analizează pentru ultima oară întrebările rămase fără răspuns. Hazard, destin, coincidențe? Revine asupra zilelor care și-au grăbit curgerea într-un șir de dereglări imprevizibile până la producerea inevitabilului. Entuziasmat de perspectiva mutării și grăbit să înceapă lucrările de renovare, cuplul a uitat cât de periculos e să trăiești.

Brigitte Giraud conduce ancheta și pune în scenă viața lui Claude, și a lor, reveniți în mod miraculos la viață.

Scurtă istorie a beţiei Pentru vechii egipteni, beția era vehiculul transei mistice. Pentru vikingi, era sursa poeziei, bune sau rele. Pentru tinerele americane din localurile clandestine ale anilor ’20, consumul de alcool echivala cu emanciparea de sub tutela bărbatului. Iar pentru femeile vest-africane, descoperirea fermentării berii a fost nici mai mult, nici mai puțin decât momentul în care omului i-a căzut coada de maimuță. Cu umor și înțelegere față de această meteahnă străveche a omenirii, Mark Forsyth dezvăluie câteva episoade semnificative ale relației omului cu alcoolul de-a lungul timpului și cele mai interesante expresii culturale ale beției. Dacă cititorii bănuiau deja că alcoolul a jucat un rol important în istorie, cartea le arată că acesta a fost de-a dreptul esențial.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: John Grisham triller crime